Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tolerans är finskt värde. Presidenten är jubileumsmyntets beskyddare

Suomen Rahapaja Oy

Tolerans är finskt värde. Presidenten är jubileumsmyntets beskyddare

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.02.2012 kl. 11:54
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland och finansministeriet lanserar ett jubileumsmynt med temat jämställdhet och tolerans på jämställdhetsdagen den 19 mars. Republikens president Tarja Halonen är jubileumsmyntets beskyddare.

Myntverket i Finlands etiska tema i år är jämställdhet och tolerans. Temat hyllas med ett jubileumsmynt och president Tarja Halonen har lovat vara beskyddare för myntet.

”Tolerans är ett finskt värde – vi bor i ett land och verkar i ett samhälle där den här frågan har fått en allt viktigare betydelse. Präglade på ett jubileumsmynt förmedlas dagens etiska värden från en generation till en annan. Det är av ytterst stor betydelse att republikens president Tarja Halonen som beskyddare av det här jubileumsmyntet vill stöda vårt etiska tema för detta år”, säger Paul Gustafsson, verkställande direktör för Myntverket i Finland.

Jubileumsmyntet kommer till försäljning i fabriksbutiken på Myntverket i Finlands webbplats på lanseringsdagen den 19 mars.

Budbärare för finländska värden

Myntverket i Finland har lyft fram etiska teman sedan år 2009 då man präglade det första jubileumsmyntet i serien. Teman från tidigare år har varit "Fred och trygghet" (2009), "Barn och kreativitet" (2010) och "Skyddet av Östersjön" (2011).

Jämställdhet och tolerans beskriver människofigurer i olika omständigheter från hela världen. Jubileumsmynten präglas som spegelblanka i 20 000 exemplar och även som matta, det vill säga av BU-kvalitet, i 20 000 exemplar. De spegelblanka mynten levereras i en presentförpackning av kartong eller i en Vitrin av glas från Iittala.

De spegelblanka mynten riktas till såväl samlare som till dem som köper myntet som gåva. Den mattblanka versionen levereras i ett skyddande, genomskinligt fodral tillsammans med ett äkthetsbevis. På så sätt är det ett traditionellt samlarmynt.

Det nominella värdet för jubileumsmyntet Jämställdhet och tolerans är 20 euro. Jubileumsmyntet av silver väger 33,62 gram och dess diameter är 38,6 millimeter. Jubileumsmyntets silverhalt är 925/1000.

En studerande vid yrkeshögskolan i Lahtis designade jubileumsmyntet

Designtävlingen för myntet vanns av Katri Piri, studerande vid yrkeshögskolan i Lahtis. Tävlingen fick in totalt 32 teckningar från fem olika läroanstalter: Utbildningscentret Sedu i Seinäjoki, Konstskolan Maa i Helsingfors, Satakunda yrkeshögskola i Björneborg, Saimen yrkeshögskola i Imatra och yrkeshögskolan i Lahtis.

 

Ytterligare information:

Henna Karjalainen
kommunikationsdirektör
Myntverket i Finland AB
+ 358 50 575 9197
henna.karjalainen(at)mint.fi

 

Bilagor

Myntverket i Finland Ab är det starkaste myntverket i euroområdet. Myntverket äger hundra procent av Saxonia EuroCoin GmbH och hälften av Det Norske Myntverket i Norge. Myntverket i Finland designar, marknadsför och präglar mynt. Myntverket ägs av finska staten. Myntverket i Finland producerar bruksmynt av metall samt jubileums- och specialmynt och myntserier. År 2012 kommer Myntverket i Finland Ab att publicera sex nya jubileumsmynt och två specialmynt. Finländare kan lära sig mera om tillverkningen av mynt på utställningen "Myntets väg" på vetenskapscentret Heureka. Ytterligare information om händelser under 2012 finns på www.suomenrahapaja.fi.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs