Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tikanojan taidekodin näyttelyn teemana jugend

Vaasan kaupunki

Tikanojan taidekodin näyttelyn teemana jugend

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2016 klo 15:00
Julkaisija: Vaasan kaupunki

Tikanojan taidekodissa Vaasassa avautuu 7.10. Jugend-näyttely, jossa on esillä mm. tyylikauden esineistä ja tekstiileistä koottuja sisustuskokonaisuuksia sekä aikakauden taidetta. Kuvissa voi ihailla vaasalaisia jugend-rakennuksia ja vuosisadan vaihteen muotia. Näyttely on avoinna 26.2.2017 saakka.

Jugendtyyli syntyi teollisten ja ylikoristeellisten kertaustyylien vastapainoksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tyylille olivat ominaisia aaltoilevat muodot ja luonnonaiheet. Selvimmin jugendtyylin piirteitä voi nähdä rakennuksissa, huonekaluissa, taideteollisuudessa ja sisustustekstiileissä. Ihanteena oli tuolloin sisustaa koko koti tulisijoja, ikkunoita, huonekaluja, tekstiilejä ja yksittäisiä esineitä myöten samaan tyyliin. Samoihin aikoihin jugendtyylin kanssa maassamme heräsi kansallisuusaate ja sen myötä kansallisromantiikka, joka ammensi vaikutteita muun muassa keskiajasta ja Kalevalasta. Suomessa jugend ja kansallisromantiikka nivoutuivat saumattomasti yhteen.

Tikanojan taidekodin näyttelyssä on esillä mm. Iris-tehtaassa valmistettu, Louis Sparren v. 1898 keskiajan ritarisalin henkeen suunnittelema ruokasalin kalusto sekä samassa tehtaassa valmistettua Alfred Finchin keramiikkaa. Iris-tehtaan tuotteet saivat suurta huomiota Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa, samoin kuin Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Liekki-ryijy, jonka toisinto on esillä näyttelyssä.

Ateneumista on saatu lainaksi Hugo Simbergin Tampereen tuomikirkkoon (rak. 1902-1907) maalaamien köynnöksenkantajafreskojen luonnoksia sekä Magnus Enckellin alttaritaululuonnoksia. Esillä on myös kansallisromanttisia maalauksia, kuten Eero Järnefeltin Syysmaisema Kolilta, Gallen-Kallelan ja Simbergin symbolistista grafiikkaa sekä Ville Vallgrenin veistoksia.

Tapahtumia

Näyttelyn ilmaispäivä on torstaina 8.12. jolloin järjestetään myös Taidevartit eli lyhyet näyttelyopastukset klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

 

Lisätietoja: Näyttelyn vastuuhenkilö, tutkija Anja Salminen, Vaasan kaupungin museot, p. 040 672 5415, anja.salminen(at)vaasa.fi

 

Kuva: Jugend-näyttelyn esineistöä, Pohjanmaan museo, foto: Markus Paavola

 

TIKANOJAN TAIDEKOTI
Hovioikeudenpuistikko 4 Vaasa, p. 040 182 8702, www.tikanojantaidekoti.fi, avoinna: ti–su 10–16

Liitetiedostot

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

www.vaasa.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs