Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tiina Vainio: PRO FIDE teoksia Taidemaalariliiton tm•galleriassa 9.3. – 27.3.2016

tm•galleria, Taidemaalariliitto

Tiina Vainio: PRO FIDE teoksia Taidemaalariliiton tm•galleriassa 9.3. – 27.3.2016

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2016 klo 09:00
Julkaisija: tm•galleria, Taidemaalariliitto

tm•galleria

Erottajankatu 9 b, 00130 Helsinki
puh. 09 6811 0575, tmgalleria@painters.fi
http://www.painters.fi/galleria/hedin/

Galleria avoinna: ke 11-18, ti, to, pe 11-17, la 11-16, su 12-16,
24.3. 11-15, suljettu pitkäperjantaina 25.3.

Tiina Vainio kertoo teoksistaan sunnuntaina 20.3. kello 14.

 

Tiina Vainio
PRO FIDE
9.3. – 27.3.2016

 

Pohdin politiikan ja uskonnon liittoa ja niiden sekoittamista tarkoitushakuisesti sekä uskontojen ytimien samankaltaisuutta ja kulttuurisidonnaisuutta. Aihe on erittäin ajankohtainen tälläkin hetkellä eri uskonnollisten suuntausten asettuessa toisiaan vastaan ja aiheuttaen mm. kasvavia pakolaisvirtoja.

 

Pro Fide –sarja koostuu suurikokoisista maalauksista, jotka toteutetaan kuluneille valkoisille purjeille (6-7 metriä x n. 3 metriä). Maalauksissa katsojan eteen aukeaa kirkkojen, synagogien ja moskeijoiden sisätilat purjekankaan kohotessa ylös monen metrin korkeuteen ja valuessa alhaalla osittain lattialle kasaan. Katsoja kokee astuvansa maalauksen sisään. Maalausten kohteet on valittu niin, että rakennuksella on liittymäkohtia useampaan uskontoon: moskeijan rakentamisessa on käytetty purettujen hindutemppelien osia, moskeijan alueelle on rakennettu katedraali, kirkko on rakennettu luonnonuskontojen pyhän paikan päälle jne. Esillä on myös videoteos, jonka aiheena on tuhottuja pyhiä rakennuksia.

 

Eri uskontoihin on vedottu lukemattomien veritekojen yhteydessä ennen ja tänään, vaikka uskonto tosiasiassa suhtautuisi kielteisesti väkivaltaan. Maalausmateriaalit ja pohjamateriaalien kertovat omaa tarinaansa. Purje on vanha kristillinen symboli. Maalausmateriaalina on akryyli ja tuhka.

 

 – Turussa asuva TIINA VAINIO on työskennellyt laaja-alaisesti kuvataiteen kentällä tehden mm. puistojen suunnittelua, yhteisötaidetta ja lavastuksia perinteisten kuvataiteen työskentelytapojen ohella.  Hänen teoksiaan on mm. Nykytaiteen museo KIASMAn, Valtion, Koneen Säätiön, Turun ja Tampereen kaupunkien ja Turun taidemuseon kokoelmissa. Vainio on  tehnyt myös lukuisia julkisia taideteoksia, mm. Turkuun, Raisioon ja Lietoon. Vainio on aktiivinen taiteilijajärjestötasolla, hän on ollut mm. Taidemaalariliiton hallituksessa ja on toiminut Titanik-galleriaa ylläpitävän Arte ry:n puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Suomen taiteilijaseuran kilpailusääntö-uudistustyöryhmässä ja Turun Taiteilijaseuran julkisen taiteen työryhmässä. Vainio on koulutukseltaan kuvataiteilija, taidepedagogi ja juristi. Hänellä on laaja kokemus yhteistyöstä erilaisten tahojen kanssa ja hän toimii mielellään kokeellisissa ja eri aloja yhdistävissä projekteissa.

Työskentelyä on tukenut Turun kaupunki.

 

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 8.3. kello 17-19.

 

Lehdistökuvia ja lisätietoja saatavissa tm•galleriasta: tmgalleria@painters.fi, puh. 09 6811 0575
sekä Taidemaalariliiton kotisivuilta: http://www.painters.fi/galleria/vainio/


Liitteenä olevat teoskuvat:
1. Tiina Vainio: Pro Fide -sarjasta teos Paris, akryyli purjeelle, 2016
2. Tiina Vainio: Hagia Sofia sarjasta Pro Fide. Akryyli ja tuhka käytetylle purjeelle. n. 7 m x n. 4 m. 2015
3. Tiina Vainio: Delhi ja Gordoba sarjasta Pro Fide. Akryyli ja tuhka käytetylle purjeelle. n. 7 m x n. 3 m. 2015.
Kuva: Elina Ruohonen
4. Tiina Vainio: Pysäytyskuva videosta Pro Fide. 4 min. 2015
5. Tiina Vainio: Beautiful together, litografia, 30 x 30 cm, 2016
Grafiikan vedoksessa esiintyy kolmen eri uskontokuntien pyhät rakennukset, Banja Lukan moskeija, Gdanskin suuri synagoga ja Viipurin uusi tuomiokirkko. Kaikki nämä on tuhottu sodissa.
6. Tiina Vainio: Beautiful together b., litografia, 30 x 30 cm, 2016
Grafiikan vedoksessa esiintyy kolmen eri uskontokuntien pyhät rakennukset, Aleppon suuri moskeija, Gdanskin suuri synagoga ja Viipurin uusi tuomiokirkko. Kaikki nämä on tuhottu tai vaurioitettu sodissa

 

 

 

Liitetiedostot

Taidemaalariliiton tm•galleria esittelee monipuolisesti uutta kotimaista nykytaidetta. Näyttelytoiminnan sisällöistä päättää taiteilijoista koostuva näyttelytoimikunta. Näyttelyt vaihtuvat kolmen viikon välein.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs