Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tiedote: Tom of Finland -musikaali Turun Kaupunginteatteriin

Turun Kaupunginteatteri

Tiedote: Tom of Finland -musikaali Turun Kaupunginteatteriin

Tiedote.
Julkaistu: 29.02.2016 klo 10:30
Julkaisija: Turun Kaupunginteatteri

Tiedote 29.2.2016

Tom of Finland -musikaali Turun Kaupunginteatteriin

Taiteilijanimellä Tom of Finland tunnetun kuvataiteilija Touko Laaksosen elämästä kertova musikaali saa kantaesityksensä tammikuussa 2017. Esitys on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. 

Kaarinassa vuonna 1920 syntyneen Laaksosen luomilla maskuliinisilla piirroksilla on ollut maailmanlaajuinen kulttimaine jo vuosikymmeniä. Vähitellen hänen provokatiivinen taiteensa on löytänyt tiensä kotimaassakin muun muassa postimerkkeihin ja tekstiileihin.

Näytelmäkirjailija Tuomas Parkkisen kirjoittama ja sanoittama musikaali keskittyy erityisesti Laaksosen taiteeseen, unelmiin ja niiden vaikutuksiin.

”Musikaali kertoo Touko Laaksosen matkan Tom of Finlandiksi. Mieheksi, joka piirsi fantasiansa niin tosiksi ja samastuttaviksi, että miljoonat miehet löysivät itsensä ja seksuaalisuutensa”, Parkkinen kuvailee musikaalin kirjoitustyön keskeltä.

Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki kertoo ajatuksen musikaalista lähteneen talon sisältä.

”Tom of Finland -musikaali jatkaa alueellisten ilmiöiden tarkastelua Turun Kaupunginteatterissa. On kiinnostavaa, että Kaarinasta nousee mies, josta kasvaa kansainvälinen esikuva, joka vaikutti ja vaikuttaa edelleen paitsi kuvataiteen myös musiikin ja muodin maailmassa.”

Musikaalin kantaesityksen ohjaa Reija Wäre ja näytelmä tehdään yhteistyössä Tom of Finland Foundationin kanssa.

”Tom of Finland antoi homoille vapauden määritellä itse, mitä maskuliininen homoseksuaalisuus tarkoittaa. Hänen taiteestaan monet saivat tukea oman identiteettinsä itsevarmaan ilmaisuun. Hän näki homomiehet tasapainoisina, vahvoina, herkkinä, hauskanpidosta nauttivina ja kokonaisina”, säätiön puheenjohtaja ja perustaja Durk Dehner kommentoi.

“Seksuaalisuutemme ei ilmene vain makuuhuoneessa. Se on kokoaikaista, tervettä juhlaa, josta on lupa nauttia täysin rinnoin. Touko Laaksonen oli myös säveltäjä – mikäpä siis olisi sopivampi kunnianosoitus hänen iloitteleville piirroksilleen kuin musikaali! Uskon, että hän hurmaantuisi tästä teoksesta”, Dehner jatkaa.

Musikaalia varten sävelletyistä kappaleista vastaavat Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos. Säveltäjänä ja tuottajana tunnettu Sjöroos on inspiroitunut uudesta aluevaltauksestaan musikaalimaailmassa.

”Olemme säveltäneet tähän mennessä melko rikkaan paletin erilaisia aihioita, biisejä ja tunnelmia. Tulemme Jussin kanssa hieman erilaisista musiikillisista maailmoista ja se tulee taatusti rikastamaan tyylilajin lopputulosta”, Sjöroos kuvailee.

Musikaalin koe-esiintymiset ovat parhaillaan käynnissä ja osaajia haetaan myös Suomen ulkopuolelta. ”Tom of Finlandin piirrosten estetiikka asettaa jo itsessään rajoja roolitukselle. Suomen lisäksi tekijöitä haetaan ainakin Ruotsista”, kertoo esityksen ohjaaja ja koreografi Reija Wäre.

Musikaalille tavoitellaan laajaa kohdeyleisöä, ja markkinointia tehdään myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä syystä esitys myös tekstitetään englanniksi.

Työryhmä: Musikaalin libreton on kirjoittanut ja sanoittanut Tuomas Parkkinen, musiikin sävellys Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos, ohjaus ja koreografia Reija Wäre, lavastaja Jani Uljas, pukusuunnittelija Tuomas Lampinen

Esitykset tulevat myyntiin vielä tämän kevään aikana.

Haastattelupyynnöt ja tiedustelut Turun Kaupunginteatteri, myynti- ja markkinointipäällikkö Maria Koponen, 0400 264 110 / maria.koponen@turku.fi 

Turun Kaupunginteatteri Oy 

Liitetiedostot

Turun Kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946 ja vuodesta 2014 olemme toimineet Turun kaupungin omistamana osakeyhtiönä. Tuotamme vuosittain 5–10 ensi-iltaa, useita vierailunäytäntöjä ja yhteensä noin 400 esitystä. Teatterin katsojamäärä on teatteritalon peruskorjauksen aikana noin 100 000 vuodessa.

Teatteritalon peruskorjauksen ajan vuosina 2014–2017 Turun Kaupunginteatteri toimii väistötiloissa Logomo-teatterissa sekä ydinkeskustan Domino-teatterissa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs