Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Suomen romanien historia -teokselle

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Suomen romanien historia -teokselle

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2013 klo 16:25
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Opetusministeri Krista Kiuru luovutti vuoden 2013 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiistaina 24.9. Palkinnon saivat myös Suomen ja Skandinavian historian dosentti Panu Pulma, filosofian maisteri Tuula Rekola, filosofian tohtori Miika Tervonen, filosofian tohtori Risto Blomster, yhteiskuntatieteiden maisteri Sarita Friman-Korpela ja dosentti Anna Maria Viljanen teoksesta Suomen romanien historia.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Suomen romanien historia tuo kaivattua, uuteen tutkimustietoon perustuvaa, monipuolista valaistusta romanikansan omaperäiseen kulttuuriin sekä yhteistyöhön ja jännitteisiin valtaväestön kanssa.

Kulttuurintutkimuksen lähestymistavan myötä myös romanikansan jäsenten oma tulkinta asemastaan pääsee teoksessa esiin. Teoksen tutkijoissa ja kirjoittajissa on myös romanikulttuuria sisältäpäin tuntevia henkilöitä. Kirja tuotettiin yhteistyössä Romaniasiain neuvottelukunnan kanssa. Vastaavaa yhtenäistä ja kokonaisvaltaista, romanien vuosisataisia vaiheita käsittelevää ja perusteelliseen tutkimustyöhön nojautuvaa historiaesitystä ei ole tiettävästi tehty aiemmin missään muussa maassa.

Monipuolisesti uutta tietoa ja kuva-aineistoa esittelevässä teoksessa rakentuu vaiheikas selviytymistarina romanien saapumisesta maahan, kiertolaisuuden ajasta ja nykyisestä elämästä osana suomalaista yhteiskuntaa – kuitenkin oman kulttuurisen identiteetin säilyttäen.

Teoksessa tuodaan ansiokkaasti esiin romanikulttuurin monia erityispiirteitä, tapoja, normeja ja arvoja, kerrotaan heidän suhteestaan uskontoon, esitellään Suomen romanien kieltä, vaateparren kehitystä, musiikkia ja poliittista toimintaa. Myös romanikysymyksen kansainvälinen ulottuvuus saa osakseen tarpeellista huomiota.

Suomen romanien historia -tutkimushanke, jonka lopputuloksena ilmestyi Suomen romanien historia -teos, toteutettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa vuosina 2009–2011. Tutkimushankkeen rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä.

Lisätietoa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnosta.

Lisätietoa: tiedotus(at)finlit.fi, p. 0201 131 231 / viestintä

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs