Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tarinoita puun takaa - pyöveleitä, kummituksia ja traagisia kohtaloita

Metsähallitus

Tarinoita puun takaa - pyöveleitä, kummituksia ja traagisia kohtaloita

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2015 klo 13:45
Julkaisija: Metsähallitus

Valtion monikäyttömetsistä on nyt päättyvässä kulttuuriperintöinventointihankkeessa kartoitettu kuuden vuoden aikana yli 10 000 kulttuuriperintökohdetta ja satoja niihin liittyviä tarinoita.

Puut kertovat yhä niin 1700-luvulla jauhosäkin alle kuolleesta miehestä kuin 1950-luvulla salamaniskuun tuupertuneesta tukkijätkästä. Kummituksia kerrotaan nähdyn vielä 1900-luvun puolella Muhoksella sijainneella mestauspaikalla, jossa mestattiin neljä henkilöä vuosien 1766 - 1802 välisenä aikana. Toisaalta vanhimmat hankkeessa löydetyt kohteet ovat noin 10 000 vuoden takaa ja ne kertovat Suomen varhaisimmasta asutusvaiheesta.


Metsä on suomalaisen kulttuurin kehto ja muisti. Se on ollut asuinpaikka, vilja-aitta ja erämaa. Siellä on poltettu tervaa ja hiiltä, valmistettu rautaa, kaadettu ja uitettu puuta. Metsissä on myös sodittu, kuljettu, palvottu jumalia ja sinne on haudattu vainajia.

Metsähallituksen kulttuuriperintöinventointihankkeessa on löydetty ja dokumentoitu kaikenlaisia ihmisen metsiin jättämiä merkkejä ja rakenteita noin 10 000 vuoden ajalta; varhaisimmalta kivikaudelta noin 1960-luvulle saakka. Kaikkiaan talouskäytössä olevia metsiä sekä kitu- joutomaita on inventoitu noin neljä miljoonaa hehtaaria.

Metsähallituksen keräämä aineisto on poikkeuksellisen laaja sekä ajallisesti että maantieteellisesti. Sitä voidaan hyödyntää myös tutkimuksen, matkailun ja virkistäytymisen tarpeisiin.

Inventoinnissa kerätyt tiedot on tallennettu Metsähallituksen tietojärjestelmiin, joten ne voidaan ottaa huomioon metsien käytön kaikissa vaiheissa ja näin varmistetaan kulttuuriperinnön säilyminen myös tuleville sukupolville.

Kaikki inventointiraportit tulevat saataville e-julkaisuina, joihin sisältyy inventoinneissa kerätty tieto kohdekuvauksineen ja karttaliitteineen. Lisäksi hankkeen mittava kuva-aineisto, noin 40 000 kuvaa, luovutetaan metsämuseo Lustolle – Suomen Metsämuseolle ja se tulee kantapuu.fi:n ja finna.fi:n kautta kaikkien saataville.

http://kulttuuriperintoinventointi.blogspot.fi/
http://www.metsa.fi/metsiinkadonneet
http://www.kantapuu.fi, http://www.finna.fi, http://www.lusto.fi

Lisätietoja:
Metsähallitus, erikoissuunnittelija Jouni Taivainen, projektipäällikkö,
sähköposti: jouni.taivainen(at)metsa.fi, p. 040 1957270


Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs