Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Taito-Finlandia 2013 -palkinnon saajaksi on valittu viisi ehdokasta

Tampereen Messut

Taito-Finlandia 2013 -palkinnon saajaksi on valittu viisi ehdokasta

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2013 klo 15:15
Julkaisija: Tampereen Messut

SUOMEN KÄDENTAIDOT -MESSUT LAAJENEVAT UUTEEN HALLIIN

Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuustapahtuma Suomen Kädentaidot pidetään 15.–17.11.2013 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messut laajenevat uuteen E-halliin, joten käsityön ystävien ja yrittäjien vuotuinen kokoontuminen toteutetaan aiempaa isommissa puitteissa ja entistä laajempana kokonaisuutena. Messujen avajaispäivänä julkistetaan toisen kerran jaettavan Taito-Finlandia-palkinnon saaja. Tunnustuksen saajan valitsee vaatesuunnittelija Paola Suhonen viiden ehdokkaan joukosta. Messut avaa jääkiekkoasiantuntija ja ”Don Tami” -brändin luoja Juhani Tamminen. Samaan aikaan pidetään kansainväliset Kivi ja Koru -messut. Tapahtumakokonaisuus tuo saman katon alle yhteensä lähes 720 näytteilleasettajaa eli yli 60 yritystä viime vuotta enemmän.

– Alan ykköstapahtumassa on ennätykselliset 630 käsityöyrittäjää eli noin 40 enemmän kuin vuosi sitten. On upeaa, että taloudellisesti haastavana aikana pienyrittäjät kokevat tapahtuman tärkeäksi. Valinnoilla on yhä enemmän väliä, joten kotimaisia kädentaitoja korostavalle ostosparatiisille riittää kysyntää niin alan harrastajien kuin myös uniikkeja, laadukkaita tuotteita arvostavan yleisön piirissä. On tärkeää, että voimme tätä kautta nostaa esille näin ison joukon suomalaisia yrittäjiä sekä heidän upeita tuotteitaan. Uudella Deli-alueella on lisäksi 30 muun muassa lähialueilla tuotettujen herkkujen esittelijää. Kivi ja Koru -messuilla on noin 60 toimijaa. Kokonaisuutena tämän tapahtuman näytteilleasettajamäärä on kasvanut noin kymmenen prosenttia, sanoo kuluttajamessujen tuoteryhmäpäällikkö Mervi Oksanen Tampereen Messut Oy:stä.


Viisi ehdokasta Taito-Finlandia 2013 -palkinnon saajaksi – Paola Suhonen valitsee voittajan

Käsi- ja taideteollisuuden ammattilaisista koottu raati on valinnut tämän vuoden Taito-Finlandia-ehdokkaiksi viisi käsi- ja taideteollisuusalan toimijaa. Ehdolla ovat Hattulan Kaakelitehdas Oy (Tampere), Kraa Kraa Eyewear (Tampere), Nikari Oy (Fiskars), tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen (Helsinki) ja lasitaiteilija Anu Penttinen (Nuutajärvi). Raadin mielestä kaikille viidelle ehdokkaalle on tunnusomaista suomalaisen suunnitteluosaamisen ja käsityöyrittäjyyden vuoropuhelu parhaalla mahdollisella tavalla. Ehdokkaat ovat esimerkillisiä alan toimijoita ja yrittäjiä, jotka nostavat alan perinteisiä työtapoja modernisti esille. Voittajan valitsee vaatesuunnittelija, taiteilija ja elokuvantekijä Paola Suhonen. Palkintosumman 5000 euroa lahjoittaa Oy Gustav Paulig Ab. Lisäksi voittaja saa Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.

Toista kertaa jaettava Taito-Finlandia-palkinto voidaan myöntää käsi- ja taideteollisuusalan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta. Ensimmäisen Taito-Finlandia-palkinnon sai viime vuonna janakkalalainen Ruokangas Guitars Oy, jonka valitsi muotoilukriitikko Kaj Kalin. Tunnustus jaetaan messuilla vuosittain.


Vuoden Artesaani 2013 ja Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2013 palkitaan avajaisissa

Messut avaa valmentaja, jääkiekkoasiantuntija ja persoonallista sekä värikästä pukeutumista edustavan ”Don Tami” -brändin luoja Juhani Tamminen. Avajaisissa palkitaan Taito-Finlandian lisäksi myös Vuoden Artesaani. Viidennen kerran järjestettävä kilpailu on tarkoitettu tämän vuoden aikana valmistuneille tai valmistuvassa oleville artesaaniopiskelijoille. Voittajan taidonnäytteitä voi ihailla Vuoden Artesaani -näyttelyssä. Lisäksi julkistetaan Suomen Kädentaidot Uutuustuote, joka valitaan jo 12. kerran. Kilpailu antaa kunniaa hyvälle suunnittelulle, uudelle ja raikkaalle muotoilulle, perinteisten menetelmien ja materiaalien käytölle sekä käsityön korkeatasoiselle laadulle. Kilpailu on avannut monelle yrittäjälle tien kaupalliseen menestykseen. Kymmenen parasta tuotetta esitellään Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyssä.


Roosa nauha -sukkalanka saavuttanut suuren suosion – messujen blogikahvila pukeutuu roosaan  

Syksyn Roosa nauha -hyväntekeväisyyskampanjassa ovat mukana kaikki Taito Groupin alueyhdistykset ja Taito-lehti. Pirkanmaan Kotityö Oy on värjännyt sukkalankaan 12 Roosa nauha -väriä. Saatavilla on myös sukkaohjekuvasto, jossa on 22 sukan mallisto ohjeineen. Lankaa ja ohjeita on myynnissä Taito Groupin toimipisteiden lisäksi myös Suomen Kädentaidot -messuilla. Jokaisesta myydystä sukkalankavyyhdistä Taito Group lahjoittaa 80 senttiä Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjalle. Messujen Face to Face -blogikahvilassa voi kuunnella käsityöblogisteja, neuloa sukkia ja tutustua Roosa nauha -kampanjaan.

– Roosa nauha -sukkalangan suosio yllätti meidät. Koko Suomi on hullaantunut upeasta langasta ja innostavista ohjeista. Yhteistyö Roosa nauha -syöpäsäätiön kanssa sopii hyvin myös Taito-Pirkanmaan kestävää kehitystä ja vastuullista kuluttamista toteuttaviin arvoihin. Messuilla tätä sukkalankaa voi hankkia Pirkanmaan Kotityön osastolta. Myös Face to Face -blogikahvila pukeutuu roosaan, joten blogistien tapaamisen lomassa on hyvä hetki tutustua kampanjaan. On upeaa, että neulomalla voidaan tehdä yhdessä hyvää ja tukea rintasyöpätutkimusta, sanoo toiminnanjohtaja Virve Pajunen Taito Pirkanmaa ry:stä.  


Muoti valloittaa uuden E-hallin – Deli esittelee herkkuja, kattauksia ja kakkutaiteilijan luomuksia  

Syyskuussa valmistunut uusi E-halli täyttyy upeasta kotimaisesta muodista ja pukeutumisesta. Teeman mukaisesti uusissa tiloissa nostetaan esille kotimaisen vaate- ja asustesuunnittelun tekijöitä. Päälavalla nähdään kaikkina messupäivinä Suomen Kädentaidot- ja Finnish Design -muotinäytökset, jotka juontaa Leena Sarvi. Lauantaina ja sunnuntaina ohjelmassa on myös stylisti Kati Vasellin (MAIKKI Crew) vetämiä Toimiva tyyli -näytöksiä, joiden aiheina ovat Tunne vartalotyyppisi, Miten käytän asusteita? ja Stailausnäytös kauden juhliin. Päälavan ohjelmaa voi seurata myös suositusta Kuohuviinibaarista.

E-hallin uudessa Delissä voi nauttia muun muassa lähellä valmistettuja pikkuherkkuja ja ostaa niitä mukaan. Vuoden käsityöläinen 2013 -tunnustuksen saanut kakkutaiteilija Emma Iivanainen kokoaa upeat kakut kauden juhlakattauksiin. Teemoina ovat talvihäät, itsenäisyyspäivä, joulu ja uusivuosi. Yleisö voi äänestää kauneinta kattausta.


Messut ovat täynnä taitoa, tunnetta ja iloa – alan toimijoiden juhlavuodet näkyvät ohjelmassa

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja Suomen käsityön museo 125 vuotta. Käsityön juhlavuotta nostetaan esille Käsityö elämässä -teemalla, joka näkyy aitona yhdessä tekemisen ilona myös messuilla. Juhlavuoden kunniaksi järjestettyyn Käsityö elämässä -lyhytelokuvakilpailuun osallistui 22 elokuvaa. Teemana oli, kuinka käsityö on osa elämää. Viisi parasta elokuvaa ovat nähtävillä messuilla.

A-halliin on koottu Näyttelykatu, jossa on esillä Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailun parhaimmisto sekä Vuoden Artesaanin 2013 taidonnäytteet. Lapaskilpailun näyttely esittelee eri paikkakuntien näköiset lapaset, jotka ovat osallistuneet Pirkanmaan Kotityö Oy:n, Suuri Käsityö -lehden ja Tampereen Messut Oy:n järjestämään kilpailuun. LumenValkoinen-näyttelyssä on esillä pääväriltään valkoisia lahjaesineitä, jotka on koottu messuilla myynnissä olevista tuotteista. Taito Pohjois-Karjala ry:n kokoama Homecrafts-näyttely esittelee laadukasta lähikäsityötä ja tuotteita, joissa eettiset sekä ja ekologiset lähtökohdat ovat tärkeitä.

E-halliin toteutetaan myös muutama näyttely. Trashion-näyttelystä löytyy vaatesuunnittelija Outi Pyyn kaunista kierrätysmuotia. Esillä on myös muotitaiteilija Jukka Rintalan upeita luomuksia. Uniikit-näyttely esittelee keskenään sopivia designtuotteita, joissa on toisiinsa sopiva väritys ja muotokieli. Muotoillen!-näyttely on koottu Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n jäsenten töistä. Säilötyt vuodenajat -näyttely on tekstiilitaiteilija Outi Kaukinen-Vesan säilömisen ideasta syntynyt installaatio, jossa on 150 tyhjää pulloa ja purnukkaa. Lisätietoja messujen näyttelyistä: www.kadentaidot.fi.


Molla Mills opettaa virkkausta ja UFO:t vaihtavat omistajaa – uusi Askartelutori tarjoaa ideoita

Suosittu suunnittelija Molla Mills innostaa messuvieraita virkkaamaan perjantaina ja lauantaina Idealavalla pidettävässä virkkauskerhossa. Tuunaustempauksessa tuunaustaitoiset jakavat vinkkejään museolehtori Raija Mannisen johdolla perjantaina ja lauantaina. Kotolivingin Anu Harkki pitää kaikkina messupäivinä esitykset metalliverkkokoreista ja patinoiduista ovikylteistä. Idealavalla nähdään myös esityksiä muun muassa voimauttavasta skräppäyksestä ja mosaiikkisisustuksesta. Uusia kirjojaan ja niiden ideoita esittelevät muun muassa Jonna Hietala (Kerällä, WSOY), Sanna Halla-aho (Löytö!, WSOY), Ritva Koskennurmi-Sivonen (Lankatekniikoiden käsikirja, toim., Tammi) ja Pirjo Väisänen (Olkityöt, Tammi). Tekstiilitaiteilija Outi Kaukinen-Vesa kertoo sunnuntaina aiheesta ”Polku – virkatut vuodenajat”. Idealavan ohjelmaa voi seurata myös Neulekahvilassa, jonka vieressä on Novitan ja Marttojen neuvontapisteet.

Messuilla ensi kertaa omistajaansa vaihtavat myös UFO:t eli keskeneräiset käsityöt (UnFinished Object). Uudelta Askartelutorilta kävijät voivat hakea ideat, tekniikat ja tarvikkeet askarteluun ja skräppäykseen. Alueella on muun muassa Sinellin ja Ihana-lehden BIGSHOT-työpaja sekä Fiskarsin korttipaja. A-hallin Taitokahvilassa sijaitsevalla Taitolavalla voi seurata alan taitajien työskentelyä. Juhla Mokka -kahvilassa voi tavata tuttuja kädentaitajakasvoja ja Pauligin Paulan. Paikalla on myös uusi Juhla Mokka -kädentaitaja eli lahtelainen mallipuuseppä Esa Niiranen, jonka erikoisalaa ovat käsintehdyt rullalaudat. Niiranen on 52. Juhla Mokka -kädentaitaja. Tarkempi ohjelma-aikataulu julkaistaan 26.10. www.kadentaidot.fi.


Suomen Kädentaidot ja Kivi & Koru 15.–17.11.2013 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Avoinna pe klo 10–18, la klo 9–17 ja su klo 10–17. Tapahtumaan tutustui viime vuonna 36 066 kävijää. Nyt 18. kerran pidettävät Suomen Kädentaidot järjestää Tampereen Messut Oy ja Taito Pirkanmaa ry. Kivi ja Koru toteutetaan 12. kerran.

Mediamateriaalit: Tiedotteet ja linkit kuvapankkiin löytyvät osoitteesta www.kadentaidot.fi (Medialle).


LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi, www.kivimessut.fi  
Facebook: www.facebook.com/Kadentaidot

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Mervi Oksanen, tuoteryhmäpäällikkö, p. 0400 760 877,
mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi
Aino Paavola, viestintäassistentti, p. 0400 914 877,
aino.paavola(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs