Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Taiteilija-graafikko Erik Bruunin tuotantoa esillä Sibeliustalossa 26.6.-10.8.2015

Sibeliustalo

Taiteilija-graafikko Erik Bruunin tuotantoa esillä Sibeliustalossa 26.6.-10.8.2015

Tiedote.
Julkaistu: 25.06.2015 klo 10:00
Julkaisija: Sibeliustalo

Lahden Sibeliustalossa järjestettävässä Erik Bruunin näyttelyssä Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään on esillä taitelija-graafikon tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Näyttely avataan yleisölle perjantaina 26.6. klo 9.  Juhlanäyttelyn järjestää Sibeliustalo yhdessä taiteilijan kanssa. Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään -näyttelyä on tukenut Suomen Metsäsäätiö.

”Metsä on tuonut minulle leivän!”

Luonto ja erityisesti metsä on ollut jatkuva ja näkyvä aihe Bruunin koko tuotannossa seteleistä julisteisiin. Luonnon moninaiset sävyt ovat siirtyneet tarkasti esimerkiksi postimerkkeihin tai mittavaan julisteperheeseen Forest Finland. Sekä matkailu- että yritysyhteyksissä ympäri maailmaa levinneet julisteet ovat tahoillaan rakentaneet suomalaista metsäkuvaa kuten lukuisat muut teemaan liittyvät julisteet.

Toisin tavoin metsätaustat elävät esimerkiksi varhaisimmissa matkailujulisteissa, kirjan sivuilla, seteleissä, postimerkeissä, esitteissä ja kirjanomistajamerkeissä. Kirjasuunnittelun saralla Bruun on avannut uusia uria hyvänä esimerkkinä valokuvaaja Matti Saanion kanssa toteutettu Musta talvi, valkea kesä (1966) sekä pidempiaikaisena projektina Finncellin eli Suomen selluloosayhdistyksen vuosikirjat kuvituksineen.

Ja metsästä kun puhutaan, ei pidä unohtaa, että digiaikanakin paperille painettu juliste on yhä käyttökelpoinen media. Paperi on Erik Bruunille myös tärkeä alusta, sillä hän ei käytä lainkaan tietokonetta kuten graafikot yleisesti tänä päivänä. Paperille on Bruun keksijän ominaisuudessa hahmotellut jopa liikuteltavan paperikoneen.

”Julisteen pitää näkyä ja saada katsojat hyvälle tuulelle!”

Suomen vihreästä kullasta ei ole pitkä matka appelsiinitarhojen hehkuvan värikkyyteen samojen sävyjen toistuessa myös Erik Bruunin Jaffa-julisteissa. Samannimistä juomaa on melkein mahdoton ajatella ilman Bruunin luomaa kuvamaailmaa. Jaffa-teemat ovat hyvä esimerkki melkeinpä ajattomasta kuvastosta joka elää tänä päivänä tuoreenoloisesti esimerkiksi kankaissa tai vihkojen kansissa.

1950- ja 1960-luvun julisteissa on monia muitakin sellaisia helposti Bruunin kädenjäljeksi tunnistettavia mainosjulisteita, jotka ovat syöpyneet katselijan kuvatajuntaan. Juomista sellaisia ovat Jaffan lisäksi Stepin ja Vipin sekä muista aihepiireistä Veikkauksen, Havin ja Hyvonin julisteet. Myöhemmin klassikoiksi on noussut erityisesti Saimaan norppa (1974) samoin kuin muut eläinjulisteet. Bruunin grafiikkavalikoimasta löytyy runsaasti myös matkailu-, kaupunki- ja kulttuuriteemoja.

Käyttögrafiikan tekijät jäävät monesti töittensä taustalle. Monikaan ei tiedä, että esimerkiksi Kansalliskirjaston tunnus on Bruunin käsialaa kuten myös Metsä-Serlan, Tikkurila Oy:n, Musiikki-Fazerin, Korkeasaaren ja Mekin liikemerkit. Jotkut niistä ovat iskostuneet niin osaksi yritystä tai yhdistystä, että ne sellaisenaan tai pienin muutoksin ovat yhä käytössä.

Erik Bruunin ansiokkaasta urasta kertovat muun muassa menestyminen monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa sekä vuosikymmenten aikana myönnetyt tunnustukset. Sellaisia ovat muun muassa professorin arvonimi (1989), Grafian Platinahuippu (1999), Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtori (2001), Suomi-palkinto (2004), Pro Finlandia –mitali (2007), Luonnotar-palkinto (2011) sekä Helsingin kaupungin muotoilupalkinto (2012).

Suomenlinnassa asuvan 89 vuotta täyttäneen Erik Bruunin työpöydän äärellä syntyy yhä julisteita, postimerkkejä ja ideaehdotuksia esimerkkinä Pori Jazzin uusin juliste.

Erik Bruunin Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään -näyttely on auki ma-pe 26.6. – 10.8.2015 klo 9-16. Vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Erik Bruun
Taiteilija, graafikko
puh. +358 (0)9 668 383

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs