Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Taideteos Viisasten kivet julkistettiin Viitaniemen kampuksella

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Taideteos Viisasten kivet julkistettiin Viitaniemen kampuksella

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2014 klo 12:11
Julkaisija: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Viitaniemen kampuksella julkistettiin tänään 18. joulukuuta taiteilija Risto Pentikäisen teos Viisasten kivet.

Viitaniemen kampuksen keskuspuistoon sijoittuva teos kunnioittaa alueen monikymmenvuotista historiaa ammatillisen koulutuksen keskittymänä. Nykyään monikulttuurisella kampuksella kohtaavat ammatteihin opiskelevat nuoret ja aikuiset, lukiolaiset sekä musiikkia ja tanssia harrastavat lapset ja nuoret.

Viisiosaisen veistoskokonaisuuden kolme isointa osaa sijoittuvat maamerkiksi Viitaniemen kampuksen pääsisäänkäynnin eteen. Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen kivien pinnat on hiottu peilikirkkaiksi.

”Jokainen voi nähdä teoksessa oman kuvansa osana ympäristöä. Katsomalla peiliin voi tutkia asenteita, kyseenalaistaa ajatuksia ja löytää tuoreita näkökulmia. Opiskelu ja oppiminen on arvokasta. Haluan rohkaista jokaista katsojaa etsimään tietä hyvään elämään ja löytämään oman viisasten kivensä”, sanoo Risto Pentikäinen.

Viisasten kivet -veistoskokonaisuus juhlistaa Viitaniemen kampuksen viimeisimmän mittavan peruskorjausohjelman päättymistä. Teoksen ympärille rakentuu viihtyisä puistoalue, josta luodaan monipuolinen virkistys- ja toiminta-alue tuhansien opiskelijoiden ja kaupunkilaisten käyttöön.

Tunnelmaa puistoalueeseen luo maisema-arkkitehti Elina Salmi-Lampilan teos Vuodenajat, joka sai kuvataidekilpailussa kunniamaininnan. Kuntayhtymä lunasti teoksen, koska se ottaa osuvasti kantaa Viitaniemen kampuksen kokonaisarkkitehtuuriin. Teos heijastelee vuodenaikojen vaihtelua kukkivien istutusten, puiden, valaistuksen ja muiden elementtien kautta. Kampuksen alueelle on istutettu 5000 tulppaanin sipulia odottamaan kevättä.

Taideteoksen tarinaa opiskelijavoimin

Jyväskylän ammattiopiston audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat tekevät Viisasten kivien synnystä dokumenttielokuvan. He ovat kuvanneet teoksen syntyvaiheita taiteilijan verstaalla, teoksen kohoamista Viitaniemen kampukselle sekä juhlallista julkistustilaisuutta.

Massiivisen teoksen kuljetuksesta Vantaalta Jyväskylään huolehtivat Jyväskylän ammattiopiston logistiikka-alan opiskelijat. Kokonaisuuden suurin veistos on korkeudeltaan 3,5 metriä. Teos painaa yhteensä 3,5 tonnia. Teoksen on valmistanut vantaalainen ruostumattomaan ohutlevyyn erikoistunut High Metal Production Oy.

Risto Pentikäisen teos Viisasten kivet voitti Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yleisen taidekilpailun, joka järjestettiin 1.9.2012 - 1.3.2013. Valtakunnallisesti merkittävään kuvataidekilpailuun tuli määräaikaan mennessä yhteensä 103 kilpailuehdotusta.
Pentikäinen on kuopiolainen taiteilija ja teollinen muotoilija.

Lisätietoja:

Taiteilija Risto Pentikäinen, puh. 040 551 2669
Kiinteistöjohtaja, palkintolautakunnan pj Erkki Kumpulainen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 5152

Liitteenä olevat kuvat, kuvaaja Tero Takalo-Eskola

Kuva 1: Viisasten kivet Viitaniemen kampuksen pääsisäänkäynnin edessä
Kuva 2: Taiteilija Risto Pentikäinen teoksen äärellä

Liitetiedostot

 

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä | www.jao.fi  

Mediayhteydet, viestintäpäällikkö Niina Luttinen
+358 40 341 5133, etunimi.sukunimi@jao.fi
Viitaniementie 1 A, PL 472, 40101 Jyväskylä

Viestinnän yhteystiedot ja logopankki: www.jao.fi/viestinta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. Kuntayhtymän tulosalueita ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän lukiokoulutus, Jyväskylän oppisopimuskeskus, kiinteistöliikelaitos ja kuntayhtymän johto. Kuntayhtymään kuuluu myös Ravintola Priimus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs