Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suurlähettiläs G.A. Gripenbergin päiväkirjat julkaistaan

Kansallisarkisto

Suurlähettiläs G.A. Gripenbergin päiväkirjat julkaistaan

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2014 klo 11:16
Julkaisija: Kansallisarkisto

Lähettiläs Georg Achates (G.A.) Gripenbergin toimitettujen Tukholman-päiväkirjojen (1942−1955) julkaiseminen on merkittävä palvelus historian tutkijoille ja harrastajille.

Ruotsalainen yhdistys Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia on hyväksynyt G.A. Gripenbergin päiväkirjat julkaisuohjelmaansa ja myöntänyt Kansallisarkistolle rahoitusta päiväkirjojen toimitustyöhön. Tämä pohjoismaisen yhteistyön tuloksena syntyvä teos pyritään julkaisemaan mahdollisimman pian.

G.A. Gripenberg on jäänyt suurelle yleisölle lähes tuntemattomaksi, vaikka hän oli yksi Suomen lähihistorian merkittävimmistä virkamiestason taustahahmoista. Hän työskenteli koko virkauransa ulkomailla. Gripenberg toimi peräti kolmetoista vuotta lähetystöpäällikkönä Suomen keskeisimmässä edustustossa Tukholmassa, missä lähettilään työtehtäviin kuului valtiovallan kirjaimellisesti elintärkeiden toimeksiantojen toteuttaminen. Toimeksiantonsa hän sai usein suoraan kolmelta kriisiaikojen presidentiltä Rytiltä, Mannerheimilta ja Paasikiveltä.

Gripenbergin päiväkirjoja referoidaan ja siteerataan ahkerasti tutkimuskirjallisuudessa. Hänen uransa huippujaksolta vuosilta 1933−1955 päiväkirjavolyymejä on kymmeniä. Muistiinpanoissa on diplomatiaan keskittyvien virka-asioiden lisäksi myös henkilökohtaista aineistoa, mutta sen osuus lopullisessa julkaisussa jää vähäisemmäksi. Teoksen aineiston valinnassa on noudatettu samoja toimitusperiaatteita kuin vastaavissa julkaisuissa Suomessa ja maailmalla.

Päiväkirjat käsittävät omaa luokkaansa olevan lähihistorian henkilögallerian ja samalla teos esittelee, Suomen ja Ruotsin kahdenvälisten suhteiden ohella, kattavasti suurpolitiikan, diplomatian, ulkopolitiikan ja ulkoasiainhallinnon kysymyksiä. Julkaisusta tulee ainutlaatuinen ajankuva voimakkaasti muuttuvasta maailmasta vuosilta 1942−1956. Päiväkirja avaa nykyruotsalaisillekin kuningaskunnan menneitä oloja ja käytänteitä, mutta lisäksi se valottaa Suomen ulkopolitiikan toiveita, olettamuksia ja menettelyjä. Ennen kaikkea päiväkirjat tuovat esille toisenlaisen, taistelujen ulkopuolisen ja poliittisen sodankuvan, joka kertoo seikkaperäisesti Ruotsin keskeisestä roolista Suomen ulkopolitiikassa.

_________________________________________________________________________________________

Lisätietoja: tutkija Kauko Rumpunen, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7093, etunimi.sukunimi@narc.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs