Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Susinukke Kosolan "Avaruuskissojen leikkikalu" Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana ja Sammakon runollinen 20-vuotisjuhlavuosi

Kustannusosakeyhtiö Sammakko

Susinukke Kosolan "Avaruuskissojen leikkikalu" Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana ja Sammakon runollinen 20-vuotisjuhlavuosi

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2016 klo 07:45
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Sammakko

 

Itsenäinen turkulainen Sammakko-kustantamo täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Sammakko aloitti runouteen keskittyvänä pienkustantamona vuonna 1996. Yritys kasvoi jo viime vuosituhannella yleiskustantamoksi, mutta laadukas runous on pysynyt Sammakon julkaisuohjelmassa. Juhlavuoden kunniaksi Sammakko julkaisee kaikkiaan seitsemän hienoa runoteosta.

 

Valovoimaisina lavarunoilijoina tunnetut Harri HertellJ. K. IhalainenSusinukke KosolaHenry Lehtonen ja Mia Rönkä ovat lähdössä syksyllä kotimaan runokiertueelle. Kiertue alkaa 30.9. Sammakon 20-vuotisjuhlasta Turun Dynamossa, jossa DJ:nä toimii berliiniläinen kirjailija Wladimir Kaminer, ja päättyy 28.10. Helsingin Mascotiin. Kosolan tänä keväänä ilmestynyt Avaruuskissojen leikkikalu on Tanssiva karhu -palkintoehdokas.

 

 

Kevään 2016 uutuudet:

 

Susinukke KosolaAvaruuskissojen leikkikalu

 

”Sinä olet ihminen. Kuvittele ympärillesi kotoisa huone. Kuvittele syliisi pehmeä kissanpentu, tämän nappisilmät puoliksi kiinni taidokkaasta rapsutuksestasi. Kuvittele kahvi sopivan lähelle, kätesi ulottuville. Kuvittele herätyskellosi ja huominen viikonpäivä. Naurahda jääkaappimagneettirunojasi. Sinä olet ihminen. Se on ihan okei. Nyt minä jatkan puolestasi: Kuvittelen ikkunasi taakse tulenpunaisen taivaan, kahvia havittelevat trombit ja avaruuskissan leipomassa pilvipeitettä. Sinä näet tämän ja lukitset itsesi vessaan. Se on ihan okei. Olethan ihminen. Olen tehnyt sinulle kirjan.”

 

Susinukke Kosola, oikealta nimeltään Daniil Kozlov (s.1991), on turkulainen kirjoittaja, kustantaja ja sanataideohjaaja. Hänen esiintymisiään on nähty niin Turun hylättyjen talojen halkeilevilla betonilattioilla kuin Lontoon kirjallisuusfestivaaleillakin. Avaruuskissojen leikkikalu on Kosolan toinen runoteos. Hänen edellinen teoksensa .tik. sai Silja Hiidenheimon muistostipendin.

 

Ylen raadin perustelut Tanssiva karhu -ehdokkuudelle:

 

"Kokoelman kosketuspintana on normaalius, jonkinlainen elämän keskiarvo, josta Kosola kirjoittaa vangitsevan energisesti ja vivahteikkaasti. Rosoisen ja vitaalin runomaailman maisema on tuore, läpikirjoittamaton. Näkyviin tulee elinpiiri, joka nimestään huolimatta paradoksaalisesti erottuu kirjallisuuden massasta, valtavirrasta. Teos on teemaltaan hyvin samastuttavia, kaikki tunnistavat valtavirran. Samalla se avaa Barnum-efektillään hyvin syviä inhimillisen elämän pohjavirtoja. Runoissa isketään tarkasti länsimaisen elämäntavan itsepetoksen eri muotoihin niin, että viilto tuntuu lukijassa."

ISBN 978-952-483-308-0 • nidottu, liepeellinen • 140 x 200 mm • 80 sivua • 20,00 €

 

 

Mia RönkäMaanalaiset linnut

 

Mia Röngän esikoiskokoelmassa Maanalaiset linnut yhteiskunta- ja ekokriittiset runot antavat äänen ihmisen lisäksi muulle luonnolle. Elollisten olioiden välistä vuorovaikutusta pohtivat runot ovat itsekin kuin elävää kudosta, jossa sanat kurkistelevat säerajojen yli ja muuttavat toistensa merkitystä. Monikerroksisissa runoissa kuvat ankkuroituvat tukevasti arkeen ja tummia sävyjä lämmittävät empatia, toiveikas humanismi ja viisto huumori. 

 

Mia Rönkä on naantalilainen runoilija, tietokirjailija, tiedetoimittaja ja tutkija. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 2008 Turun yliopistosta biologian laitokselta ja on ympäristöekologian dosentti. 

 

ISBN 978-952-483-311-0 • nidottu, liepeellinen • 140 x 200 mm • 67 sivua • 20,00 €

 

 

Syksyllä 2016 ilmestyviä uutuuksia:

 

 

Charles BukowskiRakkaus on koira helvetistä

 

Rakkaus on koira helvetistä on yksi undergroundlyriikan kruunaamattomaksi kuninkaaksikin mainitun losangelesilaisen Charles Bukowskin (1920–1994) arvostetuimmista ja suosituimmista teoksista. Runokirjaklassikko on lyyrinen ja raaka tutkielma äärimmäisistä tunteista, sydänsuruista ja hermoromahduksista. Se on myös ajallinen ja sisällöllinen sisarteos Bukowskin Naisia-romaanille. Bukowskin suhde naisiin on katkeransuloinen ja intohimoinen, ja kuten Bukowskilla yleensäkin, nämä 1970-luvun puolivälin tienoilla kirjoitetut suorat ja iskevät runot ovat tarinoita eletystä elämästä. Lyriikka on puhetta. Samalla otsikolla on suomeksi ilmestynyt aiemmin kaksi nidettä, jotka ovat sisältäneet pienen valikoiman alkuteoksen runoista. Tässä kirjassa on ensi kertaa suomeksi kaikki alkuteoksen runot.

 

 

Harri HertellMaisema ennen sadetta

 

Harri Hertellin (s.1985) neljäs runokirja on valoisa kuvaus elämänmuutoksesta. Kaupunkirunoistaan, spoken word -keikoista ja Helsinki Poetry Connection -toiminnasta tunnettu Hertell jättää urbaanin kiireen taakseen ja hiljentyy kuuntelemaan luontoa ja nukkuvan lapsen hengitystä. Ilta laskostaa metsän ylle sinistä mekkoa ja rikkinäiselle auringolle jätetään jäähyväisiä. Myrsky heiluttaa puita molemmin puolin taloa. Uusi alku on täynnä onnellisia ja täysiä hetkiä.

 

 

J. K. IhalainenSytykkeitä

 

J. K. Ihalaisen (s. 1957) uusi runokirja on apokalyptisen aikamme ruumiinavaus. Christianiassa, nomadismissa ja heidelbergiläisyydessä kouliintuneen siurolaisen, Eino Leino -palkitun runoilijan tuhdissa teoksessa pukumiehet määrittävät päämääränsä jälkikäteen, katutaiteilijat suolapatsastelevat kävelykaduilla. Skitsofrenisen paranoijan päivinä on kammottava nähdä miten halvalla kaikki menee. Kaikki ei silti mene aivan nappiin. Ovet narisevat ja irtoavat myrskyssä saranoiltaan. Savupiippu kaatuu ja tuhkat humahtavat olohuoneeseen. Himmeli varisee katosta kuin lehdet syyskuun oksilta. Eteisen peili rasahtaa säröille ja pihalla puinen virolainen kylpytynnyri hulmahtaa liekkeihin. Vaimo karkaa nokisutarin kanssa Casablancaan. Taivaalta taitetaan vähämielistä valoa, valoa jonka ympärillä on pimeää. Eläkeläiset keräilevät avaruusromua metsiköissä. Teknosfääri on tukehtumaisillaan vääntöön ja viestintään. Ilmakehän lähimuisti pätkii ja murenee kuin näkkileipä. Sota ja pako kohtaavat risteyksissä ja rajoilla, eikä idioottimaissa ole enää yönsijaa. Katso mihin ojaan kapsahdat ja kenen metsään kupsahdat.

 

 

Henry LehtonenKruununjalokivet tuhatvuotisten parisuhteiden tuhkassa

 

Kyborgit silittelevät hellästi setelinippusia, runoilijat horjuvat joen rannalla ja ajavat Mersulla Wunderbaum-auringonlaskuun. Kuolema alati läsnä, ei pelottava, kuin leuto merellinen eroosio. Rakastuminen aina mahdollista, vallitsevan talousjärjestelmän hulluudesta huolimatta.

Kruununjalokivet tuhatvuotisten parisuhteiden tuhkassa on turkulaisen Henry Lehtosen (s. 1978) kuudes runokokoelma. Suomalaiset oikeisto-, vasemmisto-, ja keskustapuolueet suosittelevat lämpimästi tämän teoksen lukematta jättämistä.

 

 

Bruno K. ÖijerJa yö kuiskasi Annabel Lee 

  

"Ja yö kuiskasi Annabel Lee on kirjoitettu sekä Ruotsissa että Välimerellä. Aloin kirjoittaa sitä tammikuussa 2013 ja tein viimeiset korjaukset lähes tarkalleen vuoden päästä Pariisissa. Kirja on minulle läheinen. Ei siksi että siinä on omaelämäkerrallista ainesta, vaan siksi että se palautti minut varhaisille inspiraatiolähteilleni ja olemassaolooni ja näkemykseeni merkittävimmin vaikuttaneisiin ihmiskohtaloihin. Päätin kirjoittaa konstailettoman valoisasti - ikään kuin aurinkoiset hetket lapsuudessa ja varttuneempana kun mielikuvitus ja sen viisaus olivat turvanani, ainoa uskollinen ystävä, ladattu puolustusase kurjistuvaa maailmaa vastaan. Kirja oli jo sisälläni, mutta tuli kirjoitetuksi kauniiden puiden alla, kauniiden ikkunoiden ääressä ja aina terassikahviloiden lähettyvillä, missä kaupunki langetti varjonsa - armottomien epäoikeudenmukaisuuksiensa ja yhä useampien kodittomien varjon." – Bruno K. Öijer

 

Ajaton maagikko Bruno K. Öijer (s. 1951) on ainutlaatuinen runoilija. Sammakko on julkaissut aiemmin suomeksi mm. Öijerin edellisen kokoelman Hopeanmustaa, sekä Trilogian, joka sisältää sitä edeltävät Öijerin kolme kokoelmaa.

 

 

Lisätiedot: helena.kulmala@sammakko.com • riikka.majanen@sammakko.com (kuvapyynnöt) 

 

 

 

Liitetiedostot

  

Anna räpylän koskettaa:

sammakko.com

facebook.com/sammakkokustannus 

instagram.com/sammakkokustannus

 

Sammakon kesälehti luettavissa täältä:

http://www.e-julkaisu.fi/sammakko/kesalehti/

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs