Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomen taideakatemian palkintonäyttely avautuu EMMAssa

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Suomen taideakatemian palkintonäyttely avautuu EMMAssa

Tiedote.
Julkaistu: 21.10.2014 klo 11:30
Julkaisija: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo avaa 22.10.2014 ensimmäisen Suomen taideakatemian palkinnon saaneen Tuomas A. Laitisen (s. 1976) Fundamental Matter -näyttelyn. Näyttely pureutuu ajankohtaisiin globaaleihin kysymyksiin ja on osa taiteilijalle vuonna 2013 jaettua palkintoa. Näyttelystä julkaistaan myös oma julkaisu marraskuussa 2014.

Suomen taideakatemian palkinto myönnetään kansainvälisesti kiinnostavalle, parhaassa luomisvireessään olevalle taiteilijalle. Seuraava palkinto jaetaan vuonna 2015, jonka näyttely nähdään EMMAssa vuonna 2016.

Näyttely

Viiden teoksen näyttely on Tuomas A. Laitisen ensimmäinen laaja museonäyttely. Se koostuu sekä yksikanavaisista videoteoksista että tilallisista installaatioista. Kaikki viisi teosta ovat uusia, näyttelyä varten valmistuneita.

Näyttelyn pääteoksena nähdään nelikanavainen videoinstallaatio Conductor, jonka keskiössä ovat ihmisen rakentaman ympäristön muutokset materian kiertokulun kautta. Se on saanut nimensä kuparista (Conductor = johdin).

Näyttelyään varten Tuomas A. Laitinen on jäljittänyt kuparin matkaa ympäri maailmaa. Kupari toimii johtimena, välineenä, jonka kautta voimme hahmottaa maailmantalouden kiertokulkua ja voimakeskusten muutoksia. Kuparilla on ollut kautta aikojen merkittävä rooli ihmisen käyttämien työkalujen ja teknologioiden kehityksessä.

Näyttelyn laajoissa installaatioissa Laitinen yhdistää taidokkaasti ääntä, valoa ja liikkuvaa kuvaa. Näyttelyn teoksina nähdään Conductor, 2014; Real State, 2014; Frontier Container, 2014; Vista Point, 2014 ja ääni-installaatio Sweet Spot of No Escape 2014.

Näyttelyn on kuratoinut EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama.

Näyttelyn traileri: https://vimeo.com/108770415


Tuomas A. Laitinen

Tuomas A. Laitinen on valmistunut Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen koulutusohjelmasta v. 2008. Viimeaikoina Laitinen on työskennellyt mm. Yhdysvalloissa, Saksassa ja Virossa. Eniten projekteja hän on toteuttanut viime vuosina Kiinassa. Laitisen teoksia on ollut esillä lisäksi Suomessa, Australiassa, Japanissa ja Turkissa.

Taiteilijan CV ja Bio:
http://www.tuomaslaitinen.net/
http://helsinkicontemporary.com/artist/tuomasalaitinen/

Tuomas A. Laitinen Vimeossa: http://vimeo.com/user1460625

Näyttelyn ohjelma

Osana näyttelyä järjestetään kaksi HIAP goes EMMA -tilaisuutta.

La 8.11. 14-16 HIAP Goes EMMA: Fundamental Matter -paneelikeskustelu
Keskustelua ja yleisökysymyksiä Tuomas A. Laitisen näyttelyn tematiikasta ja eri näkökulmista. Kieli suomi.


Ke 19.11. 18-20 HIAP Goes EMMA: Artist Talk with Tuomas A. Laitinen
Keskustelua ja yleisökysymyksiä Tuomas A. Laitisen näyttelyn tematiikasta. Kieli englanti.

Lisäksi ohjelmaan kuuluu ääni-installaatio Sweet Spot of No Escape, joka tuo esille mainosmaailman ja tietotulvan pakenemisen vaikeutta käyttäen tukenaan installaation rinnalla kulkevaa performanssia. Teoksen performanssiosuus nähdään lauantaisin klo 13-14 läpi koko näyttelyajan.

 

Lisätietoja:
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA.
pilvi.kalhama@emma.museum, p. 040 533 4070

 

Lehdistökuvat: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Tuomas+A.+Laitinen/
salasana: emmamuseum

Liitetiedostot

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs