Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomen rautakautista historiaa käsittelevä ainutlaatuinen romaani Hämeen Uro – Perintö.

Kustannusosakeyhtiö Bookcover

Suomen rautakautista historiaa käsittelevä ainutlaatuinen romaani Hämeen Uro – Perintö.

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2015 klo 10:45
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Bookcover

Kustannusosakeyhtiö Bookcover julkaisee 8.6.2015 historiallisen romaanin Hämeen Uro – Perintö. Kirjailija Milja Ketomäen esikoisteos vie lukijansa rautakauden Hämeen ja Suomen tapahtumiin. 750-luvulle sijoittuvan romaanin tapahtumat käsittelevät heimoihin jakautuneen Suomen kehittymistä kohti yhtenäisempää, jossain määrin jopa järjestäytynyttä, alueellisten yhteisöjen muodostamaa kokonaisuutta.

Mukaansatempaava romaani on Milja Ketomäen taidonnäyte tarinankerronnasta, jossa historiallinen tutkimustieto yhdistetään lukijansa vangitsevaan seikkailu- ja kasvukertomukseen. Romaanin rautakautinen ajanjakso on esiintynyt harvoin kirjallisuudessamme.

Kirjailija Milja Ketomäki

Milja Ketomäki on intohimoinen historian harrastaja, joka on syttynyt erityisesti rautakauden tutkimiseen ja siitä kirjoittamiseen. Ketomäen läpikäymä runsas Rautakauden tutkimusaineisto ja kotiseudun muinaisjäänteet ovat luoneet pohjan uskottavalle kirjoittamiselle aikakaudesta, jota elettiin 1300 vuotta sitten. Taitava kirjoittaja synnyttää lihaa tutkimusten ja selvitysten tarjoaman luurangon ympärille.

Romaanin päätapahtumapaikka Rapola ja Rapolanvuori sijaitsevat Valkeakoskella Ketomäen asuinpaikan kupeessa. Vanajaveden historia on innostanut kirjailijan ainutlaatuiseen tarinaan, jossa tarinan henkilöt käyttävät hyväkseen mm. ikivanhoja vesireittejä Suomenlahdelle ja Pohjanlahdelle.

Elävä Keskiaika ry: n toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Ketomäki on löytänyt kotinsa rautakauden tutkimisesta ja harrastamisesta. Kuriositeettina mainittakoon, että kirjailijan perheen varustuksesta löytyvät niin rautakauden asusteet, astiastot, viikinkiteltta kuin myös erilaiset tarvekalut. Ketomäki onkin perheensä kanssa vienyt harrastuksensa pieniin yksityiskohtiin asti.

Romaani Hämeen Uro – Perintö

Nuori soturi raudan ja rakkauden polulla

Romaani nuoren miehen kasvusta aikuiseksi, miestensä päälliköksi ja taistelusta oman maan sekä heimon puolesta.

Nuori Uro perii Hämeen päällikkyyden heimokuninkaan Rapon saatua kaksintaistelussa surmansa. Verikoston taakka lähtee vyöryttämään tapahtumia arvaamattomaan suuntaan, josta ei ole paluuta. Kainulaiset ja sveealaiset ovat hyökkäämässä Hämeen maille. Ehtiikö Uro koota heimonsa yhteen ja muodostaa tarvittavat sotajoukot puolustusta varten. Vai onko aloite otettava omiin käsiin?

Valinta heimokuninkaaksi ei ole itsestäänselvyys. Ja onko Urolla ylipäätään halua johtajaksi ja haastamaan muut kuninkuutta tavoittelevat... Kuninkaanvaali käräjillä paljastaa kuinka vaarallisilla vesillä Uro miehineen purjehtii. Kuka juonittelee kuninkuuden itselleen?

Uron miesten tie vie Itämeren toiselle puolelle aina Gotlantiin, Eowlandiin ja Rericiin asti. Tästä matkasta ei selvitä ilman menetyksiä. Menetysten taakka on musertava, mutta kaikella on hintansa.

Pienen Hämeen heimon on löydettävä liittolaisia suurta uhkaa vastaan. Löytyvätkö liittolaiset samassa tilanteessa olevista pirkkalaisista tai suomalaisista, joiden maat jo osin ovat kainulaisten hallussa?

Nuori käärmepurrella purjehtiva päällikkö on myös haluttua seuraa naisten keskuudessa. Onko kuninkaan sallittua rakastaa vai onko Hämeen heimon asia tärkeämpi kuin nuoren miehen kaipuu naisensa luo...

Hämeen Uro - Perintö on kirjailija Milja Ketomäen vahva esikoisromaani. Romaani on rautakauden aikaa käsittelevän kirjasarjan ensimmäinen osa.

ISBN 978-952-68274-4-5

620 siv. (sid.)

Painettu Suomessa.

Romaanin historiallista taustaa

Rautakaudella esihistoriallisen ja historiallisen aikakauden taitteessa Suomi oli jakautunut heimoyhteisöihin. Suomalaiset, hämäläiset, karjalaiset, kainulaiset ja lappalaiset ehkä myös pirkkalaiset asuttivat omia alueitaan nykyisessä Suomessa, Karjalassa ja osin myös Pohjois-Ruotsin rannikolla. Ilmeistä on, että yhteiskunta ei tuolloin Suomen alueella ollut yhtä järjestäytynyttä kuin keskisessä Euroopassa. Voidaan kuitenkin olettaa, että heimojen välillä on ollut paljon kanssakäymistä kaupankäynnin, verotuksen, ja myös sotien muodossa. Tutkijat ovatkin esittäneet mielenkiintoisen spekulaation, että Suomesta olisi ollut muodostumassa oma yhtenäisempi kuningaskunta, mikäli ruotsalaiset eivät olisi ristiretkien aikaan liittäneet Suomen aluetta Ruotsin valtakuntaan.

Varsinais-Suomen ja Hämeen muinaislöydökset ovat Suomen alueen runsaimmat. Rautakautiset ja keskiaikaiset kalmistot, linnavuoriketjut, hautaröykkiöt ym. runsaasti esineistöä sisältävät löydökset kertovat varsin tiheästäkin asutuksesta, kylämuodostelmista ja muuttoliikkeistä, joilla Suomea alun perin asuttaneet lappalaiset työnnettiin kohti pohjoista. Erityisesti Vanajaveden ympäristön lukuisien asutuspaikkojen ja varustettujen linnavuorien, voidaan katsoa jo rautakaudella muodostaneen Vanajavedelle elinvoimaisen asutuksen.

Ketomäki on taitavasti yhdistänyt viimeaikaisten hautalöytöjen tuomaa tutkimustulosta, selvityksiä vesireittien merkityksestä ja muinaisten saagojen tekstien valottamaa tietoa luoden historiallisesti uskottavan viitekehyksen romaaniinsa. Romaanin päätapahtumapaikka Rapola sijaitsee Sääksmäellä. Paikalla sijaitsee alueen suurin linnavuori, jonka laelle on rakennettu yli kilometrin mittainen kivi/hirsimuuri torneineen ja varustuksineen. Romaanin päähenkilö Hämeen kuningas asuu Rapolassa. Rapolan kuningas mainitaan kirjallisissa lähteissä jo 1300-luvulla, jolloin joukko hämäläisiä julistettiin kirkonkiroukseen. Paavin bullassa mainitaan ”Cuningas de Rapalum”. Onko kyseessä romaanissa seikkailevan Hämeen Uron kaukainen jälkeläinen?

Kiinnostavia nettilähteitä aiheesta:

http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetuspaketit/esihistoria/tietoa/tulostettava3

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_muinaiset_kuninkaat

http://www.tyrvanto.net/esihistoriallisiakohteita

http://oppiminen.yle.fi/historia-suomi/suomen-arkeologiaa/pronssi-rautakauden-hautaloydot

http://www.helsinki.fi/arkeologia/rautaesine/index.html

http://yle.fi/uutiset/tuhatvuotinen_miekkamies_kohtasi_ehka_vakivaltaisen_lopun/7015895

http://www.juhasinivaara.fi/mlinnat/hamel.htm

http://yle.fi/uutiset/uskomaton_venematka_ristiretken_jaljilla_tammisaaresta_hameenlinnaan/7066457

http://www.kirjastovirma.fi/asutusjasotatarinoita/4

 

Lisätietoja, haastattelupyynnöt sekä näytekappalepyynnöt :

Kustannusosakeyhtiö Bookcover

Vesa Hiltunen

puh. 0400-399318

vesa.hiltunen@bookcover.fi

www.bookcover.fi

Liitetiedostot

Kustannusosakeyhtiö Bookcover

on syntynyt intohimosta kirjoihin; kirjojen lukemiseen, painamiseen, julkaisemiseen ja niiden saattamiseen kaikkien saataville. Bookcoverin tavoite on julkaista erilaisia, meitä sytyttäviä kirjoja, toivoen niiden herättävän kiinnostuksen myös muissa kirjojen ystävissä.

Tavoitteemme on myös omakustannekirjojen julkaisijoiden palveleminen aivan uudella tavalla. Olemme nähneet kuinka arvokkaatkin teokset jäävät ilman lukijoita yksinkertaisesti siksi, että omakustanteen tekijällä ei ole välttämättä välineita, energiaa tai tietoa kuinka myydä teostaan. Tähän Bookcover tuo ensimmäisenä Suomessa ratkaisut, joihin jokaisen omakustannekirjan julkaisijan on helppo tarttua. Bookcover on myös kirjapaino. Vuosikymmenien kokemus kirjojen valmistuksessa tuo varmuutta ja turvaa asiakkaillemme.

 

Lisätiedot:
Kustantaja Vesa Hiltunen
p. 0400 399 318
vesa.hiltunen@bookcover.fi
 
www.bookcover.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs