Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomalaisten mestareiden ainutlaatuinen suurnäyttely kristillisaiheisista teoksista

Valamon luostari

Suomalaisten mestareiden ainutlaatuinen suurnäyttely kristillisaiheisista teoksista

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2014 klo 09:00
Julkaisija: Valamon luostari

Taidenäyttely Mestarin jälki
16.9.2014-17.1.2015

 

TIEDOTE 

Valamon syksyn 2014 näyttelyssä on esillä Suomen kultakauden mestareiden, kuten Helene Schjerfbeckin, Maria Wiikin, Hugo Simbergin, Amelie Lundahlin, Albert Edelfeltin, Juho Rissasen ja Eero Järnefeltin teoksia kristillistä aiheista. Mukana on myös Akseli Gallen-Kallelan sekä muiden suomalaisten ja ulkomaalaisten mestareiden taideteoksia 1500–1900 -luvuilta. Nyt esillä olevaan suomalaisittain erittäin korkeatasoiseen taidenäyttelyyn on poimittu merkittävimmät teokset Suomen laajimmasta suomalaisten ja läntisten taiteilijoiden kristillisaiheisten teosten yksityiskokoelmasta.

Kristilliset aiheet ovat suomalaisten taitelijoiden tuotannosssa olleet vähäisessä merkityksessä. Taidehistoriallisesti asia on mielenkiintoinen, koska 1700-luvulle asti taide on nimenomaan kristillistä. Esimerkiksi Italiassa paikallisten mestareiden museoissa olevat teokset ovat saaneet inspiraationsa valtaosin juuri kristillisistä aiheista. Suomessa itäinen kristillinen taide on vahvasti edustettuna Ortodoksisessa kirkkomuseossa sekä Valamon luostarissa, mutta suomalaisten taiteilijoiden vähälukuiset kristillisaiheiset teokset ovat olleet hajallaan. Samoin läntisen kristillisen taiteen mestareita on vain harvoin ollut suomalaisissa taidenäyttelyissä esillä.

 

Suomalaiset mestarit vahvasti esillä

Suomalaisista mestareista ehkä merkittävimpänä on mukana Helene Schjerfbeck teoksellaan ”Ylösnousemus” vuodelta 1896. Teos on esityö Ruotsinpyhtään kirkon alttaritauluksi. ”Ylösnousemus” jäi Schjerfbeckin ainoaksi alttaritauluksi. Nykyisin Ruotsinpyhtään kirkko on hyvin tunnettu ainutlaatuisesta aarteestaan.

Hugo Simbergiltä on esillä symbolistinen akvarelli ”Teidän tähtenne”, josta aiheesta taiteilija teki kaksi variaatiota. Toinen teoksista on Ateneumissa. Teos on kuvattu useissa taidekirjoissa. Hugo Simbergiltä on esillä myös puhutteleva etsaus ”Kuoleman Puutarha”. Maria Wiikin herkkä teos ”Madonna” kuvaa Neitsyt Mariaa nuorena ja huokuu mystiikkaa. Wiikiltä on esillä myös ”Kristuksen pää” -teos. Juho Rissaselta on mukana triptyykki, joka kuvaa Jeesus-lapsen syntymää.

Suomen varhaisen kuvanveistotaiteen merkittävimpiin tekijöihin lukeutuvan Johannes Takasen yksi päätöistä, ”Rebecca kaivolla”, on esillä marmorisena versiona. Kipsistä valetun ”Rebecca kaivolla” on leikkisästi sanottu olleen aikanaan jokaisessa pappilassa. Marmoriin hakattuja teoksia tunnetaan vain kuusi kappaletta.

Muista merkittävistä suomalaisista taiteilijoista ovat esillä mm. Akseli Gallen-Kallela teoksellaan ”Ihmiskunnan aamunkoitto” ja Eero Järnefelt Johanneksen kirkon alttaritaulun esityöllä ”Sauluksen kääntymys”. Albert Edelfelt teki eläessään ainoastaan yhden alttaritaulun, ”Paimenten kumarrus” ja se on Vaasan kirkossa. Myös tästä alttaritaulusta on esillä esityö. Naistaiteilijoista mainittakoon Amelia Lundahl, jolta nähdään keskiaikaisen kirkon sisäkuvamaalaus ja Venny Soldan-Brofelt, jolta on esillä suurikokoinen ja vaikuttava sinisävyinen öljyvärityö ”Jairuksen tytär”.

 

Länsieurooppalaista taidetta renessanssista alkaen

Näyttelyssä on esillä myös vaikuttavia ja mielenkiintoisia ulkomaalaisten mestareiden teoksia 1500-luvulta 1900-luvulle saakka. Esillä on lukuisia teoksia eri maiden koulukunnista, varhaisimpien joukossa firenzeläinen teos 1500-luvulta.

Ulkomaalaisten mestareiden teoksissa poikkeuksellisen suuri painotus on Maria Magdalena -aiheisilla teoksilla, joista varhaisin näyttelyssä oleva teos on 1500-luvulta. Magdalan Maria on herättänyt taiteilijoiden ja suuren yleisön kiinnostuksen aina näihin päiviin saakka, jopa populaarikulttuurissa viime aikoina. Myös Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi -aihetta on esillä useina eri versioina, varhaisin Rafaellon mukaan 1600-luvulta. Ulkomaalaisten mestareiden teoksissa on myös kymmeniä raamatullisia tapahtumakuvauksia, jotka esittävät raamatun asioiden historiallisia tapahtumia, mutta myös sellaista näkymätöntä todellisuutta, joka puhuu meistä itse kunkin sydämessä.

 

Lisätietoja:
Valamon luostari
veli Timoteus
puh. 044 4259 232
timoteus@valamo.fi
 

**********************************************************

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs