Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomalaisesta tekstiiliperinnöstä ammentavia Wetterhoff Wintage -tuotteita näytteillä Tampereella

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Suomalaisesta tekstiiliperinnöstä ammentavia Wetterhoff Wintage -tuotteita näytteillä Tampereella

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2014 klo 12:45
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannassa Tampereella on parhaillaan esilä Perinne tänään -kokoomanäyttely. Näyttelyssä on mukana myös Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmassa syntyneitä Wetterhoff Wintage -tuotteita.

Näyttely esittelee kansanomaisia perinnetekniikoita tämän päivän tuotteiden kautta. Esillä on moderneja tämän päivän käyttötuotteita, joiden juuret pohjautuvat kansanperinteeseen. Tuotteet on modernisoitu ja luotu tämän päivän kuluttajalle: esim. kansallispukukankaat, peittokirjonta, ryijyt, kirjovirkkaus, päre- ja tuohityöt, neulakintaat, nauhat, pläkkityöt, himmelit, punonnat, kaislatyöt ja perinnejalkineet. Näyttely on avoinna 2.3.2014 saakka.

Wetterhoff Wintage -projektin ja tuotteiden taustalla on kunnioitus ja kiinnostus suomalaista tekstiiliperintöä, taitavaa käsityötä ja kestävää muotoilua kohtaan. Tuotesuunnitteluprojektissa perinteiset kansallispukukankaat saavat uusia kulttuurisia merkityksiä ja niistä syntyy uusia liiketoimintaa mahdollistavia tuotteita. Hämeenlinnassa sijainneen Wetterhoffin tekstiiliarkiston sekä Hämeen ammattikorkeakoulun yhteydessä toimivan Tekstiiliverstaan arkistomateriaalia analysoimalla ja tutkimalla on luotu innovatiivisia ja esteettisiä muotoiluratkaisuja nykyteknologiaa, materiaalikehitystä sekä kulttuurintuntemusta soveltaen.

Wetterhoff Wintage -tuoteperheeseen kuuluvat tällä hetkellä pienteollisesti kudotut kankaat Sointu, Taimi ja Tarmo sekä niistä valmistetut naisten vaate-, asuste-, jalkine- ja korukokonaisuudet. Tuotteiden valmistuksessa on painotettu lähituotantoa: jalkineet on valmistettu suomalaisissa kenkätehtaissa samoin kuin puutuotteet (korot, korut). Tuoteperhe elää ja muuntautuu jatkuvasti, ja mukana on myös sisustustuotteita. Tuotteet on suunniteltu yhteisöllistä muotoiluajattelua soveltaen.

Muotoilutuotteissa saatetaan näkyväksi kulttuuria, osaamista, elämäntapaa, tyyliä, muotoa ja taitoa. Tuotteiden visuaalisuus ja materiaaliset ominaisuudet syntyvät tämän päivän kontekstissa, lähtökohtansa ansiosta ne säilyttävät samalla yhteyden tekstiiliperinteeseen. Hyvin tekeminen, materiaalien kunnioittaminen, suomalaisen tekstiiliperinteen arvostusja kestävä muotoilu ovat projektin keskeisiä merkityksiä.

Projekti toteutettiin Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmassa. Suunnittelu- ja valmistusprosessissa on ollut mukana sekä opettajia ja opiskelijoita että muotoilualan yrittäjiä. Opiskelijat ovat jatkaneet toisen ryhmän aloittamia tuoteideoita ja kehittäneet niitä eteenpäin. Tuoteaihiot ovat edelleen kehitettäviä, avoimia ja yhteistä omaisuutta Open Source -periaatteen mukaan. Avoin tuotteiden jatkokehitys tarjoaa mahdollisuuksia valmistuvien opiskelijoiden uusille yrityksille. Kyse on eräänlaisesta innovaatioiden siementämisestä. Mallistoa on esittely mm. kansainvälisillä muotiviikoilla Kööpenhaminassa, Texprocess-messuilla Frankfurtissa, Platform-tapahtumassa Cardiffissa, sisustustekstiileiksi varioituna Mäntyharjun loma-asuntomessuilla sekä Habitare-messuilla. Projektiraportti on koottu julkaisuksi: Seddiki ym. 2012. Wetterhoff Wintage. Avoin muotoiluprojekti. Julkaisu on luettavissa HAMKin sivuilla

Projekti on päättynyt Wetterhoff Wintage -muodossaan vuoden 2012 lopussa, mutta työ tuotteiden parissa jatkuu: Sointu-, Taimi-, Tarmo- ja Loviisa-kankaita valmistetaan HAMKin muotoilun koulutusohjelman Tekstiiliverstaalla. Muotoilun opiskelija Paula Laine työstää esiintymisvaatekokonaisuutta suomalaiselle lauluyhtyeelle. Muotoilun opiskelija Mari Karvinen puolestaan tuotekehittää AVEK CreaDemo -rahoituksella keväällä 2014 suomalaista lakkimallistoa Wintage-malliston kankaat lähtökohtanaan.

Lisätiedot

HAMK, muotoilun koulutusohjelma, lehtori Aija Lundahl, p. 03 646 3720 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannan sivut »

 

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs