Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomalaisen merisankarin tarina avaa John Nurmisen Säätiön uuden mare-meriseikkailusarjan

John Nurmisen Säätiö

Suomalaisen merisankarin tarina avaa John Nurmisen Säätiön uuden mare-meriseikkailusarjan

Tiedote.
Julkaistu: 04.10.2016 klo 15:30
Julkaisija: John Nurmisen Säätiö

Vara-amiraali Otto Henrik Nordenskjöldin elämä oli täynnä meriseikkailuja, ruudin hajua ja poliittista peliä. Tänään julkaistu Amiraali Nordenskjöldin meriseikkailut -teos sukeltaa unohdetun merisankari Nordenskjöldin vaiherikkaaseen elämään sekä 1700-luvun maailmaan.

Otto Henrik Nordenskjöld purjehti kansainvälisen uransa aikana muun muassa Englannin, Ranskan ja Ruotsin laivastoissa. Amiraali osallistui Senegalin maihinnousuun, Karibianmeren lukuisiin meritaisteluihin ja Yhdysvaltain vapaussodan mittelöihin, mutta uralleen merkittävimmän hetken Nordenskjöld kohtasi Kustaan merisodissa, jossa hän pelasti Kustaa III:n ja tämän veljen, Kaarle-herttuan, maineen estämällä Ruotsin laivaston täydellisen tuhon. Näiden ansioidensa vuoksi Nordenskjöldiä voidaan pitää yhtenä suomalaisen merihistorian tärkeimpänä merkkihenkilönä. 

Tietokirjailija Raoul Johnssonin kirjoittama teos kertoo laivaston koulutuskäytäntöjen ja uusien tehokkaampien laivojen uutterasta kehittäjästä. Autenttisten kuvausten rinnalla kulkee myös kertomus huolehtivasta veljestä ja pojasta, ja myöhemmin vaimoaan hellästi rakastavasta miehestä.

Köyhyydestä kuninkaan luottomieheksi

Johnsson kiinnostui Otto Henrik Nordenskjöldistä kirjoittaessaan Tieto-Finlandia -palkintoehdokkuuteen yltänyttä teosta Kustaa III ja suuri merisota (2010). Hän halusi kertoa tarinan unohduksiin painuneen Nordenskjöldin sitkeistä ponnisteluista kohti Ruotsin laivaston johtavaa asemaa.

”On ainutlaatuista, että niin vaatimattomista lähtökohdista kotoisin oleva mies nousi toimintansa ansiosta kuninkaan luottomieheksi”, Johnsson toteaa.

Ruotsin laivastossa oli vanhojen aatelissukujen vesoja, kun taas Nordenskjöld oli ensimmäisen polven köyhä aatelinen Suomesta. Otto Henrik hakeutui Ruotsin laivastoon ja kadettikoulun jälkeen kauppalaivastoon, koska halusi purjehduskokemusta maailman suurilta meriltä. Häneltä puuttuivat raha, omaisuus ja tarvittavat suhteet – mutta näitä kompensoivat kunnianhimo ja kirkas tavoite.

Säätiö uskoo tarinoiden voimaan

Nordenskjöldin elämästä kertova teos avaa John Nurmisen Säätiön uuden mare-meriseikkailusarjan, jossa julkaistaan vetäviä kertomuksia ja henkilötarinoita. Tietokirjan ja lukemisen asemasta on puhuttu paljon viime vuosina.

”Uskomme hyvien tarinoiden ja meren vetovoimaan. Säätiö on rohkea merellisen kulttuuriperinnön edistäjä ja mahdollistaja”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt perustelee uuden kirjasarjan aloittamista.

 

Lisätiedot:

Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt 
+358 (0)400 477 878 / annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

Viestintäjohtaja Tuula Putkinen 
+358 (0)400 907 809 / tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi

Tiedottaja Oona Lavonsalo 
+358 (0)50 434 4879 / oona.lavonsalo(at)jnfoundation.fi

Liitetiedostot

Vuonna 1992 perustettu John Nurmisen Säätiö tekee vaikuttavaa ja tuloksellista työtä Itämeren ja merellisen kulttuuriperinnön hyväksi.www.johnnurmisensaatio.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs