Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomalaisen lukijakansan raha. Uudesta hopearahasta lyödään kansan painos

Suomen Rahapaja Oy

Suomalaisen lukijakansan raha. Uudesta hopearahasta lyödään kansan painos

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2011 klo 15:17
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Suomen Rahapaja laskee 11.9. liikkeelle hopeisen Juhani Aho ja suomalainen kirjallisuus -juhlarahan. Juhani Aho oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija. Juhlaraha on kunnianosoitus kaikille suomenkielisen kirjallisuuden ystäville. Juhlarahasta on lyöty kansan painos himmeäkiiltoisena BU-laatuisena, sillä rahan hopeapitoisuus on poikkeuksellisesti Ag500.

Kirjailija Juhani Ahon (11.9.1861–8.8.1921) syntymästä on tänä vuonna 150 vuotta ja Valtiovarainministeriö ja Suomen Rahapaja muistavat suomalaisen kirjallisuuden pioneeria juhlarahalla.

Suomen Rahapajalla on oma yhteytensä kirjailijaan, sillä Ahon vaimo, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt oli Suomen Rahapajan ensimmäisen johtajan, August Soldanin tytär.

Juhlaraha on jokaisen kukkarolle sopiva

Suomen Rahapaja valmisti nyt poikkeuksellisesti himmeäkiiltoisia BU-laatuisia juhlarahoja seoksesta  Ag500, jolloin rahassa on puhdasta hopeaa 50 prosenttia. Peilikiiltoisessa, proof-laatuisessa juhlarahassa hopeaseos  on perinteiseen tapaan Ag925, jossa puhdasta hopeaa on 92,5 prosenttia.

”Lyömällä himmeäkiiltoisen juhlarahan hopeapitoisuudella Ag500 haluamme varmistaa, että juhlarahan kuluttajahinta pysyy kohtuullisena. Hopean maailmanmarkkinahinta on noussut, mutta hillitsemällä valmistuskustannuksia saamme juhlarahan jokaisen kukkaroon sopivan hintaiseksi” Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Suomen Rahapajan tehtaanmyymälästä netissä BU-laatuisen juhlarahan saa 39 eurolla ja proof-laatuisen juhlarahan 61 eurolla. Iittalan lasisessa Vitriini-pakkauksessa proof-laatuisen juhlarahan saa tehtaanmyymälästä kotinsa koristeeksi 70 eurolla.

Kultakauden taiteilija

Juhani Aho kuvasi suomalaista kansanelämää ja luontoa psykologisen realismin mestarin kynällä kirjoittaen teoksia pienistä kertomuksista laajoihin Suomen kansan vaiheita luotaaviin historiallisiin kuvauksiin. Ahon teoksesta ”Juha” on tehty kaksi oopperaa ja neljä elokuvaa.

Aho toimi myös lehtitoimittajana ja perusti aatetovereidensa kanssa Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden. Aho ja Soldan-Brofeldt muuttivat vuonna 1897 Järvenpäähän ja kuuluisa Tuusulaan taitelijayhteisö syntyi, kun he houkuttelivat alueelle myös toisia Suomen kultakauden taiteilijoita, kuten Pekka Halosen ja Jean Sibeliuksen.  Sibeliuksen muistoksi lyötiin juhlaraha vuonna 1999.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on Juhani Ahon 150-vuotisjuhlavuoden virallinen suojelija.

Lisätietoja:

Henna Karjalainen                                                                            
viestintä- ja markkinointipäällikkö                          
Suomen Rahapaja Oy                                                                        
+ 358 50 575 9197                                                                             
henna.karjalainen(at)mint.fi                                                                            

                                                                                      


Liitetiedostot

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2011 Suomen Rahapaja julkistaa kuusi uutta juhlarahaa ja seitsemän maakuntarahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2011 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs