Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomalaisen Fabergé-mestarin muistoksi: Suomalaisen kultasepän ammattitaitoa kunnioitetaan juhlarahalla

Suomen Rahapaja Oy

Suomalaisen Fabergé-mestarin muistoksi: Suomalaisen kultasepän ammattitaitoa kunnioitetaan juhlarahalla

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2011 klo 09:42
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Suomen Rahapaja ja valtiovarainministeriö suunnittelevat julkaisevansa keväällä 2012 juhlarahan suomalaisen kultaseppätaidon kunniaksi. Fabergé-rahassa kuvataan suomalaisen kultasepän, Fabergén johtavan mestarin Henrik Wigströmin Venäjän keisariparille valmistamia kuuluisia pääsiäismunia. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun valtiovalta muistaa suomalaista kultaseppää tällaisella tunnustuksella. Lataa kuvat lopullisesta rahasta käsityksen antavista taiteilijan kipsitöistä täältä.

Henrik Wigström (1862-1923) oli Fabergén johtava kultaseppämestari viimeiset 15 vuotta ennen Venäjän vallankumousta ja Fabergén kultasepänliikkeiden lopettamista. Vallankumouksen aikaan noin 20 prosenttia Pietarin kultasepistä oli suomalaisia.

”Suomalaisen Wigströmin johdolla valmistettiin Fabergén tärkeimmät esineet: yli kaksikymmentä viidestäkymmenestä valmistuneesta Fabergé-munasta on Wigströmin signeeraamia. Olen hyvin iloinen siitä, että suomalaisten kultaseppien ammattitaito saa juhlarahan myötä ansaitsemaansa arvostusta valtiovallalta,” Fabergé-asiantuntija, FT Ulla Tillander-Godenhielm sanoo.  Tillander-Godenhielm oli yksi valtiovarainministeriön asettaman juhlarahan aiheen valitsijaraadin asiantuntijoista.

Suomessa saadaan edelleen nauttia Wigströmin ajan kultaseppien mestarillisesta taidosta, sillä suomalaiset kultasepät palasivat Venäjän vallankumouksen jälkeen Pietarista kotimaahan ja opettivat ammattitaitonsa tuleville sukupolville.

Keisarillinen juhlaraha

Kultaseppien juhlarahan tunnuspuoli kuvaa keskeneräistä Fabergé-munaa ja kaiverrinta. Juhlaraha muistuttaa ”Kruunajaiset” -pääsiäismunasta, jonka keisari Nikolai II antoi lahjaksi puolisolleen Aleksandra Fjodorovnalle pääsiäisenä 13.4.1897. Henrik Wigström oli vastuussa munan valmistuksesta ja hänen signeerauksensa on tästä merkkinä munan kuoren sisäpuolella.

Juhlarahan arvopuoli kuvaa joutsenta, mikä muistuttaa toisesta Wigströmin ylellisestä taidonnäytteestä, "Joutsen" -pääsiäismunasta. Munan yllätyksenä on akvamariinijärvellä uiva platinasta, kullasta ja jalokivistä valmistettu joutsen.

Juhlarahan suunnittelija on suomalaisen yhden euronkin ulkoasun suunnitellut kuvanveistäjä Pertti Mäkinen.

Osa eurooppalaista rahasarjaa

Henrik Wigström ja eurooppalaiset taiteilijat -juhlaraha on nimellisarvoltaan kymmenen euroa ja se valmistetaan hopeasta. Suomi osallistuu hopearahalla eurooppalaisten rahapajojen julkaisemaan European Silver Star -juhlarahaohjelmaan.

European Silver Star -ohjelman teemana on vuonna 2012 eurooppalaiset taiteilijat. Eurooppalaiset maat ovat julkaisseet rahoja ohjelman mukaisesti yhteisellä teemalla vuodesta 2004 alkaen.

Fabergé-taiteilijamestari Henrik Wigströmin syntymästä on kulunut 150 vuotta vuonna 2012.

Lisätiedot:

Henna Karjalainen
viestintäjohtaja
Suomen Rahapaja
358 50 575 9197
henna.karjalainen(at)mint.fi

Ulla Tillander-Godenhielm
Valtiovarainministeriön asettamaan juhlarahalautakuntaan kutsuttu Fabergé-asiantuntija
358 50 525 2435
ullatillander(at)yahoo.com

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa, AB Myntverketin Ruotsissa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2011 Suomen Rahapaja julkistaa kuusi uutta juhlarahaa ja seitsemän maakuntarahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2011 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs