Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomalais-ugrilaiset kansat kokoontuvat Lahdessa 15.-17.6.

Suomi-Venäjä-Seura

Suomalais-ugrilaiset kansat kokoontuvat Lahdessa 15.-17.6.

Tiedote.
Julkaistu: 07.06.2016 klo 16:45
Julkaisija: Suomi-Venäjä-Seura

Suomalais-ugrilaiset kansat kokoontuvat Lahdessa

Suomalais-ugrilaisten kansojen VII Maailmankongressi järjestetään 15.-17.6. Sibeliustalossa Lahdessa. Kongressin pääteema on Suomalais-ugrilaiset kansat kohti kestävää kehitystä.

Kongressi kokoaa uralilaiset kansat (suomalais-ugrilaiset ja samojedit) yhteiseen foorumiin käsittelemään kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja elvyttämiseen sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Kongressin pohjana ovat kielet, kulttuuri ja kansalaistoiminta. Kongressin odotetaan olevan keskusteleva ja pohtiva sekä tarjoavan osanottajille mahdollisuuden laajaan verkostoitumiseen.

Kongressiin osallistuu edustajia 24 kansasta. Suomalaisten, unkarilaisten ja virolaisten lisäksi edustettuina ovat karjalaiset, komit, komipermjakit, marit, mordvalaiset, udmurtit, vepsäläiset, inkeriläiset, mansit, hantit, nenetsit, vatjalaiset, inkeröiset, enetsit, selkupit ja nganasanit. Mukana ovat myös liiviläiset, setukaiset, kveenit, karjalaiset ja saamelaiset. Yhteensä osallistujia on noin 500 henkeä.

Presidentit avajaistilaisuudessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa kongressin ja toimii sen suojelijana. Myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja Unkarin presidentti János Áder sekä Venäjän Federaation varakulttuuriministeri Aleksandr Zhuravski puhuvat avajaisissa. Lisäksi kuullaan kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen puhe kongressin pääteemasta sekä Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitean puheenjohtaja Valeri Markovin raportti toiminnasta.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela puhuu kongressin päätösistunnossa.

Työskentelyssä tärkeimmiksi noussevat kysymykset oikeudesta oman kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja kehittymiseen. Lisäksi tarkastellaan suomalais-ugrilaisen informaatioympäristön kehitysnäkymiä, talous -ja ympäristöasioita sekä väestökehitykseen ja muuttoliikkeisiin liittyviä prosesseja.

Kongressin aikana järjestetään lisäksi Open session –istuntoja, joissa niiden järjestäjät avaavat keskustelua muistakin suomalais-ugrilaisista ajankohtaisista kysymyksistä.

Suomalais-ugrilainen kulttuuri tulee tutuksi lahtelaisille runsaan ohjelmatarjonnan kautta. Avajaisissa esiintyvät saamelaisräppäri Ailu Valle ja Lahden tanssiopiston nuoret. Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely on esillä Sibeliustalossa ja kongressin jälkeen Historiallisessa museossa. Iltaohjelmassa on Lahden Sinfonian konsertti, jossa kuullaan Jean Sibeliuksen musiikkia sekä lahtelaissäveltäjän Harri Armaksen tuotantoa.

Katukuvassa suomalais-ugrilaisuus näkyy 15.6. Metro-klubilla, jossa esiintyvät Ääninen-musiikkikollektiivi, Santtu Karhu sekä Ailu Valle. Lahden torilla 16.6. nähdään flash-mob-tapahtuma sekä suomensukuisten ryhmien esityksiä.

Maailmankongressin pääjärjestäjä on Suomi-Venäjä-Seura yhteistyössä muiden suomalais-ugrilaisessa toiminnassa mukana olevien suomalaisten järjestöjen kanssa.

Kansainvälisesti valmisteluista vastaa Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea. Maailmankongressia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoa: www.lahti2016.fucongress.org; www.venajaseura.com.

Media-akkreditointi: http://www.lahti2016.fucongress.org/yhteystiedot/media-akkreditointi-media-accreditation

Merja Hannus, pääsihteeri, Suomi-Venäjä-Seura, puh. +358 400 416 353, merja.hannus@venajaseura.com

Olga Kauppinen, projektipäällikkö, Suomi-Venäjä-Seura, puh. +358 45 7732 4445, olga.kauppinen@venajaseura.com

 

Suomi-Venäjä-Seura on Suomen ja Venäjän välillä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä sekä kulttuuri-, ympäristö- ja taloudellisia suhteita rakentava järjestö.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs