Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Snapshot Vaasa Style haastaa katsomaan vanhoja valokuvia uusin silmin

Vaasan kaupunki

Snapshot Vaasa Style haastaa katsomaan vanhoja valokuvia uusin silmin

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2016 klo 15:30
Julkaisija: Vaasan kaupunki

 

Vaasan taidehallissa avautuu 15.10. pohjalaista kansanvalokuvausta esittelevä näyttely Snapshot Vaasa Style, joka on kuraattori Harri Kalhan persoonallinen puheenvuoro valokuvasta sosiaalisena ja esteettisenä mediana. Näyttely on esillä 4.12. saakka. Vaasan taidehalliin on ilmainen sisäänpääsy.

Kalha sai vapaat kädet esitellä Taidehallin täydeltä Pohjanmaan museon arkistoista löytämiään vanhoja valokuvia. Tuloksena on kiehtova katsaus proosalliseen fotogeniaan, arjen kuvauksellisuuteen. Parrasvaloihin pääsevät nyt ”nimettömät” otokset, jotka eivät todennäköisesti olisi koskaan muuten päässeet museossa esille. Tavallisuuden taika pysähdyttää.

Snapshot Vaasa Style haastaa katsomaan vanhoja valokuvia uusin silmin. Nimekäs valokuvaaja tai tunnistettavat kohteet eivät suinkaan ole ainoa arvostusperuste. Henkilö- ja paikallishistoria on vain yksi tapa katsoa ja luokitella kuvia. Valokuvilla on oma, moni-ilmeinen estetiikkansa, eikä se aina perustu kuvaustaitoon tai kohteen tunnettuuteen.

Vanhat valokuvat: säilömisongelma vai viehättävä muistuma menneisyydestä?

Valokuvaus on päivän sana – älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat tehneet visuaalisesta pikaviestinnästä 2000-luvun ilmiön. Digitaalinen murros asettaa paperille vedostetut vanhat valokuvat erikoiseen valoon. Joillekin ne ovat säilömisongelmia tuottava päänvaiva, toisille viehättävä muistuma menneisyydestä. Museoille vanhat valokuvat tarjoavat kiperän haasteen – onko niiden taltioinnille perusteita tai voimavaroja?

Näyttely tarjoaa inspiraatiota niin museolaitokselle kuin vanhojen perhekuvien ystäville ja kasvavalle keräilijäjoukolle. Se yllyttää pohtimaan: Mikä vanhassa valokuvassa koskettaa? Ovatko kaikki kuvat yhtä arvokkaita? Mitä haasteita yksityisten valokuvien esittelyyn liittyy? Onko kuvilla arvoa paikallishistorian ulkopuolella?

Näyttelyn kuraattori FT Harri Kalha on taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa ja visuaalisen kulttuurin tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Snapshot Vaasa Style -näyttelyn konsepti perustuu teokseen Nimettömät – Kansanvalokuvauksen maaginen maailma (Maahenki 2014).

Kalhan ajatuksiin näyttelystä voi tutustua Hedmanin säätiön nettisivuilla: http://www.hedmanskastiftelsen.fi/?page=Snapshot+Vaasa+Style

Tapahtumia:

Harri Kalha esittelee näyttelyn kuraattorin kierroksella lauantaina 15.10. klo 12. Kuraattorin kierros on avoin yleisölle ja se sisältyy museon pääsymaksuun.

Lisätietoja:

Näyttelyvastaava, arkistoamanuenssi Kimmo Vatanen, Vaasan kaupungin museot, p. 040 180 6195, kimmo.vatanen(at)vaasa.fi ja kuraattori Harri Kalha, harri.kalha(at)gmail.com.

Kuva: ”Naisia”, 1900-luvun alkupuoli. Tuntemattoman kuvaajan otos, Pohjanmaan museo, Vaasa.

  

VAASAN TAIDEHALLI

Senaatinkatu 1 D,  Vaasa, p. 040 182 3839, avoinna: ti–su klo 11–17, ma suljettu

Liitetiedostot

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

www.vaasa.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs