Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Skrivtävling inleder världsarvets 10-års jubileum

Metsähallitus

Skrivtävling inleder världsarvets 10-års jubileum

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.04.2016 kl. 10:00
Utgivare: Metsähallitus

Man kan delta i skrivtävlingen Mitt världsarv på alla språk. ”Också fantasi tillåts”, uppmuntrar huvuddomare Antti Tuuri. I år ordnar Forststyrelsen tillsammans med sina samarbetspartner också två specialutfärder i Kvarken. De 170 första som anmäler sig får delta.

Tävlingen Mitt världsarv samlar berättelser om Kvarken och Höga Kusten till jubileumsårets ära. Tävlingen börjar den 4 april 2016 och man kan delta till den 1 augusti 2016.

Anvisningar för deltagarna finns på adressen: luontoon.fi/merenkurkku10

Man väntar sig att invånare i regionen, besökare eller personer som drömmer om att besöka området ska bidra med minnen, berättelser och historier. Kvarken har redan i århundraden varit berättelsernas vagga. Kusten och skärgården har befolkats av smugglare, sjöfarare, fiskare och säljägare. Livet vid Kvarken har för många varit asketiskt och sjöfarten farlig.

Tävlingen är öppen för alla och var och en får skriva en text på sitt eget modersmål.

Författaren Antti Tuuri är huvuddomare för tävlingen.

”Vi söker genuina erfarenheter, men en bra berättelse behöver inte förstöras av ett alltför stort allvar”, konstaterar Tuuri.

Tävlingens huvudpris är en hotellnatt för två och en kultur- eller naturupplevelse enligt vinnarens eget önskemål. Övriga priser är ett inkvarteringsdygn i Björkörens stuga (andra och tredje pris) och det utlovas även bokpriser och Yles t-skjortor som gjorts till naturårets ära.

 

På en specialutfärd får man lära sig om fladdermöss och smugglare – eller avlägga en kurs i oljebekämpning

Forststyrelsen har tillsammans med sina samarbetspartner skräddarsytt två specialutfärder till jubileumsårets ära. Kvarkens världsarvsutfärd till Valsörarna ordnas lördagen den 28 maj.

Det erbjuds en expertguidning om historia och natur och du kan till och med avlägga en kurs i oljebekämpning på Vasa sjöavdelnings båt! Den 3 september ordnas en annan temautfärd under vilken du kan bekanta dig med till exempel naturörter och stenar. Evenemanget är riktat till hela familjen och går av stapeln i Sommarö fästningsområde. Det går att ta sig till platsen både med båt och med buss.

 

Följande samarbetspartner deltar i utfärden till Valsörarna:  Björkö Båtklubb, Björkö fornminnesförening, närings-, trafik- och miljöcentralen, Trafikverket, Bottniska Vikens Sjöbevakningsgille, Försvarsutbildningsföreningen MPK och Ostrobothnia Australis rf

Följande samarbetspartner deltar i utfärden till Sommarö: Kvarkens naturskola, Replot hembygdsförening, Marthaförbundet, Vasa sexorna rf, Aava Kerttus hemgård, Korsholm 4H

 

Huvudfest i Korsholm i september

Världsarvets 10-årsjubileum kulminerar i september. Den 5 september ordnas en fest som är öppen för alla på Korsholms kulturhus. Under festen offentliggörs också vinnarna av tävlingen Mitt världsarv.

Ytterligare information: www.luontoon.fi/merenkurkku10

 

Kontaktperson: Tuija Warén, specialplanerare, Forststyrelsen,

tfn 358 40 822 4555

tuija.waren@metsa.fi

 

 

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs