Wäinö Aaltosen museo
Simo Helenius
8.6.–16.9.2018
Wäinö Aaltosen museon kesän 2018 päänäyttely on retrospektiivinen katsaus kuvanveistäjä Simo Heleniuksen tuotantoon. Näyttely kokoaa yhteen taiteilijan teoksia kuudelta vuosikymmeneltä: vanhin teos on vuonna 1966 syntynyt puuveistos Kaksin, uusin teos Askelten evoluutiosta pyörien teknologiaan puolestaan on valmistunut varta vasten näyttelyyn. Taiteilijan edellinen laaja museonäyttely järjestettiin Turun taidemuseossa 1992.
Simo Helenius syntyi Turun läänin Koskella 1942 ja opiskeli Turun piirustuskoulussa 1966–69. Debyyttinäyttelynsä hän piti vuonna 1969 Wäinö Aaltosen museossa yhdessä opiskelutoverinsa Leo Jokisen kanssa. Helenius toimi samasta vuodesta alkaen myös museon vahtimestarina aina 1980-luvun alkupuolelle saakka.
Popin ja betonin kautta puukuvanveistäjäksi
1970-luvun alussa Helenius innostui pop-taiteesta, joka merkitsi hänelle irtiottoa opiskeluaikojen klassisesta ilmaisusta. Materiaalina hän käytti kirkkaanväristä keinonahkaa sekä arkisia esineitä pesuvadeista kakkuvuokiin. Näistä aineksista syntyi esimerkiksi Formula (1971), joka on hänen uransa keskeisimpiä teoksia. Pop-kauden väri-ilottelun jälkeen taiteilija palasi klassisempaan tekemiseen ja työsti realistisia henkilö- ja muotokuvia betoniin.
Puukuvanveiston pariin Helenius siirtyi 1980-luvun alkupuolella. Hän hankki autokuormallisen purkutalon hirsiä ja työsti niistä ronskein ottein suuria figuureja kuten Kurkihirren kannattajan (1982) ja Purjehtijan (1983). Teossarja toi taiteilijalle valtionpalkinnon vuonna 1984. Hirsien jälkeen materiaaliksi valikoituivat kaadetut puistopuut, minkä myötä Helenius uudisti muotokieltään pelkistetympään suuntaan. Hyvä esimerkki tästä on teos Mies aurana (1985), jonka hän on työstänyt haarautuneesta vuorijalavan rungosta.
Juuresta latvaan
1990-luvulla taiteilija jatkoi puiden parissa keskittyen nyt niiden juuriin ja latvuksiin: esimerkiksi näyttävä teos Tuulessa (1992) syntyi saarnipuun juurakosta. 2000-luvun alussa hän työsti laajoja teoskokonaisuuksia, jotka ottivat näyttelytilan haltuun kokonaisvaltaisesti. Teemat vaihtelivat sodanvastaisuudesta pilvilinnojen rakenteluun ja elämän sattumanvaraisuuteen. Mukaan tuli nyt aiempaa käsitteellisempiä sävyjä, mistä esimerkkinä teossarja Korttitalot ja pilvilinnat (2006).
Simo Heleniuksen taiteilijantyölle on ominaista monipuolisuus, materiaalien oivaltava hyödyntäminen sekä päättymätön kiinnostus etenkin ihmisen kuvaamiseen – höystettynä leikkimielisellä ja lempeän humoristisella otteella. Helenius toimii edelleen 75-vuotiaana aktiivisesti kuvanveiston parissa.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan taiteilijan uraa ja tuotantoa valottava 50-sivuinen julkaisu.
Simo Helenius
Kirjoittaja ja toimittaja: Johanna Seppä. Graafinen suunnittelu: Ulla Kujansuu.
ISBN 978-951-595-205-9 / ISSN 1797-9641. Turun museokeskuksen vuosikirja Aboa 2017 / 81
Näyttelyopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 14.
Näyttelyopastukset ruotsiksi sunnuntaisin 17.6., 29.7., 26.8. ja 16.9. klo 15.
Lisätiedot
Johanna Seppä, museolehtori
puh. 050 411 0839, [email protected]
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
Hyvä vastaanottaja,
kiitos kiinnostuksestasi Turun museokeskuksen tiedotteita kohtaan.
Sähköpostiosoitteesi on tallennettu Turun kaupungin tiedotteiden jakelulistalle ePressi-tiedotepalveluun. Listassa ei ole muita tietoja kuin sähköpostiosoite ja noudatamme tietojen käsittelyssä EU:n tietosuoja-asetusta.
Mikäli kuitenkin haluaisit poistua tiedotteiden jakelulistalta, voit tehdä sen viestin lopussa olevan linkin kautta nyt tai milloin tahansa. Peruutusmahdollisuus on jokaisessa tiedotteessa.
Ystävällisin terveisin,
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1