Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Sibelius 150 vuotta -juhlavuosi avataan Lahdessa Lauri Porran sähköbassokonsertolla

Lahden kaupunki

Sibelius 150 vuotta -juhlavuosi avataan Lahdessa Lauri Porran sähköbassokonsertolla

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2015 klo 14:21
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin avaus Sibelius 150 -juhlavuoteen on Sinfonia Lahden konsertti Sibeliustalossa torstaina 12.2.2015. Konsertissa kuullaan kantaesityksenä Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpojan, monipuolisena muusikkona tunnetun Lauri Porran (s. 1977) sähköbassokonsertto ”Entropia” säveltäjän toimiessa itse myös esityksen solistina. Kapellimestari Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa kuullaan Richard Wagnerin Preludi ja lemmenkuolo oopperasta Tristan ja Isolde (1857–59), joka edustaa konsertissa musiikkia Sibeliuksen syntymän aikakaudelta. Arnold Schönbergin kamarisinfonia (1906) puolestaan kuvaa sitä musiikillista kehitystä, jota Sibeliuksen säveltäjänuran aikana tapahtui. Konsertin päättää Sibeliuksen viimeiseksi jäänyt sävelruno, mestarillinen Tapiola (1926). Konsertti on nähtävissä internetissä osoitteessa www.classiclive.com.

Konsertissa on tehty yhteistyötä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa haastaen opiskelijoita tulemaan juhlavuoden avauskonserttiin. Lauri Porra julkistaa konsertin yhteydessä myös uuden Flyover-levynsä.

Konsertti-illan 12.2. aloittaa Johdatus konserttiin -tilaisuus Puusepän Salissa Sibeliustalossa klo 18. Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari lausuu avajaissanat juhlavuoteen, jonka jälkeen kuullaan Minna Lindgren luento Sibeliusta maallikoille.

Tiistaina 11.2.2015 klo 17 järjestetään Sibeliustalossa orkesterin ”Hei, me sävelletään!” -musiikkikasvatusprojektin päätöskonsertti. Kevään sävellysprojektiin osallistui viidesluokkalaisia Länsiharjun koulusta, esikoululaisia orkesterin kummipäiväkodista Ruoriniemestä ja kaksi ryhmää taide- ja toimintakeskus Kaarisillasta. Hei, me sävelletään! -toiminta on Sinfonia Lahden lapsille tarjoamaa luovaa musiikkikasvatusta, jossa lapset yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa säveltävät pienen teoksen. Päätöskonsertissa Sibeliustalossa ryhmät esittävät yleisölle oman sävellyksensä ja orkesteri projektin kantateoksen. Tällä kertaa kantateoksena on torstain konsertista kuultava Jean Sibeliuksen Tapiola. Päätöskonsertissa orkesteria johtaa Jaakko Kuusisto. Noin tunnin kestävään tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tällä viikolla Sinfonia Lahti järjestää myös kaksi koululaiskonserttia, joita tulee kuuntelemaan kaksi tuhatta kuudesluokkalaista Lahdesta ja maakunnasta. Konserteissa esitetään Porran uutuuskonsertto, ja ne ovat osa Lahden kaupungin kulttuurikasvatusohjelmaa. Juhlavuosi on vasta aluillaan, mutta tähän mennessä Lahdessa on jo lähes 4.000 päijäthämäläistä lasta tutustunut Jean Sibeliukseen ja hänen musiikilliseen perintöönsä.

Kansainvälisesti tunnustetun säveltäjä ja bassokitaristi Lauri Porran (1977) on sanottu edustavan nykypäivän monipuolista muusikkoutta puhtaimmillaan. Bassovirtuoosina tunnetuksi tulleen Porran instrumentaalinen ilmaisukieli ulottuu Emma Salokoski Ensemblen herkän ilmaisuvoimaisesta kamarimusisoinnista Stratovarius-yhtyeen ”sinfoniseksi power-metalliksi” määritellyn metallimusiikin alalajiin suurieleiseen ja mahtipontiseen sankar’basismiin. Hän johtaa myös omaa yhtyettään Lauri Porra Flyover Ensembleä.

 

Lisätietoja:

Teemu Kirjonen

intendentti, Sinfonia Lahti, puh. 03-814 4452

http://www.sinfonialahti.fi

 

SINFONISESTI YHDESSÄ 2015

Etelä-Suomen Sanomat, Mainostoimisto MBE, Osuuskauppa Hämeenmaa, Polttimo Oy, Stala-Yhtiöt ja Aplodit Orkesterille ry

 

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs