Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Seppo Zetterbergin Kulttuuria ja kumouspuuhia valottaa Helsingin virolaisyhteisön elämää 1900-luvun alussa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Seppo Zetterbergin Kulttuuria ja kumouspuuhia valottaa Helsingin virolaisyhteisön elämää 1900-luvun alussa

Tiedote.
Julkaistu: 11.04.2013 klo 10:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Itsenäisen Viron politiikan ja kulttuurin kärki tutustui jo varhain Suomeen ja koki sen innostavana toimintaympäristönä ja poliittisen turvapaikan tarjoajana, vapauden maana. Seppo Zetterbergin uutuuskirja Kulttuuria ja kumouspuuhia luo kiinnostavan katsauksen Helsingin virolaisyhteisön vaiheisiin ja toimintaan.

Helsingissä vaikutti 1900-luvun alussa noin 3 000 hengen virolaisyhteisö, johon kuului käsityöläisiä, pienyrittäjiä, palvelijoita ja työmiehiä mutta myös ylioppilaita, kirjailijoita, taiteilijoita ja poliitikkoja. Osa heistä oli opiskelemassa, mutta useat myös poliittisina pakolaisina, jotka Venäjän vuoden 1905 vallankumous ajoi Helsinkiin. Jo 1903 virolaiset perustivat keskuksekseen Helsingin virolaisen hyväntekeväisyysseuran ja 1906 aloitti toimintansa akateemisempi Suomalais-Virolainen Liitto.

Helsingissä opiskelivat mm. Oskar Kallas, Hella Murrik (Wuolijoki) ja Gustav Suits. Kaupungissa työskentelivät ajoittain myös kirjailija Friedebert Tuglas, lehtimies ja kirjailija Eduard Vilde, myöhemmät Viron valtionpäämiehet Otto Strandman, Konstantin Päts ja Jaan Teemant, maan sosiaalidemokratian perustajiin kuuluva Mihkel Martna, viulisti Eduard Sõrmus ja taiteilija Konrad Mägi.

Seppo Zetterberg on yleisen historian emeritusprofessori ja Tarton yliopiston kunniatohtori. Hän toimi Tallinnassa Suomen Viron-instituutin johtajana 1994–1996. Zetterberg on julkaissut useita Viron historiaa käsitteleviä teoksia, kuten Samaa sukua, eri maata. Viro ja Suomi – historiasta huomiseen (2004) ja Viron historia (SKS 2007) sekä toimittanut kokoomateoksen Viro. Historia, kansa, kulttuuri (SKS 1996).

 

Seppo Zetterberg

Kulttuuria ja kumouspuuhia

Helsingin virolaisyhteisö 1900-luvun alussa

Kirjokansi 14 | 312 s. | sidottu | kuvitettu | 45,–

ISBN 978-952-222-411-8 | Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2013

Teoksen kansikuva ja lehdistötiedote (pdf)

 

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:

tiedottaja, SKS Kirjat Maija Hakala, p. 0201 131 214, maija.hakala(at)finlit.fi

 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura. SKS tallentaa ja tutkii suomalaista kulttuuria, on Suomen suurin humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, tukee Suomen kirjallisuuden vientiä sekä välittää tietoa suullisesta ja kirjallisesta kulttuurista ja niiden tutkimuksesta. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs