Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Selkokielinen Häräntappoase julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla

Kehitysvammaliitto

Selkokielinen Häräntappoase julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla

Kutsu.
Julkaistu: 21.10.2013 klo 10:00
Julkaisija: Kehitysvammaliitto

Tervetuloa julkistamistilaisuuteen Helsingin Kirjamessujen Kirjakahvila-lavalle lauantaina 26.10. klo 12.30

Anna-Leena Härkösen esikoisteoksesta Häräntappoaseesta julkaistaan selkokielinen mukautus. Anna-Leena Härkönen haastettiin kaksi vuotta sitten selkokirjakummiksi. Selkokirjakummius tarkoittaa, että kirjailija osallistuu selkokirjallisuuden puolesta puhumiseen antamalla luvan oman teoksensa mukauttamiseen selkokielelle.

”Nyt Häräntappoase on muokattu selkokielelle. Sillä tavalla se saa monia uusia lukijoita. Toivottavasti kaikki saavat kirjasta jotakin irti”, Anna-Leena Härkönen sanoo.

Häräntappoaseen mukautti selkokielelle kokenut selkokirjoittaja Johanna Kartio.

”Yritin säilyttää puheen rytmin ja mahdollisimman paljon Härkösen omaa tekstiä. Tekstiä piti kuitenkin lyhentää, joten joitain henkilöitä ja tapahtumia jäi kokonaan pois. Keskeisin ero alkuperäiseen Häräntappoaseeseen verrattuna on ehkä se, että lauseet ja virkkeet ovat lyhyempiä ja kuvailua on vähemmän”, Johanna Kartio kertoo selkomukautuksen lähtökohdista.

Julkistamistilaisuudessa Anna-Leena Härkönen haastaa seuraavaksi selkokirjakummiksi Reijo Mäen. Millaisin miettein tunnettu dekkaristi ottaa haasteen vastaan?

Tilaisuuden lopuksi jaetaan selkokirjallisuuden Seesam-palkinto.

Lavaohjelman jälkeen noin kello 13 Anna-Leena Härkönen ja Johanna Kartio signeeraavat selkokielistä Häräntappoasetta Selkokeskuksen messuosastolla 6n128.  

Selkokielinen kirjallisuus auttaa monia saamaan lukuelämyksiä ja tietoa maailmasta. Esimerkiksi monet kehitysvammaiset ihmiset tai maahanmuuttajat eivät pysty lukemaan yleiskielisiä teoksia, jolloin selkokirjat tarjoavat vaihtoehdon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuosittain selkokielistä kirjallisuutta. Ministeriön tuen avulla selkokielisen kirjallisuuden kirjoittajat, kuvittajat ja kustantajat saavat mahdollisuuden julkaista selkokielistä kirjallisuutta. Selkokieli tarjoaa saavutettavaa kirjallisuutta sekä viestintää monille erityisryhmille, jotka muuten eivät pääsisi näistä osallisiksi.

Selkokeskus edistää selkokielen ja selkokielisen kirjallisuuden asemaa Suomessa. Häräntappoaseen selkokielisen mukautuksen kustantaja on Kehitysvammaliiton Oppimateriaalikeskus Opike.


Lisätietoa: Selkokeskuksen johtaja Leealaura Leskelä, Kehitysvammaliitto, puh. 040 7171 971

Liitetiedostot

Kehitysvammaliitto toimii kehitysvammaisten ja muiden oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tukea tarvitsevien ihmisten tasa-arvon ja osallisuuden puolesta. Selkokeskus ja Oppimateriaalikeskus Opike ovat osa Kehitysvammaliittoa. Toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs