Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Salpalinja mobiilisti - Sotahistorian salaisuudet nykytekniikan keinoin

Kaakko135°

Salpalinja mobiilisti - Sotahistorian salaisuudet nykytekniikan keinoin

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2013 klo 12:04
Julkaisija: Kaakko135°

Kesän 2013 merkittävänä uutuutena Miehikkälän Salpalinja-museo on julkaissut älypuhelimiin ja tableteille ladattavan Kaakko135° -mobiilioppaan, jossa kolme ääniopastettua museoalueen reittiä raottavat Salpalinjan rakentamisen jännittävää historiaa.

Salpalinjaa aikoinaan rakentaneiden miesten haastatteluista on tehty kymmenkunta eläväistä kertomusta linnoitustyömaan oloista, sattumuksista ja salaisuuksista. Ääniopastuksen lisäksi arkistokuvat, linnoitteiden poikkileikkauskaaviot ja piirrokset vievät kävijän kirjaimellisesti pintaa syvemmälle – katsomaan niin Salpalinjan näkyviä kuin näkymättömiäkin osia, ja ymmärtämään menneisyyden olosuhteita ja aikoinaan tehtyjä ratkaisuja.

Kaakkois-Suomen luonto on myös tärkeä osa ulkomuseoalueen elämystä. Mobiilioppaassa seudun puut, tyypilliset kasvit, eläimet, pedot ja linnut näyttäytyvät kuvissa ja kertomuksissa. Kuinka monta eri nimeä onkaan männyllä? Entä mitä kaakkoissuomalaiset uskoivat lepakosta n. sata vuotta sitten? Tiesitkö, että moni pitää mustarastaan laulua jopa satakieltäkin kauniimpana? Voit kuunnella taidonnäytteen mobiilisti kulkiessasi museoalueen opastettua polkua!

Salpalinja-museon reitit voittivat kiinnostavimman Kaakko135° -mobiilireitin äänestyksen kevään GoExpo-messuilla!

Museoalueen kolme eripituista reittiä kiinnostavat kaiken ikäisiä matkailijoille suomeksi ja muutaman viikon päästä myös venäjäksi.

Korsukierros mutkittelee yhteys- ja taisteluhautaa mukaillen korsulta toiselle. Patikoiden pallokorsuun -reitti johdattaa kävijän kallion reunustamassa maastossa tutustumaan vuonna 1944 tehtyihin Salpalinjan vahvennuksiin, kuten pallokorsuun. Linnoittajan luontopolku vie kulkijan metsäiselle maastopolulle, jonka varrella on mm. Salpalinjan kivityökohteita ja Kymenlaakson metsille tyypillisiä kasveja, eläimiä, petoja ja lintuja. 

Mobiilia on helppo käyttää – ja tutut oppaat ovat paikalla myös!

Reittien latauskoodit saa ilman eri maksua museon pääsymaksun oston yhteydessä. Mobiilisovellus on aluksi saatavilla Android -puhelimiin ja -tableteille.IOs -sovellus valmistuu kesäkuun puolivälissä, ja Windows-sovellus heinäkuun lopussa. Latausohjeisiin voi tutustua ennakkoon netissä, sivulla kaakko135.fi/mobiili, sekä salpakeskus.fi.

Mobiilipalvelut kesän 2013 merkittävimpiä Kaakko135° -matkailun kehittämispanoksia 

Museon reitit ovat osa laajempaa Kotkan-Haminan seudun Kaakko135° -mobiilioppaan reittejä. Mobiilireitit on toteutettu Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamassa Active Park -hankkeessa, ja seudun kuntien matkailun kehittämistyönä.  

Mobiilireittien julkaisuja voi seurata pitkin kesää osoitteessa kaakko135.fi/mobiili. 

Salpalinja - itsenäisen Suomen historian suurin rakennustyömaa

1200 km pitkä Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista linnoitusketjuista Euroopassa. Se rakennettiin Suomen uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940–41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin kesällä 1944 Neuvostoliiton aloitettua suurhyökkäyksen Karjalan kannaksella. 

Linjan järeimmin linnoitettu osa sijaitsee Suomenlahden ja Saimaan välisellä alueella, jossa myös Miehikkälän Salpalinja-museo sijaitsee. Miehikkälän Salpalinja-museo on Salpalinjan rakennushistoriaa esittelevä sotahistoriallinen museo, jonka perusnäyttely muodostuu yleisöpalvelutilojen yhteydessä olevasta näyttelystä multimedioineen ja ulkomuseoalueen linnoitusreiteistä. 

Tervetuloa tutustumaan mobiilireitteihin lauantaina 8.6. museolla! 

Mobiilireittejä esitellään yleisölle lauantaina 8.6.2013 Salpalinja-museon tapahtumapäivän yhteydessä. Koko perheelle suunnatun päivän ohjelmassa on Salpasuunnistusta ja teemakierroksia museoalueella, korupaja sekä talutusratsastusta. Museolla on myös myynnissä vanhoja opetustauluja. Kävijöitä huoltaa kahvila, josta saa makkaraa ja vohveleita. 

Lisätietoja Salpalinjan mobiilireittien sisällöstä:

museo-oppaat Asta Kainulainen, Saija Lehtonen ja Mikko Kylmälä, puh +358 44 383 5091

Lisätietoja Kaakko135° mobiilioppaasta ja matkailun kehittämistyöstä seudulla:

projektipäällikkö Noora Kiili, puh: +358 40 190 2573, noora.kiili@cursor.fi

Lisätietoja Miehikkälän Salpalinja-museosta:

Museojohtaja Anu Haapala, puh. +358 40 585 0166

museo-oppaat Asta Kainulainen, Saija Lehtonen ja Mikko Kylmälä, puh +358 44 383 5091

Kuvat:

Pallokorsun raudoitus, kuva: Puolustusvoimat

Sotilaita majoituskorsun lavitsalla, kuva: Puolustusvoimat

Taisteluhaudan louhiminen, kuva: Kansallisarkisto

Salpalinja, kuva: Mika Honkalinna

Mobiilioppaan latausohje (pdf)

Liitetiedostot

Kaakko135°, hyvän tuulen rannikko toteuttaa Cursor Oy:n koordinoimana Kotkan-Haminan seudun matkailun yhteismarkkinointia. Kaakko135° sijaitsee itäisen Suomenlahden rannikolla, Kymijoen ja itärajan välisellä alueella. Alue käsittää viisi kuntaa: Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän.

www.kaakko135.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs