Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Romaani Vienan pakolaisista

Nordbooks

Romaani Vienan pakolaisista

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2015 klo 11:43
Julkaisija: Nordbooks

Joensuulaisen Pertti Leheksen Toivo-romaani käsittelee ajankohtaista aihetta, pakolaisia ja heidän kohteluaan uudessa isäntämaassa. Romaani julkistetaan  Joensuun kirjastossa 10.3. klo 17-

Vienan kansannousun kukistumisen jälkeen Suomeen tulvi itärajan yli pakolaisia, joista monet sijoittuivat Pohjois-Suomeen. Esimerkiksi Haukiputaan Martinniemen ja Kemin Laitakarin sahoille muodostui vienankarjalaisten yhteisöjä. Pakolaisten lapsia sijoitettiin Ouluun Maikkulan kasarmeille eräänlaiseen sisäoppilaitokseen.

Pakolaisiin suhtauduttiin vähintäänkin kaksijakoisesti. Olivathan he yhtäältä Suur-Suomi-aatteen mukaan suomalaisia, toisaalta sitten lapsia ryssiteltiin. Epäiltiin myös – varmasti aiheestakin – että pakolaisten mukana oli tullut kommunistikiihottajia. Kun 20-luvun lopulla pohjoisen vientisahoilla lakkoiltiin, vienankarjalaisia käytettiin lakonmurtajina. Kaikki eivät tähän olisi ryhtyneet, mutta uhkana oli pakolaisstatuksen menettäminen. Tästä seurasi luonnollisesti, että vienalaisia haukuttiin vasemmiston taholta rikkureiksi ja luokkapettureiksi. Taakka siis kaksinkertaistui. Asia on ollut kipeä näihin päiviin saakka. Vienan pakolaisia on myös pidetty arkana aiheena, ja siitä ei ole juurikaan kirjoitettu.

Toivo-romaanin keskiössä on nuori vienankarjalainen pakolaispoika Toivo, joka käy koulua Maikkulan pakolaiskoulussa Oulujoen varressa. Kirja kuvaa kuohuvia ja värikkäitä tapahtumia 1920–40-lukuja Oulun seudulla. Toivo kokee tapahtumat lapsen näkökulmasta eikä säästy itsekään kipeiltä kokemuksilta. Toivo on toiminnallinen historiallinen romaani, jossa kuvataan nykyajastakin tuttuja ilmiöitä, rasismia ja oikeistolaista liikehdintää sekä äidin ja lapsen suhdetta vaikeissa olosuhteissa.

Pertti Lehes on joensuulainen, mutta rovaniemeläislähtöinen kirjailija. Leipätyönsä hän teki Joensuun normaalikoulun historian ja yhteiskuntaopin lehtorina ja opettajain kouluttajana 1978–2009. Hän on kirjoittanut aiemmin yhden elämäkerran (Aleksei Mitro, karjalainen kauppias ja yhdistysmies. Bysantti 1986) sekä sotaromaanin (Syvärin enkeli. Hai 2011).

Toivo-romaani perustuu Leheksen tutkimuksiin Maikkulan koulun vaiheista. Tutkimus oli tarkoitus julkaista 90-luvulla, mutta Oulu-lehti teki siitä sensaatiohakuisen uutisen, ja tutkimus jäi pöytälaatikkoon.

Karjalan pakolaisten jälkeläiset, joita on Oulun seudulla ja muualla Suomessa tuhansittain ovat varmaan kiinnostuneita tästä kirjasta.

Arvostelukappaletilaukset kirjat@nordbooks.fi

ISBN 9789523151123. Kovakantinen, 256 s. 200x130 mm. Suositushinta 30,00 €

Kansikuva (web) http://www.nordbooks.fi/pikkukuvat/9789523151123.jpg

Kansikuva (paino) http://www.nordbooks.fi/isotkuvat/9789523151123.jpg

Kirjailijakuva  http://www.nordbooks.fi/kirjailijakuvia/Pertti%20Lehes.jpg

Nordbooks on Kemissä toimiva kustantamo

Kustantaja Matti Ylipiessa 045 134 6090

www.nordbooks.net

info@nordbooks.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs