Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Prosenttiperiaate juurtumassa Kaakkois-Suomessa - Läänintaiteilija Outi Turpeinen siirtyy uusiin tehtäviin

Taiteen edistämiskeskus (Taike)

Prosenttiperiaate juurtumassa Kaakkois-Suomessa - Läänintaiteilija Outi Turpeinen siirtyy uusiin tehtäviin

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2016 klo 10:57
Julkaisija: Taiteen edistämiskeskus (Taike)

Kaakkois-Suomessa prosenttiperiaate on viime vuosina saanut innostuneen vastaanoton ja taidetta on tullut ja on tulossa runsaasti odottamattomiinkin paikkoihin. Taidetta ja muotoilua on integroitu osaksi rakennuksia, mutta taidetta nähdään myös perinteisinä patsainakin. Myös sairaalahankkeisiin halutaan taidetta mukaan. Prosenttiperiaatteen mukaisesti noin prosentti rakennushankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen.

Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilija Outi Turpeinen on toiminut taiteen prosenttiperiaatteen ja muotoilun asiantuntijana Kaakkois-Suomessa vuoden 2014 alusta lähtien. Turpeinen siirtyy uusiin tehtäviin Aalto-yliopiston taidekoordinaattoriksi 1.10.2016 lähtien.

- Kaakkois-Suomeen on tullut ja on tulossa hienoja ja keskenään erilaisia julkisia taideteoksia, joiden uskon tuovan iloa ja merkityksellisiä elämyksiä arjessa niin paikallisille kuin vierailijoillekin. Tärkeänä tavoitteena on ollut löytää työmahdollisuuksia taiteilijoille, taidekäsityöläisille ja muotoilijoille. Julkinen taide ja prosenttiperiaate tuovat taiteen kaikille koettavaksi, Turpeinen sanoo.

Kaakkois-Suomessa prosenttiperiaatteen mukaisiin hankkeisiin on työllistynyt muutaman vuoden sisällä yli 30 eri taiteilijaa. Läänintaiteilija on ollut asiantuntijana mukana useissa julkisen taiteen hankkeissa kuten Eksoten uudessa keskussairaalassa, Etelä-Karjalan OP:n uudessa toimitalossa sekä Vapaudenaukion veistoksissa ja Kaunis Veera -patsaassa Lappeenrannassa. Imatra on sitoutunut prosenttiperiaatteen noudattamiseen ja mm. uuteen teatteriin tulee julkista taidetta. Kouvolassa Poikilo-museon pysyvän valotaideteoksen taidekilpailu, Pohjola-talon väliaikainen valotaideteos ja Eskolanmäen yksityisen kerrostalon saneerauksen yhteyteen tulleet taideteokset ovat osa prosenttiperiaatteen toteutumista.

Prosenttiperiaatteen edistäminen on yksi Taiteen edistämiskeskuksen määräaikaisista kehittämisohjelmista. Työn tavoitteena on lisätä korkeatasoisen ja laadukkaan prosenttiperiaatteen mukaista toimintaa ja sitoutumista.

- Kaakkois-Suomi on ollut yksi niistä alueista, joilla prosenttiperiaatteen edistämisellä on ollut välitön ja suuri vaikutus. Läänintaiteilijan työpanoksen avulla alueella on käynnistetty 20 uutta taidehanketta ja niihin on saatu taiteen rahoitusta yli 700 000 €. Jokainen uusi taidehanke vaatii oman neuvottelunsa ja läänintaiteilijoiden tehtävänä on esitellä erilaisia taidehankintamahdollisuuksia ja taiteilijoita. Prosenttiperiaatteen mukaisten uusien kohteiden sopiminen on edelleen työlästä ja vaatii sinnikästä asiantuntijatyötä ennen kuin tilaaja vakuuttuu taiteen tarpeesta, kertoo Taiken prosenttiperiaatteen kehittämisohjelman vetäjä erityisasiantuntija Henri Terho.

Hyvän ympäristön luomisen kannalta on tärkeää, että prosenttiperiaatteen käyttämisestä innostuvat niin rakennushankkeiden tilaajat, arkkitehdit, taidemuseoiden henkilökunta, taiteilijaseurat ja muut järjestöt. Julkisen taiteen ajankohtaiset esimerkit, sopimusmallit ja muu tarvittava tieto löytyvät prosenttiperiaate.fi – sivustolta. Sieltä voi myös tilata prosenttiperiaatteen uutiskirjeen. Syksyllä ilmestyy myös Taiteen edistämiskeskuksen prosenttiperiaatteeseen liittyviä hankkeita esittelevä verkkojulkaisu.

 

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille. Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.

www.taike.fi  Taike Facebookissa

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs