Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Professori Tapio Markkasen Heureka-luento 28.11. ja 12.12. - Raivopää paholainen muinaisen Egyptin yötaivaalla

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Professori Tapio Markkasen Heureka-luento 28.11. ja 12.12. - Raivopää paholainen muinaisen Egyptin yötaivaalla

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2013 klo 14:37
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedote 25.11.2013

Professori Tapio Markkasen Heureka-luento 28.11. ja 12.12. kello 18, vapaa pääsy.

Raivopää paholainen muinaisen Egyptin yötaivaalla

Suomalaiset tutkijat yhdistivät nykytieteen ja kolmetuhatta vuotta sitten työskennelleiden kollegoidensa havainnot. Tulokset yllättivät kaikki.

Kannattaisiko tänään istuttaa salaattia, lähteä kauppamatkalle tai erityisesti varoa syvää vettä ja hukkumista? Asian ratkaisemiseksi muinaiset egyptiläiset tarttuivat papyrukseen, johon taivaankappaleiden liikkeitä tarkkailleet papit olivat kirjanneet ennusteita vuoden jokaiselle päivälle.

Syntymähetkelläkin arveltiin olevan merkitystä. Tuon ajan horoskooppien mukaan esimerkiksi kutomataidon jumalattaren päivänä syntyneet eläisivät korkeaan ikään. Vähemmän onnekkaat, erityisen huonona päivänä syntyneet menehtyisivät kaikki sonnin jalkoihin.

Siroteltiinko ennusteet kalenteriin sattumanvaraisesti vai oliko taustalla jonkinlainen järjestelmä? Selvittääkseen arvoituksen suomalaiset tutkijat yhdistivät egyptologiaa, tähtitiedettä ja tilastollista analyysia. Muutamista säilyneistä papyruskalentereista paljastui löydös, joka hämmästytti tiedeyhteisöä ympäri maailmaa.

–Heurekassa tehdään aikamatka kolmentuhannen vuoden taa, katsomaan Theban tähtitaivasta farao Ramses II:n yhdeksäntenä hallitusvuonna, kertoo professori Tapio Markkanen.

–Pääsemme tarkkailemaan Algolin kaksoistähteä, joka näyttää vuoroin kirkastuvan ja vuoroin himmenevän. Näin omituisesti käyttäytyvä taivaankappale sai arabeilta nimen al-Ghul eli demoni.
Myös egyptiläisten jumalmyyteissä kaksoistähti näyttää liittyneen hyvän ja pahan ikuiseen taisteluun.

Suomalaisten tutkimuksissa havaittiin, että egyptiläisten ennusteista erottui selvästi vajaan kolmen vuorokauden jakso. He olivat siis panneet merkille Algolin muuttumisen ja sen säännöllisyyden. Euroopassa ilmiö kirjattiin vasta paljon myöhemmin.

–Nyt selvisi myös, että jakson pituus on kolmessatuhannessa vuodessa hieman kasvanut. Tämän havainnon ansiosta saatiin uutta tietoa kaksoistähtijärjestelmistä. Kun tähdet ovat lähekkäin, yhden tähden massan muutos vaikuttaa molempien käyttäytymiseen.

–Ilman kolmetuhatta vuotta sitten työskennelleitä kollegoitamme eli tähtiä tarkkailleita pappeja tämän uuden tiedon saaminen olisi ollut mahdotonta, tähtitieteilijä Markkanen toteaa.

Näitä suomalaisen tutkijaryhmän saamia tuloksia on julkaistu sekä arkeologian että tähtitieteen arvostetuimmissa kansainvälisissä julkaisuissa.

Professori Tapio Markkanen: Ikuisen järjestyksen järkyttäjä. Raivopää paholainen muinaisen Egyptin yötaivaalla. Heureka-luento planetaariossa torstaina 28.11. kello 18 ja uusintana torstaina 12.12. kello 18.

Heureka-luennot ovat ainutlaatuinen tiedetapahtumien sarja, jossa planetaarion jättikupu on tiede-esityksen audiovisuaalisena näyttämönä. Häikäisevät näkymät, liikkuva kuva ja yllättävät ääniefektit tekevät Heureka-luennoista ainutlaatuisia. Tuloksena on moniaistinen, vaikuttava tiede-elämys.
Heureka-luennoille on vapaa pääsy, ja osallistujat voivat tutustua maksutta myös Heurekan näyttelyihin kello 19-20. Planetaarion 135 paikkaa jaetaan saapumisjärjestyksessä kello 17.30 alkaen ja sisään pääsee vain kello 18.00 saakka. Luennoissa käytetään voimakkaita efektejä ja sisällöt ovat osin vaativia. Siksi Heureka-luentoja suositellaan aikuisille ja isommille lapsille.

Lisätietoa:

Tapahtumapäällikkö Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi, puh. 040 9015375

Tapahtumatuottaja Siina Vasama, siina.vasama@heureka.fi, puh. 040 9015260


Muutokset tapahtumatietoihin ovat mahdollisia.
Heurekan tapahtumatoimintaa tuetaan veikkausvoittovaroin.

Oheinen teksti ja kuvat ovat vapaasti käytettävissänne. Kuvissa yhdessä on professori Tapio Markkanen sfinksinä (Kuva: Heureka/Kirill Lorech)) ja toisessa Markkanen seisomassa Eufratin varrella muinaisen Marin kaupungin zikkuratin eli tähtitornin laella Syyrian erämaassa

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tietoja Ecsitesta:
Ecsite on tieteeseen liittyvän tiedottamisen ammattilaisia yhdistävä Euroopan tiedekeskusten ja museoiden verkosto, johon kuuluu 400 laitosta 50 maassa. Yli 20 vuotta sitten perustettu Ecsite yhdistää jäsenlaitoksia projektien ja aktiviteettien avulla ja helpottaa ajankohtaisiin aiheisiin liittyvien ideoiden ja parhaiden käytäntöjen vaihtamista. www.ecsite.eu

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs