Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Posetiivarit Suomessa. Muistitietokeruu 1.10.2013-31.3.2014

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Posetiivarit Suomessa. Muistitietokeruu 1.10.2013-31.3.2014

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2013 klo 11:40
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Tunnetko posetiivareita? Tai onko sinulla mahdollisesti tallella vanha posetiivi? – Kerro meille, mitä muistat tai tiedät suomalaisista ja Suomessa soittaneista posetiivareista. Etenkin meitä kiinnostaa hiljainen aikakausi 1920-luvun lopulta 1980-luvulle.

Kerro meille posetiivarimuistosi, esimerkiksi tietoja soittajista ja soittimista, soittopaikoista ja tapahtumista sekä esitetystä musiikista. Myös vanhat lehtijutut ja valokuvat ovat tervetulleita, koska ne täydentävät kuvaa kotimaisen posetiivimusiikin historiasta.

Ammattimaisten kiertävien posetiivareiden aika päättyi 1930-luvun alkuun, kun radio, gramofoni ja tiukentuneet katusoittoluvat veivät vanhalta ammattikunnalta leivän. Posetiivariperinne elpyi runsaat parikymmentä vuotta sitten, kun harrastajat ja osin harvat ammattilaisetkin löysivät uudelleen posetiivin. Kansainvälisten Posetiivifestivaalien järjestäminen on tuonut Suomeenkin pohjoisen Euroopan tunnetuimpia soittajia.

Ensimmäinen posetiivari saattoi vierailla Suomessa jo 1700-luvun lopussa, mutta varmoja tietoja heistä on 1830-luvulta lähtien. Ensimmäiset tunnetut kammenvääntäjät tulivat Saksasta ja Pohjoismaista. Pian heidän jälkeensä saapuivat italialaiset ja useimmat vanhat posetiivareiden kultakauden muistot liittyvätkin italialaisiin soittajiin, jotka kiersivät keväästä syksyyn maata pohjoisimpia kyliä myöten. Osalla oli mukanaan apina tai muu pikku eläin, joka saattoi jakaa onnenlehtiä ja kerätä yleisöä.

Posetiivari Carlo Casalle soitti tiettävästi sirkuksessa 1980-luvulle asti. Eri lähteissä on mainittu myös suomalaisia soittajia, kuten Tammelan pappa Kalle Holm, Oskari Luoma, Jaakko Somppi ja ”Vännäri” Verner Helenius. – Mitä muistat heistä? Tai tunnetko muita kotimaisia soittajia?

Lähetä kirjoituksesi 31.3.2014 mennessä osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansanrunousarkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Posetiivarit” tai sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Posetiivarit”.  Voit vastata myös internetissä osoitteessa
www.finlit.fi/arkistot/keruut/posetiivarit/.

Keruun tulokset julkistetaan posetiivitapahtumassa heinäkuussa 2014. Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja ja posetiivimusiikkia.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen posetiivarit ry.

Lisätietoja:
Keruuesite
SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Suomen posetiivarit, Markku Karvonen, p. 040 5546 168, markku.karvonen@aina.net
SKS:n arkistojen keruuohjeet

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs