Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Pohjoismainen yhteistyö korostui Heraldisen lautakunnan vuodessa 2013

Kansallisarkisto

Pohjoismainen yhteistyö korostui Heraldisen lautakunnan vuodessa 2013

Tiedote.
Julkaistu: 20.12.2013 klo 10:26
Julkaisija: Kansallisarkisto

Heraldinen lautakunta kokoontui vuoden 2013 aikana kolme kertaa ja valmisteli kuusi lausuntoa. Käsiteltävinä asioina olivat mm. Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen hallinto-oikeuden uudet leimat sekä vaakunaselitys liittyen Jääkärisäätiön teettämään kopioon alkuperäisestä Jääkärilipusta.

Vuoden alussa valmistui Kansallisarkiston aloitteesta laadittu raportti Pohjoismaisten valtionarkistojen heraldisesta toiminnasta - "De nordiska riksarkivens heraldiska verksamhet: en jämförande rapport". Verkossa julkaistu raportti kuvailee miten heraldisten asioiden käsittely on eri maissa järjestetty ja sitä seuraa vertaileva yhteenveto.

Lautakunnan jäsen professori Eljas Orrman sekä sihteeri John Strömberg ottivat toukokuussa Tronheimissa osaa 7. Pohjoismaiseen heraldiseen konferenssiin, jonka teemana oli kirkollinen heraldiikka vertailevasta näkökulmasta. Orrman piti esitelmän Turun hiippakunnan keskiaikaisista sineteistä ja Strömberg kirkon vaakunoita ja sinettejä koskevista säännöksistä Suomessa.

Kansallisarkiston yhteydessä toimiva Heraldinen lautakunta ohjaa ja valvoo valtion, kuntien ja kirkon kuvallisia tunnuksia. Lautakunta opastaa heraldisissa kysymyksissä sekä viranomaisia että yksityisiä yhteisöjä ja henkilöitä. Tehtävänä on myös seurata ja edistää heraldista kulttuuria ja tehdä toimialaa koskevia esityksiä ja aloitteita.

Kansallisarkisto asetti maaliskuussa 2013 Heraldisen lautakunnan toimikaudeksi 2013-2016. Kuultuaan useita yhteistyötahoja Kansallisarkisto nimitti lautakuntaan 13 jäsentä, jotka edustavat heraldiikan tutkimusta, heraldista suunnittelua, historian ja hallinnon asiantuntemusta. Puheenjohtajana toimii pääjohtaja Jussi Nuorteva ja sihteereinä erikoistutkija John Strömberg ja viestintäpäällikkö Marie Pelkonen Kansallisarkistosta.

Lisätietoja: erityistutkija John Strömberg, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7106, etunimi.sukunimi@narc.fi

 

Arkistolaitos varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilymisen ja edistää niiden tutkimuskäyttöä. Tehtäviin kuuluu myös alan tutkimus- ja kehittämistoiminta.

www.arkisto.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs