Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Perinne elää Luostarinmäen käsityöläismuseossa 25.7.

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Perinne elää Luostarinmäen käsityöläismuseossa 25.7.

Tiedote.
Julkaistu: 23.07.2015 klo 10:00
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Luostarinmäen käsityöläismuseossa järjestetään 75-vuotis juhlavuoden kunniaksi teemapäivä Perinne elää Luostarinmäellä lauantaina 25. heinäkuuta. Silloin voi tutustua Antiikki ja Design -lehden Perinne elää artikkelisarjasta tuttuihin käsityöläisiin, jotka esittelevät taitojaan museon vanhoissa verstaissa.

Kun Luostarinmäestä 75 vuotta sitten tuli museo, alueen vanhoihin rakennuksiin talletettiin teollistumisen myötä häviäviä turkulaisia käsityöalan verstaita. Museon tehtävänä ei kuitenkaan ole ainoastaan säilyttää vaan myös pitää käsityöläisyyttä elävänä sekä vaalia kädentaitoja ja perinteisiä työmenetelmiä. Käsityöläismuseossa onkin mielenkiinnolla seurattu Antiikki ja Design -lehden (aik. Glorian antiikki) Perinne elää -sarjaa, joissa perinteitä kunnioittavat käsityöläiset kertovat työstään. Museo on koko toimintansa aikana aktiivisesti luonut uusia kontakteja käsityöläisiin mm. käsityöläisvaihtojen ja vierailevien käsityöläisten avulla.

Perinne elää Luostarinmäen kirjapainossa

Antiikki- ja Design -lehden heinäkuun 2015 numerossa Luostarinmäen käsityöläismuseon kirjapainossa työskentelevä kirjanpainaja Heikki Jokioinen kertoo kirjapainotyöstään. Hän hallitsee perinteisen koho-painotekniikan, mikä on häviämässä oleva taito.  Kirjapainossa painetaan käsin eri tuotteita museon omaan käyttöön, mutta myös museokävijät voivat tilata sieltä esim. käynti- ja kutsukortteja. 

Kirjanpainaja Heikki Jokioisen työtä pääsee seuraamaan koko kesän. Museossa heräsi ajatus että myös muita juttusarjassa esiintyneitä käsityöläisiä voisi kutsua Luostarinmäelle esittelemään taitojaan ja kertomaan työstään museon verstaissa. Lehden lukijoilla ja muilla museokävijöillä on näin mahdollisuus tavata Perinne elää -sarjan käsityöläisiä henkilökohtaisesti.

Teemapäivän käsityöläiset

Lauantaina 25.7. voi kirjanpainaja Heikki Jokioisen lisäksi tutustua kelloseppä Janne Mikkosen työhön. Museon kellosepän verstaassa hän kertoo ja näyttää miten vanhoja kelloja huolletaan ja korjataan. Maalarin verstaassa vierailee Tammisaaresta kotoisin oleva koristemaalari Maria Meller, joka taitaa perinteiset tekniikat kuten ootrauksen ja marmoroinnin. Koristemunien eri maalaustekniikoita esittelee puolestaan turkulainen Erika Holmbom. Piparkakkumuottien valmistusta voi seurata museon pläkkisepän verstaassa, jossa Vähäkyröstä kotoisin oleva pläkkiseppä Pentti Tuominen vierailee. Samassa pihassa konservaattori-kultaaja Sini von Essen Helsingistä esittelee taitojaan kultaajan verstaassa.

Lisätietoja
Sonja Hagelstam, tutkija, puh. 040 158 7864, sonja.hagelstam@turku.fi
Olli-Pekka Leskinen, tutkija, puh. 040 127 1356, olli-pekka.leskinen@turku.fi

Luostarinmäen käsityöläismuseo
Vartiovuorenkatu 2
p. 02 262 0350
www.turku.fi/kasityolaismuseo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs