Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Över 300 intresserade att fungera som vålnad vid slottsruiner

Metsähallitus

Över 300 intresserade att fungera som vålnad vid slottsruiner

Pressmeddelande.
Publicerad: 16.06.2015 kl. 08:08
Utgivare: Metsähallitus

Hela 322 personer anmälde sitt intresse att fungera som vandrande vålnad vid slottsruiner och andra historiska sevärdheter som Forststyrelsens naturtjänster sköter. Vålnaderna kommer att vandra i områden som årligen besöks av tusentals turister. Besökarnas åsikter och idéer är viktiga för Forststyrelsen. Med vålnadernas hjälp kommer Forststyrelsen att göra dessa historiskt värdefulla objekt till ännu mer intressanta mötesplatser och turistmål.

Vålnadsvandringarna väckte stort intresse

Vi lottade fram 25 vandrande vålnader bland de 322 personer som anmält sitt intresse för uppgiften. De frivilliga vålnaderna kommer under sommarens lopp att bekanta sig med Raseborgs och Kustö slottsruiner, sjöfästningen Svartholm, Rapola fornborg och Langinkoski kejserliga fiskestuga. Vart och ett av områdena kommer att besökas av fem vålnader. I praktiken kommer det att finnas många fler vålnader i rörelse för många av dem har hela familjen med sig. Det här är utmärkt, för det är viktigt för oss att också barnen trivs i dessa områden.

I sommar bekantar de vandrande vålnaderna sig anonymt med naturtjänsternas historiska objekt och deras tjänster och gör observationer av dessa. Efter besöket ger de respons och beskriver sina erfarenheter och utvecklingsidéer för Forststyrelsen.

Ansökningstiden för vålnadsvandringar var en dryg vecka, men trots det anmälde över 300 personer sitt intresse för uppgiften. Kommentarerna från dem som anmälde sig avslöjar att historien och dess framlyftande samt vålnadslivet intresserar:

  • Jag är fascinerad av Finlands historia. Vi kan och bör vara stolta över den.
  • Området har en stor potential för marknadsföring av naturens skönhet och den mångsidiga historien i anslutning till den.
  • Det finns många historiska objekt i Finland som man, eller jag, inte känner till tillräckligt väl.
  • Det här var ett mycket intressant sätt att bekanta sig med något nytt.

 

Vi kontaktar personligen dem som utsetts till vålnader de närmaste dagarna.

Vi har nyligen publicerat följande sidor om de sevärdheter som besöks av vålnaderna i sommar 

Raseborgs slottsruin, Raseborg http://www.luontoon.fi/raasepori

Kustö slottsruin, S:t Karins http://www.luontoon.fi/kuusisto

Rapola borgruin och fornlämningsområde, Valkeakoski http://www.luontoon.fi/rapola

Sjöfästningen Svartholm, Lovisa http://www.luontoon.fi/svartholma

Langinkoski kejserliga fiskestuga, Kotka http://www.luontoon.fi/langinkoski

 

Mer information:

Projektchef Henrik Jansson, tfn 0400 328759, e-post henrik.jansson(at)metsa.fi

 

Vålnadsvandringen är en del av frivilligverksamheten vid Forststyrelsens naturtjänster. Tidigare har vålnader rekryterats till nationalparker och friluftsområden. Naturtjänster sköter utöver vårt lands finaste natur också historiskt värdefulla objekt. Dessa utvecklas i samarbete med företagare, kommuner och organisationer. 

Bilagor

Forststyrelsen sköter och använder statens land- och vattenområden på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Vår verksamhet bygger på sakkunnigt nyttjande av förnybara naturresurser, främjande av naturens mångfald och samarbete med regionala aktörer. Vår affärsverksamhet ger staten inkomster på över hundra miljoner euro per år. Nationalparkerna och strövområdena, som naturtjänsterna sköter med offentliga medel, är av stor betydelse för den regionala ekonomin.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs