Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan uusien tilojen suunnittelukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan uusien tilojen suunnittelukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2014 klo 12:08
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja Suomen yliopistokiinteistöt Oy
Tiedote 3.10.2014

Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan uusien tilojen suunnittelukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy

Suomen yliopistokiinteistöt Oy järjesti Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan tilojen suunnittelua ja Linnanmaan kampuksen kehittämistä koskevan kutsukilpailun. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy kilpailutyöllään Varrella virran. Kilpailun tulos julkistettiin Oulussa 3.10.2014.

Perustelujen mukaan Varrella Virran on taitavasti ja eläytyen laadittu ehdotus. Ehdotuksessa on huomioitu johdonmukaisesti koko yliopistokampuksen parantamistarpeet: suunnitelmassa on esitetty toiminnallista ja visuaalista kehittämistä ulkoalueelta 2T-ovelle ja siitä yliopiston pääaulaan johtavalle käytävälle. 2T-ovesta on kehitetty selkeästi koko yliopistoa palveleva pääsisäänkäynti. Myös keskeiselle ulkoalueelle avautuvien ns. koneen lamellin ja pajasiiven julkisivujen kehittämistä on ideoitu.

Arkkitehtuurin tiedekunnan tilat sijoittuvat 2T-ovelta alkavan pääkäytävän varteen siten, että julkisluonteisimmat tilat avautuvat käytävän suuntaan. Pääosan maantasokerroksen tiloista muodostavat opiskelijoiden työtilat, ns. studiot. Studioiden työtilat on jäsennelty vuosikursseittain, ja studioita käytetään myös opetustilanteissa. Pääaulan tuntumaan arkkitehtuurin tiedekunnan tilojen viereen on esitetty yhteiskäyttöön tarkoitettuja luentosaleja.

Keskellä arkkitehtuurin tiedekunnan tiloja on valokatteinen Agora-tila, joka on esitetty rakennettavaksi nykyisen Luna-kirjaston sisäpihan paikalle. Agora on monitoiminen ”olohuone”, joka kokoaa yhteen tiedekunnan opiskelijat, opetushenkilökunnan ja tutkijat. Agoraa voidaan hyödyntää monipuolisesti muun muassa näyttelykäytössä ja workshopeissa sekä vierailuluentojen ja erilaisten yleisötilaisuuksien pitopaikkana.

Ehdotuksessa on toiseen kerrokseen esitetty toimistotiloja henkilökunnan käyttöön.

Suunnittelukilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtuurin tiedekunnan uusille tiloille Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella soveltuva ratkaisu ja kehittää yleisesti Linnanmaan kampuksen tiloja ja koko kampusaluetta. Kilpailulla tavoiteltiin vetovoimaista, viihtyisää ja inspiroivaa opiskelu- ja työympäristöä sekä koko kampuksen keskeisen sisäänkäyntialueen profiilin nostoa.

Kilpailulla haettiin myös yleisesti näkemyksiä modernien yliopistorakennusten ja erityisesti Linnanmaan kampuksen korjaamiseen ja ajanmukaistamiseen rakennuskokonaisuuden arvot huomioivalla tavalla.

Kilpailussa käsitelty alue sijoittuu Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen itäosaan nykyisiin konetekniikan ja tiedekirjasto Lunan tiloihin. Sisätilojen lisäksi kilpailualueeseen kuului myös rakennusvaiheen II itäpuolinen ulkoalue.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan tilojen suunnittelua on tarkoitus jatkaa kilpailun voittaneen työn pohjalta. Tiedekunta muuttaa nykyisistä Oulun keskustassa sijaitsevista tiloista Linnanmaalle vuonna 2016.

”Tyytyväisenä voin todeta, että kilpailuun saatiin neljä erittäin hyvää ehdotusta ja että näissä kaikissa ehdotuksissa oli hyviä oivalluksia, joita tulemme lopullisessa suunnittelussa varmasti hyödyntämään. Ratkaisut kunnioittavat olemassa olevaa rakennusta”, toteaa kampuskehitysjohtaja Juha Uotila Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:stä.

Kilpailuun oli kutsuttu neljä arkkitehtitoimistoa: Arkkitehdit NRT Oy (Helsinki), Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy (Helsinki), Arkkitehtitoimisto Laatio Oy (Oulu) ja Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy (Seinäjoki). Kilpailuaika oli 28.4.–13.6.2014.

Lisätietoja:

dekaani Helka-Liisa Hentilä, Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunta, puh. 0294 48 4981, helka-liisa.hentila@oulu.fi

palkintolautakunnan sihteeri, arkkitehti SAFA Esa Paajanen, puh. 044 777 1023, esa.paajanen@linja-arkkitehdit.fi

johtaja Juha Uotila, Suomen yliopistokiinteistöt Oy, puh. 050 492 9653, juha.uotila@sykoy.fi

Liite: Voittanut ehdotus Varrella virran kokonaisuudessaan lowres-versiona.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs