Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Osmansolmut Helsinkiin Tuula-Onta Malmivuolle ja Ruovedelle Pirkko Selkeelle

Kalevalaisten Naisten Liitto

Osmansolmut Helsinkiin Tuula-Onta Malmivuolle ja Ruovedelle Pirkko Selkeelle

Tiedote.
Julkaistu: 13.04.2012 klo 19:00
Julkaisija: Kalevalaisten Naisten Liitto

Lausuntataiteilija Tuula-Onta Malmivuo Helsingistä ja lehtori Pirkko Selkee Ruovedeltä saivat tämän vuoden Osmansolmut. Kalevalaisten Naisten Liitto jakaa Elsa Vuorjoen rahastosta Osmansolmu-ansiomerkit vuosittain kahdelle aktiiviselle kalevalaiselle naiselle kannustukseksi järjestötyössään. Osmansolmut luovutettiin sisarillassa 13.4.Laukaassa, jonne kokoontui  toista sataa kalevalaista naista valtakunnallisen kulttuurijärjestön vuosikokouspäiville.

Lausuntataitelija Tuula-Onta Malmivuo on innostanut nuoria lausuntataiteen, runouden ja Kalevalan pariin vuosikymmeniä. Hän uudisti helkatoimintaa Helkanuorten liiton puheenjohtajana 1980-luvulla ja erityisen näyttävästi Kalevalan juhlavuonna 1985. Hän on Huitukat-ryhmän perustaja ja Stadin kundien ohjaaja. Nykyään hän esiintyy omassa lausuntaryhmässään Vetreissä Velhoissa esittäen runoutta moderneista runoista kalevalamittaisiin runoihin. Hän on luovasti uudistanut perinnettä. Hän on Helsingin Kalevalaisten Naisten jäsen ja toiminut mm. Suomen Lausujain Liiton hallituksessa ja varapuheenjohtajana.

Lehtori Pirkko Selkee on toiminut monipuolisesti Ruoveden kulttuurielämässä. Hän on ollut pitkään Ruoveden Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja. Hän on tehnyt yhteistyötä Ruovesi-lehden, Ruovesi-opiston, kunnan, kotiseutumuseon ja lukuisten naapuriyhdistysten kanssa. Hän on paikkakunnan todellinen verkostoituja ja kulttuurisielu.

Osmansolmu

Osmansolmu on ikiaikainen onnea tuottava merkki. Se on myös Kalevalaisten Naisten Liiton myöntämä tunnustus ansioituneelle kalevalaiselle naiselle. Muinaisrunojen Osmatar, oluen seppä oli ylhäisen juhlaoluen valmistuksesta vastaava henkilö.

Osmansolmu-kuvioita on löydetty jo rautakautisista miekankahvoista ja koristelusikoiden varsista. Historiallisella ajalla osmansolmulla on koristeltu sirpin kampia, puusepän kairoja ja vintilöitä, kalenterisauvan kädensijoja. Suosittu se on ollut myös pitopöydän jalustaan kaiverrettuna. Merimiehet solmivat osmansolmun köydestä ja taikojen tekijät erilaisista aineista.

Nimi osma on yhdistetty skandinaaviseen henkilönimeen Osmund, jonka merkitys on alkuaan ollut "Jumalan lahja”. Alkumuoto esiintyy Odin-jumalaa palvovan kuninkaan nimenä. Myös suomalaisessa kansanperinteessä osma-nimellä on ollut kunnioittava sisältö. Häärunoissa morsian ja vieraat sanovat sulhasta Osmaksi ja hänen kotiaan Osmalaksi.

Elsa Vuorjoen rahaston osmansolmu on uniikkikoru, jonka on suunnitellut taiteilija Börje Rajalin ja valmistanut Kalevala Koru Oy.

Kalevalaisten Naisten Liitto on perinne- ja kulttuurijärjestö, joka tekee valtakunnallista kulttuurityötä. Liiton 60 jäsenyhdistystä rikastuttaa paikallista kulttuurielämää eri puolilla maatamme. Jäseniä yhdistyksissä on yhteensä yli 4000. Vuosittain vaihtuvan teeman alla järjestämme kulttuuritapahtumia, seminaareja ja matkoja. Kalevalaisuuden etsiminen nykyajasta on naisverkostomme kokoava voima. Liitto omistaa Kalevala Koru Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs