Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ole hyvä ja tyynnytä levoton mieleni

Turun ammattikorkeakoulu

Ole hyvä ja tyynnytä levoton mieleni

Tiedote.
Julkaistu: 05.03.2015 klo 11:21
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian toisen vuosikurssin kuvataiteen opiskelijoiden Mira Roivaisen ja Riikka Kupsalan näyttely tarkastelee naiseutta parisuhteessa. Ole hyvä ja tyynnytä levoton mieleni on taiteilijoiden ensimmäinen yhteisnäyttely.

Mira Roivaisen ja Riikka Kupsalan työskentelyn lähtökohtana ovat heidän omat kokemuksensa naiseudesta. Näyttelyn teokset ovat syntyneet yhteisten keskustelujen, luetun tiedon ja kokemusten vaihdon pohjalta.

– Olemme jutelleet paljon naisen ja miehen rooleista suhteessa, kosketuksesta ja seksistä. Pohdimme, miten eri seikat, kuten elämäntilanne ja oma temperamentti, vaikuttavat suhteeseen, kertoo Mira Roivainen.

Taiteilijat ovat teoksissaan konkreettisesti läsnä omakuvallisuuden kautta. Näyttelyn teokset keskustelevat keskenään vuorotellen Kupsalan hienovaraisen vähäeleisellä ja Roivaisen voimakkaan ekspressiivisellä ilmaisulla.

Epävarmuutta, huomion tarvetta ja sääntöjä

Parisuhde nostaa ihmisestä esiin myös huonot puolet, kuten epävarmuuden. Epäilyksiä syntyy omasta viehättävyydestä, riittävyydestä ja yhteensopivuudesta. Huomion tarve ja halu tuntea olevansa rakastettu ovat pohjimmaiset tunteet, joista ajatukset kumpuavat.

Roivainen tavoittelee maalauksissaan tunnetta. Maalaustapa muistuttaa parisuhteen sääntöjen muotoutumista: mikä on tarpeen, minkä voi jättää pois?

– Suhteemme määrittyy pitkälti kuvien kautta, kun elämme fyysisesti eri paikoissa. Katson valokuvia yhteisistä hetkistä lähdemateriaalina maalauksille. Huomioni herättää vanhan kuvan tunnetila, ja tunne on läsnä myös maalatessa. Tarkastelen itseäni toisen minusta ottaman valokuvan pohjalta: millaisena näyttäydyn toiselle ihmiselle parisuhteessa? Miten olla ihana nainen? Roivainen kertoo teosten syntyprosessista.

Parisuhde hämärtää minuuden rajoja

Kupsala asettaa kokemuksensa ikään kuin näyttämölle videoteoksissaan. Katsoja tarkastelee tapahtumaa yhdestä näkökulmasta. Kupsalan työskentelyn taustalla vaikuttaa pohdinta minuuden kokemisesta parisuhteessa: miten olla oma itsensä ja silti läheinen toiselle.

– Vietämme poikakaverini kanssa paljon aikaa yhdessä, usein olohuoneen sohvalla. Yhdessä oleminen hämärtää minuuden rajoja. Olemme symbioosissa. Haluan kuitenkin tuntea olevani erillinen, kokonainen. Pyrkimys erillisyyteen johtaa helposti etäisyyteen, Kupsala pohtii.

Ole hyvä ja tyynnytä levoton mieleni on esillä Köysiratagalleriassa Linnankatu 56:ssa 11.3.–20.3. kello 12–17. Näyttely koostuu videoteoksista, maalauksista ja yhteisesti toteutetusta installaatiosta.

Näyttelyn avajaiset Köysiratagalleriassa tiistaina 10.3. kello 18–20.

 

Lisätietoja:

Mira Roivainen, kuvataiteen koulutus
mira.roivainen@gmail.com
p.0400 693 981

Riikka Kupsala, kuvataiteen koulutus
riikka@kupsala.net
p.040 7346 970

Avajaiset Köysiratagalleriassa (Linnankatu 56, Turku) ti 10.3. klo 18–20.

Näyttely avoinna 11.- 20.3. ma - su klo 12–17.

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9300 opiskelijan ja 700 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs