Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Myntverket i Finlands preliminära publiceringsschema för jubileumsmynt år 2015. Året inleds med Sibelius och sisu

Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finlands preliminära publiceringsschema för jubileumsmynt år 2015. Året inleds med Sibelius och sisu

Pressmeddelande.
Publicerad: 30.01.2015 kl. 10:55
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland publicerar ett jubileumsmynt över Jean Sibelius 150 år idag den 30 januari på internationella myntmässan World Money Fair 2015 i Berlin. Jean Sibelius får utöver jubileumsmynt i silver och guld även ett eget specialmynt på två euro som ges ut den 18 februari.

Finländska mästare inom såväl tonkonst, konstarter som formgivning hedras med officiella jubileumsmynt år 2015. Även sisu, som ofta ses som ett typiskt finskt drag, får ett jubileumsmynt i mars.

”År 2015 är verkligen ett mångsidigt år när det gäller jubileumsmynt. Bland dem som fått ett jubileumsmynt ses legendariska finländska konstnärer, så som Jean Sibelius, Tapio Wirkkala och Akseli Gallén-Kallela. Vi ger även ut jubileumsmyntet Sisu i samband med temaåret Sisu som tar fram den innebörd ordet har fått i modern tid", säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen vid Myntverket i Finland.

Idrott har alltid haft en plats i finländarnas hjärta. En ny myntserie över Finlands idrott vittnar om detta. År 2015 ges fyra mynt ut i serien. "Myntserien är en fin hyllning till finländarnas älskade idrottsgrenar av vilka många idag ligger på topp tack vare ett långsiktigt arbete”, tillägger Henna Karjalainen.

År 2015 kommer dessutom bland annat myntserien Landskapens djur att kompletteras med mynt över Satakundas, Lapplands, Nylands, Österbottens och Tavastlands landskapsdjur.

Resultatet från den marknadsundersökning om populära teman för jubileumsmynt som genomfördes år 2014 användes när publiceringsschemat för jubileumsmynt år 2015 planerades och teman valdes. Finländarna har alltså fått vara med och välja ut teman för jubileumsmynt som publiceras.

Det preliminära publiceringsschemat för år 2015 finns i sin helhet på Myntverket i Finlands webbplats http://www.suomenrahapaja.fi/swe/info/2015_issuing_programme.

Myntverket i Finland är den enda mynttillverkaren i Finland

Myntverket i Finland tillverkar alla finska jubileumsmynt med ensamrätt och på uppdrag av finansministeriet. Finansministeriet utfärdar alltså en förordning om varje jubileumsmynt och samtidigt stadgas myntets nominella värde. Det faktum att Förbundet för finländskt arbete den 2 december 2014 har beviljat Nyckelflaggan till jubileumsmynt i silver som tillverkats av Myntverket i Finland vittnar om att finländska jubileumsmynt är finländskt arbete.


Ytterligare information:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
+358 40 660 5900
auli.mikkonen(at)mint.fi

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, myntplantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.mint.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs