Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Myntverket i Finlands nyheter. Fabergés finländska påbrå i rampljuset

Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finlands nyheter. Fabergés finländska påbrå i rampljuset

Pressmeddelande.
Publicerad: 12.01.2012 kl. 13:55
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Ett stycke finländskt lyx direkt från det kejserliga hovet. År 2012 minns Myntverket i Finland och finansministeriet den finländska Fabergé-mästaren under vars ledning den kända Fabergé-kollektionens viktigaste föremål tillverkades. Jubileumsmyntet ”Henrik Wigström och de europeiska konstnärerna” publiceras den 3 februari 2012 på den internationella penningbranschmässan i Berlin.

I år får de finländska guldsmederna ett statligt erkännande för sina yrkeskunskaper då Myntverket i Finland präglar ett av finansministeriet beställt jubileumsmynt för guldsmederna. Jubileumsmyntet har ett nominellt värde om 10 euro.

”Vi är stolta över att med jubileumsmyntet lyfta fram yrkeskunskaperna hos våra inhemska guldsmedskonstnärer. Fabergés finländska påbrå förtjänar även internationell uppmärksamhet. Fabergé-mästaren Henrik Wigström ansvarade för tillverkningen av världens mest kända samlarobjekt och dessa kunskaper besitter Finlands guldsmeder än idag”, säger Paul Gustafsson, verkställande direktör på Myntverket i Finland Oy.

De finländska mästarna fick Fabergé att glänsa

Alla känner till guldsmeden Karl Fabergé (1846–1920), men få finländare vet att Fabergés mästerverk inte framställdes av bara en man. Fabergé hade över tjugo guldsmedsmästare och 14 av dem var finländare.

Fabergé-myntet är en berättelse om en finländsk pojke som blev en av världens mest kända Fabergé-mästare. Henrik Wigström (1862–1923) var ledande guldsmedsmästare på Fabergé de sista 15 åren före den ryska revolutionen och innan Fabergés guldsmedsbutiker stängdes ner.

Jubileumsmyntets formgivare är skulptören Pertti Mäkinen. Jubileumsmyntet i silver och dess diameter är 33 millimeter och det väger 17 gram. Det spegelblanka jubileumsmyntet präglas i högst 15 000 exemplar och versionen i BU-kvalitet präglas i högst 15 000 exemplar.

En del av en internationell myntserie

Med detta silvermynt deltar Finland i jubileumsmyntserien European Silver Star vilken präglas av de europeiska myntverken.

År 2012 är temat för programmet European Silver Star europeiska konstnärer. De europeiska länderna har publicerat mynt i ett programenligt gemensamt tema sedan 2004.

År 2012 har 150 år förflutit sedan Fabergés kända guldsmedsmästare Henrik Wigström föddes.

 

Ytterligare information:

Henna Karjalainen

Kommunikationsdirektör

Myntverket i Finland AB

+ 358 50 575 9197

henna.karjalainen(at)mint.fi

 

Bilagor

Myntverket i Finland Ab är det starkaste myntverket i euroområdet. Myntverket äger hundra procent av Saxonia EuroCoin GmbH och hälften av Det Norske Myntverket i Norge. Myntverket i Finland designar, marknadsför och präglar mynt. Myntverket ägs av finska staten. Myntverket i Finland producerar bruksmynt av metall samt jubileums- och specialmynt och myntserier. År 2012 kommer Myntverket i Finland att publicera sex nya jubileumsmynt och sju landskapsmynt. Finländare kan lära sig mera om tillverkningen av mynt på utställningen "Myntets väg" på vetenskapscentret Heureka. Ytterligare information om händelser under år 2012: www.suomenrahapaja.fi.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs