Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Myntsamlare hedras med ett guldmynt. I Finland har det samlats metallmynt i över 300 år

Suomen Rahapaja Oy

Myntsamlare hedras med ett guldmynt. I Finland har det samlats metallmynt i över 300 år

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.03.2014 kl. 13:40
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Enligt finansministeriets beslut ger Myntverket i Finland den 11 april ut jubileumsmyntet Den första marken och numismatik för att hedra den första finska marken samt numismatiska forskare och myntsamlare. Jubileumsmyntet är även det enda finländska guldmyntet som präglas år 2014.

Den första silvermarken präglades vid Myntverket i Finland den 15 oktober 1864. Silvermyntets frånsida illustrerar Rysslands tvåhövdade örn med Finlands vapenlejon i hjärtskölden.

Eklövskransen på silvermyntets åtsida kan också ses på det nypräglade jubileumsmyntet Den första marken och numismatik.

"Jubileumsmyntet Den första marken och numismatik påminner oss om att människor har känslomässiga band till mynten. De budskap som präglas i metall förmedlar dagens viktiga värderingar hundratals, även tusentals år fram i tiden", säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen som ansvarar för Myntverket i Finlands jubileumsmynt.

Finländarna har varit myntsamlare i mer än 300 år

I Finland har det funnits numismatiska forskare och myntsamlare åtminstone från och med 1700-talet.

”Finlands första numismatiska publikation gavs ut år 1745. Åbo akademis mynt- och medaljsamling fick sin början år 1747 och även de första noteringarna om privata samlare är från 1700-talet”, säger Tuukka Talvio chef för myntkabinettet vid Finlands nationalmuseum.

Numera är det finländare i alla åldrar som samlar och inspekterar mynt.

"Att ha myntsamlandet som hobby ser inte till åldern. Vår fabriksbutik får regelbundet besök av allt från barn till vuxna som är intresserade av mynt. Många finländare inspekterar väldigt noggrant texterna och illustrationerna på bruksmynten”, säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen.

Guldmyntets status i Finland stärks i och med ministeriets förordning

Finansministeriets förordning stärker jubileumsmyntets ställning. Förordningen gör guldmyntet till ett giltigt betalningsmedel i Finland, men guldmyntens betydelse som betalningsmedel är numera nominell då försäljningspriset är högre än det nominella värdet. Men historiskt sätt har guldmynten emellertid varit viktiga.

"Guldmynt användes i samband med stora affärer under medeltiden i Finland. Till exempel år 1426 såldes ett stadsresidens i Åbo för tvåhundra engelska guldnobel. Det var totalt närapå ett och ett halvt kilo guld", säger Tuukka Talvio.

Förordningen om jubileumsmyntet för numismatiken kan läsas här http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140210

Jubileumsmyntet för Den första marken och numismatik präglas i en storlek med det nominella värdet 100 euro. Guldmyntet erbjuds i ett festligt etui i trä och priset är 440 euro. Myntverket i Finland präglar även ett numrerat specialparti på 100 exemplar av jubileumsmyntet för Den första marken och numismatik. Specialpartiets jubileumsmynt säljs i Iittalas Vitriner av glas. Priset på ett numrerat guldmynt är 600 euro.

Årets enda finländska guldmynt har legeringen Au 917 och präglas i högst 6 000 exemplar. Det polerade spegelblanka jubileumsmyntet har en diameter på 22 mm och väger 5,65 g. Konstnären Hannu Veijalainen har designat jubileumsmyntet.

Jubileumsmyntet Den första marken och numismatik ges ut den 11 april. Numrerade jubileumsmynt Den första marken och numismatik kan endast beställas via Myntverket i Finlands kundtjänst per telefon 09-8943 4343 från och med den 11 april vardagar kl. 9–15. 

Närmare upplysningar:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland designar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Företaget ägs av finska staten. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 finns på adressen www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs