Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Museoviraston kokoelmien daguerrotyypit on digitoitu

Museovirasto

Museoviraston kokoelmien daguerrotyypit on digitoitu

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2015 klo 11:15
Julkaisija: Museovirasto

Daguerrotypia oli ensimmäinen laajemmalle levinnyt valokuvausmenetelmä, joka oli käytössä 1840- ja1850-luvuilla. Museoviraston kokoelmissakin on näitä harvinaisia kuvia 86 kappaletta. Nyt ne on digitoitu ja julkaistu Daguerrobase-tietokannassa ja Finna-verkkopalvelussa.

Daguerrotypia sai nimensä Luis-Jacques-Mandé Daguerren mukaan. Menetelmä julkistettiin vuonna 1839 ja ensimmäiset suomalaiset daguerrotyypit tunnetaan vuodelta 1842. Menetelmä oli käytössä 1840- ja 1850-luvuilla, jonka jälkeen muut helpommat kuvanvalmistusmenetelmät valtasivat alaa.

Daguerrotyypin pohjamateriaali on kuparilevy, jonka pinnalla on ohut hopeakerros. Daguerrotyyppi valmistettiin suoraan kamerassa valottamalla, joten kuvista ei ole olemassa kopioita. Kuva on mustavalkoinen, mutta sen yksityiskohtia voitiin korostaa jälkikäteen lisätyillä väreillä. Kuvaa säilytettiin tiiviissä lasikantisessa kotelossa, jotta kuvalevy ei pääsisi hapettumaan. Kuva vaurioitui herkästi myös kosketuksesta. Useissa kuvissa on edelleen nähtävissä hopeapinnan kiillotuksen jälkiä.

Kuvausmenetelmän pitkän valotusajan ja kuvan kalleuden vuoksi suurin osa daguerrotyypeistä on varakkaiden ihmisten muotokuvia. Museoviraston Kuvakokoelmien ja Kansallismuseon kokoelmissa on 86 daguerrotyyppiä, jotka ovat peräisin useilta eri lahjoittajilta. Museoviraston kokoelmissa olevat kuvat ovat muotokuvia. Suomessa on olemassa myös joitakin maisemakuvia.

Kaikki Museoviraston kokoelmien daguerrotyypit on nyt digitoitu ja julkaistu Daguerreobase-tietokannassa sekä Finnassa. Daguerreobase on arkistojen, kirjastojen, museoiden ja yksityishenkilöiden julkinen asiantuntijaverkosto, jonka tarkoituksena on kerätä kaikki daguerrotyypit samaan tietokantaan. Hankkeeseen osallistuu 13 Euroopan maata. Kansainvälisen Daguerreobase-hankkeen suomalainen yhteistyökumppani on Suomen valokuvataiteen museo.

Museoviraston dagerrotyyppeja Daguerreobasessa

Museoviraston daguerrotyypit Finnassa löytyvät vapaalla sanahaulla ”dagerrotyypit”:

Lisätietoa Daguerreobase-hankkeesta

Lisätietoja Museoviraston kokoelmien daguerrotyypeistä antavat:

Intendentti Hannu Häkkinen, hannu.hakkinen@nba.fi, puh. 040 128 6103
Projektipäällikkö Nina Repo, nina.repo@nba.fi, puh. 040 128 6122

Kuvatekstit:

Daguerrotyyppi, jonka esittämän naisen ja tytön henkilöllisyys ei ole selvillä. Korujen ja puvun yksityiskohtia on korostettu kultamaalilla. (HK6900:1)

Daguerrotyypissä Henrik August Almqvist 11. syyskuuta 1850. Kuvaaja on Fredrik Rehnström. (HK19671129:90)

Daguerrotyyppi vuodelta 1852. Kuvassa on Mary Salza von Lichtenau. Taidokkaasti väritetty kuva on otettu Dresdenissä. (H6955:4)

Daguerrotyyppi on mahdollisesti vuodelta 1846. Kuvan esittämä henkilö on Johan Vilhelm Snellman. (HK19860426:1.A)

Liitetiedostot

Museovirasto on aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs