Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Museovirasto julkaisi verkossa legendaaristen Kuvasiskojen studiokuvia

Museovirasto

Museovirasto julkaisi verkossa legendaaristen Kuvasiskojen studiokuvia

Tiedote.
Julkaistu: 13.10.2015 klo 10:54
Julkaisija: Museovirasto

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut Kuvakokoelmat.fi ja FINNA -verkkopalveluissa valikoidun otoksen legendaarisen Kuvasiskot valokuvaamon studiokuvia. Kuvasiskot tunnettiin erityisesti poliitikkojen, taiteilijoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden kuvaajina, mutta studiossa ikuistettiin myös tavallista kansaa perhepotreteista ylioppilaskuviin.

Kuvaajakaksikon Margit Ekmanin (1919–2011) ja Eila Marjalan (1919–1983) luotsaama Valokuvaamo Kuvasiskot oli kulttuurihistoriallisesti merkittävä tekijä studiomuotokuvauksen kentällä. Kuvasiskojen määrätietoinen ja ajan hermolla ollut osaaminen teki studiosta värimuotokuvauksen uranuurtajan ja kansainvälisen kuuluisuuden.  Helsingissä sijainnut studio oli tunnettu lähes mystisestä ilmapiiristään ja omistautuvista kuvaajistaan. Kuvasiskojen studiossa ikuistettiin poliitikkoja, taiteilijoita ja muita julkisuuden henkilöitä, mutta myös tavallista kansaa perhepotreteista ylioppilaskuviin. Valokuvaamo Kuvasiskot aloitti toimintansa Lahdessa vuonna 1946. Margit Ekman luotsasi Kuvasiskojen toimintaa Eila Marjalan kuoleman jälkeen aina vuoteen 1994 asti.

Museoviraston Kuvakokoelmissa on Valokuvaamo Kuvasiskojen laaja, yli 250 000 kuvaa sisältävä kokoelma, jossa on negatiiveja, diapositiiveja ja vedoksia. Kokoelma koostuu kuuden vuosikymmenen aikana otetuista mustavalko- ja värikuvista, joista suurin osa on studiokuvia.

Kuvasiskojen kokoelma kuuluu Museoviraston Kuvakokoelmien pelastusdigitointiprojektiin, johon virasto sai 250 000 euron rahoituksen valtion vuoden 2014 kolmannesta lisätalousarviosta. Projekti, joka päättyy vuoden 2015 lopussa, pyrkii turvaamaan kuvien ja niiden tietosisällön pysyvän säilymisen. Projektissa on käyty läpi Kuvakokoelmien negatiiveja, etsitty tuhoutumisvaarassa olevia ja tuotettu niistä digitaaliset kopiot ja metatiedot. Digitoitavaksi on valittu kuvia aiheensa tai jonkin muun erityislaatuisuutensa perusteella.

Valokuvaamo Kuvasiskojen kokoelmasta valikoitui digitoitavaksi noin 3000 kuvan otos, joka suppeudestaan huolimatta muodostaa hienon muotokuvagallerian. Kuvista on nyt julkaistu valikoitu otos Kuvakokoelmat.fi ja FINNA -verkkopalveluissa, joissa niihin voi kuka tahansa tutustua.

Kuvasiskojen kuvien valikoitu otos Kuvakokoelmat.fi-verkkopalvelussa

Kuvasiskojen kuvia Finna-verkkopalvelussa 

Kuvien julkaisua verkossa säätelee tekijänoikeus ja yksityisyyden suoja. Kaikkia Valokuvaamo Kuvasiskot -kokoelman kuvia voi tutkia Museoviraston Arkisto- ja tietopalvelut -osaston asiakaspalvelutiloissa Sturenkatu 2a:ssa Helsingissä. Tutkittavat kuvat on tilattava etukäteen aineistotilauslomakkeella. Lisätietoja: http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/asiakaspalvelu

Lehdistökuvia tiedotusvälineiden käyttöön on Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa
http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?Article=6082

Lisätietoja Kuvasiskojen kuvista ja niiden digitoinnista antavat Museoviraston Kuvakokoelmat-yksikössä:

Intendentti Hannu Häkkinen, puh. 029 533 6103,  hannu.hakkinen@museovirasto.fi
Tutkija Hanna Talasmäki, puh. 029 533 6120, hanna.talasmaki@museovirasto.fi
Kuvankäsittelijä Marika Kokkinen-Eurén, puh. 0295 33 6121, marika.kokkinen-euren@museovirasto.fi

Museovirasto on aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs