Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Museiverket underlättade skolorna brist på fotografier – på Flickr finns 700 foton från 1900-talets Finland

Museovirasto

Museiverket underlättade skolorna brist på fotografier – på Flickr finns 700 foton från 1900-talets Finland

Pressmeddelande.
Publicerad: 02.11.2015 kl. 07:54
Utgivare: Museovirasto

Museiverkets bildsamlingar har publicerat ca 700 foton från 1900-talets Finland på Flickr för skolorna bruk. Bilderna har sparats som jpg-bilder av god kvalitet och de kan användas i skolorna för vilka läroämnen eller uppgifter som helst. Endast fantasin sätter gränser. Bildtemana är teknologi, trafik, maktutövning, boende och vardagsliv, mode och formgivning, konst, migration och mångkulturalism, yrken, arbete och mat från 1900 till 1999. Temana är valda i samarbete med lärarna.

I skolorna behövs fotografier för bl.a. föredrag och skoluppgifter. Man letar mycket efter bilder på nätet, men det råder vanligtvis brist på historiska fotografier av god kvalitet som man fritt får använda. Fotografierna som Museiverket publicerat på Flickr kan användas till exempel inom bildkonst för att göra collage, mönstrade arbeten i textilslöjd eller på modersmålstimmarna för att göra en egen tidning. Endast fantasin sätter gränser.

Helt fritt får fotografierna inte användas. De får inte användas i kommersiellt syfte. Fotografierna har publicerats med licensernaCC BY-NC-SA (bilden kan delas, kopieras och redigeras, vid delning bör licensen anges) och CC BY-NC-ND (fotografierna får delas och kopieras men inte redigeras, vid delning ska licens anges). I samband med att fotografierna används ska Museiverket och fotografens namn (om namnet känt) alltid nämnas som källa.

Fotografierna valdes enligt idén om att det finns rörelse i dem och att de i så stor utsträckning som möjligt omfattar olika livsområden. Vi ville att samlingen beskriver sådant som tydligt kan förknippas med elevers liv och de viktigaste händelserna i Finland under hundra år, men inte enbart politiska beslut och krig. Förutom enligt teman har fotografierna delats in i grupper enligt årtionden.

Museiverket har gjort en bildkavalkadmed hjälp av medel från undervisnings- och kulturministeriet.

En bildkavalkad av Museiverkets Bildsamlingar om 1900-talets Finland finns på Flickr på adressen
https://www.flickr.com/photos/museovirastonkuvakokoelmat/albums

Pressbilder för media finns på Museiverkets webbplats på adressen
http://www.nba.fi/sv/om_oss/pressmeddelandearkiv?Article=6087


För mer information om bildkavalkaden, kontakta överintendent Ismo Malinen, tfn 0295 33 6382, ismo.malinen@museovirasto.fi och projektchef Nina Repo, tfn 0295 33 6122, nina.repo@museovirasto.fi


Museiverket är expert inom det materiella kulturarvet och kulturmiljön, tillhandahåller tjänster, utvecklar sin bransch och fungerar som myndighet.

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs