Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Muotoilun opiskelija suunnitteli sykettä mittaavan salibandypaidan

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Muotoilun opiskelija suunnitteli sykettä mittaavan salibandypaidan

Tiedote.
Julkaistu: 04.07.2016 klo 11:27
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Helmi Rosenberg toteutti opinnäytetyönään salibandykentille suunnatun älyvaatteen prototyypin: salibandypaidan, joka mittaa pelaajan palautumista. Rosenberg valmistui kesäkuussa 2016 Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) muotoilun koulutuksesta pääaineenaan vaatetus.

Älytekstiilit ovat urheilun tulevaisuutta

Rosenberg tutki opinnäytetyössään älyvaatteen mahdollisuuksia urheilun parissa. Hän keskittyi erityisesti sykkeen mittaamisen tärkeyteen, sillä se on yksinkertaisin ja yksiselitteisin palautumista mittaava tekijä. Prototyypissä käytetyt led-valot ilmaisevat vihreällä, oranssilla ja punaisella värillä pelaajan sykealueen. Tämän avulla esimerkiksi valmentaja voi päätellä, kannattaako pelaaja lähettää vaihtopenkille hetkeksi huilaamaan. Samalla voidaan seurata, kuinka nopeasti pelaajan sykealue palautuu halutulle tasolle.

– Muotoiluosaamisen lisäksi projektiin tarvittiin tietenkin myös tietoteknistä osaamista. Tähän ratkaisuksi löytyi HAMKin Älykkäät palvelut -tutkimusyksikkö, jossa espanjalainen tietotekniikan vaihto-opiskelija Frank Calatayud huolehti projektin teknisestä puolesta, esimerkiksi koodaamisesta. Prototyyppi on vielä alkuvaiheen malli. Jotta palautumista mittaava salibandypaita saadaan käyttötuotteeksi, vaatii se vielä jatkokehittelyä. Tässä suurimpana haasteena on saada paidassa oleva elektroniikka kestämään kovaakin käyttöä, kuvaa Rosenberg prosessia. 

Iltapukujen rinnalle älykkäitä urheiluvaatteita

Tyypillisesti vaatetukseen suuntautunut muotoilija mielletään esimerkiksi iltapukujen suunnittelijaksi. Rosenbergille idea urheiluälyvaatteen suunnittelusta syntyikin vaihto-opiskelussa ulkomailla. Hän vietti puoli vuotta Englannissa Falmouth Universityssä urheiluvaatesuunnittelun opintojen parissa. Siellä syttyi kipinä urheiluvaatteiden suunnitteluun, ja älyteknologia tuo siihen vielä oman lisänsä.

– Aloittaessani opinnäytetyötä tein taustatutkimusta aiheesta. Opinnäytetöitä ei ole tietääkseni älyvaatteiden tiimoilta muotoilun näkökulmasta vielä tehty. Uskon kuitenkin, että älytekstiilit ja urheiluvaatteet linkittyvät toisiinsa vahvasti tulevaisuudessa. Tärkeää tekniikan toimivuuden lisäksi on ottaa huomioon myös vaatteen ulkonäkö ja käytettävyys. On hienoa, että älytekstiilien ajankohtaisuus on otettu myös HAMKin muotoilun opetuksessa huomioon, sillä uusilla opiskelijoilla tämä näkyy myös opintojen sisällöissä, kertoo Rosenberg.

Kuvatekstit:

Electronics: Älykkään salibandypaidan suunnitelma, jossa vaatteessa käytetty elektroniikka havainnollistettuna.

Protofinal: Älykkään salibandyvaatteen suunnitelma valmiina tuotteena. Vasemmanpuolinen edestä ja oikeanpuolinen takaa.

Lisätietoja:

Helmi Rosenberg, artenomi (AMK), helmi.rosenberg@gmail.com, puh. +358 40 573 1375

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs