Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lukuinto leviää: kymmeniä kouluja liittyy mukaan - teemavuosi käynnistyy 2.9.

Oulun yliopisto

Lukuinto leviää: kymmeniä kouluja liittyy mukaan - teemavuosi käynnistyy 2.9.

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2014 klo 12:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Lukuinto-teemavuosi käynnistyy vauhdikkaasti: Lappeenrannan kaupungin kaikki peruskoulut liittyvät mukaan Lukuinto-ohjelmaan ja samaan tähdätään Lohjalla. 

Yhteensä Lappeenrannassa mukaan lähtee kaksi yhtenäistä peruskoulua, kolme yläkoulua ja 24 alakoulua. Oppilaita kouluissa on yhteensä noin 6000. ”Kimmokkeen ohjelmaan liittymiseen saimme siitä, kun kaksi alakoulua osallistui ohjelmaan lukuvuonna 2013 – 2014 ja ohjelma vaikutti erittäin hyvältä. - - Opetussuunnitelmauudistuksen kynnyksellä on hyvä ajankohta arvioida ja tarvittavin osin uudistaa lukemiseen innostamiseen ja mahdollistamiseen liittyvät toimintamallit. Siihen Lukuinto-ohjelma tarjoaa erinomaisen viitekehyksen”, kertoo Mari Routti, Lappeenrannan perusopetusjohtaja. (Lappeenrannan tiedotteeseen)

Myös Lohjan kaupungin opetus- ja kirjastotoimen johto on vahvasti tukemassa Lukuinto-teemavuotta: elokuussa on päätetty, että kaikki Lohjan koulut pyritään saamaan mukaan Lukuinto-toimintaan. 

LUKUINTO-OHJELMAN TAVOITTEENA UUDISTAA TOIMINTATAPOJA JA HYÖDYNTÄÄ YHTEISÖLLISYYTTÄ

”Lukeminen on kivaa ja se kiinnostaa minua enemmän. Opin Lukuinto -ohjelman aikana lukemaan paremmin. Siitä oppii keskittymään paremmin.” - tyttö 4. lk.

”Lukutaidon käsite on edelleen avartunut. Kollegiaalinen yhteistyö koulun ja kirjaston välillä on parantunut. Näemme toisemme enemmän työtovereina kuin ennen." -Lukuinto-pilotoijan loppuraportista

Lukuinto on valtakunnallinen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Oulun yliopiston humanistisen ja kasvatustieteiden tiedekuntien toteuttama kolmivuotinen (2012 –2015) ohjelma, jonka perustamisen taustalla on muun muassa PISA- ja PIRLS-tutkimusten Linkki tutkimuksiin herättämä huoli suomalaislasten ja nuorten lukutaidosta ja –motivaatiosta.

Lukuinto teemavuotta vietetään lukuvuonna 2014 –2015. Teemavuoden suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lukuinnossa on mukana 30 koulun ja lähikirjaston muodostamaa pilotoijaparia, joista kuusi on ruotsin- ja kaksi saamenkielistä. Oppilaita osallistui pilotointiin yhteensä arviolta noin 9000, joista suurin osa alakoululaisia.

Laajamittainen pilotointi tapahtui lukuvuosina 2013 - 2014. Tavoitteena oli kehittää ja kokeilla koulujen ja kirjastojen toimesta 6-16-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa uusia, monipuolisiin luku- ja tuottamistaitoihin sekä lukuinnostuksen kasvattamiseen tähtääviä toimintamuotoja. Nämä tukevat myös vuonna 2016 opetussuunnitelmiin uutena tulevien monilukutaitojen ohjausta.

Perinteiset toimintatavat eivät enää riitä – luovuuden käytöllä lisättiin innostusta

Pilotoinnin aikana havaittiin muun muassa, että on tärkeää tunnustaa ja tunnistaa, aiempien toimintatapojen riittämättömyys nykyajan vaatimuksissa. Lukuinto-ohjelma on ollut eräänlainen katalyytti ja havahduttaja toiminnan kehittämiselle.

Eri puolilla Suomea syntyneet erilaiset onnistuneet toimintatavat sisältävät yhteisiä piirteitä

Pedagogisia käytänteitä, viestintätekniikan käyttöä ja oppimisympäristöä muutettiin. Lukuinto-ohjelman lähtökohtana on myös yhteisöllisyyden hyödyntäminen motivoinnissa. Yhteistyötä tiivistettiin oppilaiden, opettajien, perheiden ja yhteistyökumppaneiden sekä erityisesti koulun ja kirjaston välillä. Muutosten myötä koululaisten asenteet lukemista ja omaa tuottamista kohtaan kohenivat. Osaaminen teknologian parissa lisääntyi lapsilla ja aikuisilla. Kirjastokäynnit ja lainamäärät kasvoivat.

Esimerkkejä pilotoinnin toteutustavoista

Toiminta kehittyi ja monipuolistui, kun ruohonjuuritasolla saatiin riittävästi vapautta luoda uutta toimintaa. Perinteistä yhdistettiin uuteen, kun esimerkiksi yhdessä luetusta kirjasta tuotettiin itse elokuva, traileri, animaatio tai sarjakuva, näytelmä tai tanssi käyttäen uutta teknologiaa. Tiedonhankintaan ja haastattelutaitoihin paneuduttiin esimerkiksi tuottamalla tietokirja oman yhteisön historiasta. Lapset ja nuoret opettelivat kirjavinkkausta ja suosittua oli tehdä vinkkausvideoita yhdistäen kirjallisuutta medialukutaitoihin ja teknologiaan. Yhteisöllisissä tapahtumissa mukaan tulivat myös vanhemmat ja paikalliset toimijat, kuten kulttuuri- ja media-alan toimijat.

Linkki: Miten toimintatapoja uudistettiin, miten onnistuttiin ja mitä pitää kehittää?

LASTEN JA NUORTEN MIELESTÄ YHTEISÖLLISYYS TÄRKEINTÄ

Lukuinnossa kysyttiin myös lasten ja nuorten mielipiteitä ja 960 oppilaan vastauksissa nähdään, että oppilaiden mielestä keskeisimmät opit saatiin näkyvien tuotosten ulkopuolelta; inhimillisen pääoman ja yhteisöllisen oppimisen kannalta merkityksellisissä ryhmätyötaidoissa.

Lukuinnossa on tehty yhteistyötä kahden tutkimusyhteisön kanssa sekä väitöskirjoja ja opinnäytteitä. Tutkimuksiin

LUKUVUOSI 2014 – 2015 ON LUKUINTO-TEEMAVUOSI

Vuoden aikana Lukuinto-ohjelma järjestää yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa eri puolilla Suomea 10 koulutustilaisuutta. Lisäksi muut organisaatiot (OPH, kesäyliopistot) järjestävät monilukutaitoihin liittyviä koulutuksia, joissa kouluttajina on mm. pilottiyhteisöjä. Pilotoijat levittävät ja järjestävät paikkakunnillaan Lukuinto-toimintaa ja Lukuinto osallistuu yhteistyökumppaneiden tapahtumiin. Lukuinto-ohjelman verkkosivuille kootaan Lukuinto-ideoita kirjastojen ja koulujen käyttöön. Lukuinto-toimijat paikkakunnittain

Lukuinto-lähettiläät puhuvat lukemaan innostamisen puolesta

Teemavuoden keulakuviksi ja äänitorviksi on kutsuttu sanavalmiit per kasvattajat ja taiteilijat:

Linkki: Lähettiläiden esittelyt, tervehdykset ja pressikuvat

Aleksi Delikouras, 24-vuotias ohjaaja ja kirjailija – suosittujen Nörtti-videoiden ja kirjojen luoja:

”Kaikkein tärkeintä on tarina. On sama, kerrotaanko se pelin, elokuvan tai kirjan kautta.”

Siri Kolu, kirjailija ja Valtion kirjallisuustoimikunnan puheenjohtaja:

”Kirjan kanssa ei ole koskaan yksin.”

Agneta Möller Salmela, biblioteksfunktionär och läseinspiratör - Svenska Kulturfondens pristagare 2014:

”Vi måste höja nivån på det lässtimulerande arbetet som görs inom dagvård och skolor.”

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressikuvat: Lukuinto-ohjelman tiedottaja Kaisu Innanen, p. 050 5693817 kaisu.innanen@oulu.fi

Lukuinto on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan ja kasvatustieteiden tiedekunnan toteuttama kolmivuotinen (2012 –2015) valtakunnallinen ohjelma. Alkanut lukuvuosi on Lukuinto-teemavuosi. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs