Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lapsuuden ulkonäköön liittyvät kokemukset kerätään talteen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lapsuuden ulkonäköön liittyvät kokemukset kerätään talteen

Tiedote.
Julkaistu: 04.03.2015 klo 13:01
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Miten lähisukulaisesi ovat vaikuttaneet käsityksiisi ulkonäöstäsi, kun olit lapsi ja nuori? Kerro muistosi 31.10.2015 mennessä!

Ulkonäkö ei ole merkityksetön asia varsinkaan lapsuuden ja nuoruuden kehityksessä. Ulkonäkö rakentaa ihmisen minuutta: tällainen olen, tuollaiseksi haluan tulla tai sellaiselta en halua näyttää. Ulkoinen olemus toimii sanattomana viestinä toisille. Jokainen tulkitsee ulkonäön lähettämiä sanomia kokemusmaailmastaan käsin. Näin vaikutelmat samasta ihmisestä voivat muodostua varsin erilaisiksi.

Ulkonäkö kattaa ihmisen koko julkikuvan, vartalon koon, kasvojen piirteet, ilmeet ja eleet, tavan liikkua, ryhdin, henkilökohtaisen hygienian. Pukeutuminenkin on osa ulkonäköä. Se koostuu vaatekappaleista ja asusteista ja lisäksi kampaus, meikki, tatuoinnit ja lävistykset ovat osa kokonaisuutta. Niin ikään ruumiin muokkaaminen dieetin, plastiikkakirurgian ja urheilun kautta vaikuttaa ulkonäön kokemiseen.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura etsii kokemuksia siitä, millaisia vaikutuksia vanhemmat tai lähisukulaiset ovat jättäneet muistikuviin ulkonäöstä. Oma ulkonäkö muistoissani -keruussa pyydetään kertomaan, miltä lapsena ja nuorena näytettiin itsen, mutta erityisesti lähisukulaisen silmin. Pidettiinkö kauniina vai jopa rumana? Saatiinko kannustusta vai huomautuksia? Keruun järjestäjää kiinnostaa erityisesti, miten lapsuudessa ja nuoruudessa saadut kommentit ovat vaikuttaneet ulkonäön kokemiseen silloin ja nyt.

SKS kerää ulkonäköön liittyviä muistoja tutkimukseen, jossa tarkastellaan ulkonäön koettuja vaikutuksia eri-ikäisten suomalaisten elämässä. Tavoitteena on tuoda esiin omaa ulkonäkösuhdetta vahvistaneita ja rajoittaneita tekijöitä, joihin läheinen ihminen on vaikuttanut kokijan lapsuudessa tai nuoruudessa. Tutkimuksessa osoitetaan ulkonäön merkityksellisyys ihmisen elämän eri vaiheissa.

Kirjoitukset tulevat ensiksi tutkija, FT Marjo Kamilan käyttöön, jonka jälkeen ne arkistoidaan SKS:n arkistoon. Kamila on väitellyt vuonna 2012 opettajien ulkonäön merkityksistä. Viimeksi hän on tutkinut alakouluikäisten lasten ulkonäön vaikutuksia heidän hyvinvointinsa kokemisessa.

Keruun tuloksista tiedotetaan marraskuussa 2015. Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Vastausohjeet: http://www.finlit.fi/ulkonako

Lisätietoja:
SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Tutkija Marjo Kamila, marjo.kamila@netikka.fi

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs