Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lapsen oikeuksien viikolla korostetaan leikin merkitystä lapselle

Koko Suomi leikkii

Lapsen oikeuksien viikolla korostetaan leikin merkitystä lapselle

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2014 klo 13:08
Julkaisija: Koko Suomi leikkii

Koko Suomi leikkii -hanke järjestää Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlaviikolla (vk 47) eri puolilla maata luento- ja keskusteluiltoja, joissa puhutaan leikin merkityksestä. Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 20. marraskuuta 25 vuotta. Juhlavuoden kansallisena teemana on lapsen oikeus leikkiin.

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston hanke, jonka toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.

Leikki on lapselle luontainen tapa toimia, osallistua ja oppia. Leikki on tärkeää lapsen kehitykselle, sillä se edistää lapsen sosiaalisia, kognitiivisia ja fyysisiä taitoja. Leikki tukee lapsen luovuutta ja mielikuvitusta ja parantaa myös itseluottamusta.

- Leikillä on tärkeä tehtävä aivojen kehittymisessä. Leikissä syntyy kyky kuvitella, joka on kaiken luovuuden lähtökohta, sanoo Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen MLL:sta.

Leikki on tärkeää myös jaettujen kokemusten vuoksi. Aikuisen osallistuessa leikkiin hänelle tarjoutuu tilaisuus oivaltaa ja ymmärtää lapsen näkökulmia. Yhdessä leikkiminen rakentaa kunnioitusta ja ymmärrystä sukupolvien välille.

- Ilo, jonka lapsi ja aikuinen leikkiessään jakavat, on tärkeä lapsen psyykkistä kehitystä suojaava tekijä. Mitä enemmän ilon tunteita lapsen kanssa jaetaan, sitä enemmän lapsi vahvistuu.  Aikuisen kiireetön ja positiivinen suhtautuminen leikkiin tarjoaa lapselle mahdollisuuden kokea olevansa merkityksellinen. Lapsi aistii nopeasti, jos aikuinen pieninkin elein väheksyy leikkimistä tai leikkiin käytettävää aikaa, muistuttaa Tarja Satuli-Kukkonen.

Lapsella on oikeus leikkiin

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia koskeva ihmisoikeussopimus, joka on oikeudellisesti velvoittava. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuonna 1991.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artiklassa turvataan lapsen oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

 

Koko Suomi leikkii

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston hanke, jonka tavoitteena on rakentaa yhteyttä sukupolvien välille ja muistuttaa leikin tärkeydestä. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.

Hanke luo kaikenikäisten yhteisiä, avoimia kohtaamispaikkoja, Terhokerhoja, joissa lapset ja eri-ikäiset aikuiset voivat tavata ja viettää kiireetöntä aikaa yhdessä. Tähän mennessä on käynnistynyt yhteensä 91 Terhokerhoa 76:ssa kunnassa eri puolilla maata ja niihin on osallistunut yli 3000 lasta ja aikuista.

 

Koko Suomi leikkii luento- ja keskustelutilaisuudet lapsen oikeuksien viikolla

Jyväskylä

 • Seminarium-rakennuksen vanha juhlasali, ma 17.11. klo 18.00-19.30. KT, isyystutkija Jouko Huttunen, ylitarkastaja Raija Harju-Kivinen, teatterikuraattori Antti Niskanen

  Lisätietoja: Keski-Suomen alueen leikkilähetti Taija Savolainen, p. 044 975 8696, taija.savolainen@punainenristi.fi


Kajaani

 • Kaupunginkirjasto, ti 18.11. klo 18.00-19.00. Kehityspsykologi Hilkka Munter

  Lisätietoja: Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan leikkilähetti Piia Tuhkanen, p. 044 0205 142, piia.tuhkanen@mll.fi

 

Nurmijärvi

 • Rajamäen yläaste, ti 18.11. klo 18.00-19.30. Vantaan lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki, professori, musiikin- ja luokanopettaja Heikki Ruismäki

  Lisätietoja: Uudenmaan leikkilähetti Maija Pokkinen, p. 040 661 2254, maija.pokkinen@punainenristi.fi


Pori

 • Porin seudun kansalaisopisto, to 20.11. klo 18.30-20.00. Lelututkija Kati Heljakka, leikkilähetti Eeva-Liisa Koskinen, MLL:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Tia Kemppainen

  Lisätietoja: Satakunnan leikkilähetti Eeva-Liisa Koskinen, p. 044 3566 500, eeva-liisa.koskinen@mll.fi


Tampere

 • Pääkirjasto, to 20.11. klo 18-20. Liikunta- ja leikkisosiologi Arto Tiihonen, MLL:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Marita Viertonen, lauluntekijä Hannu Sepponen, lastenkirjailija Kaisa Järnefelt

  Lisätietoja: Hämeen ja Pirkanmaan leikkilähetti Noora Pajari, p. 040 6477 473, noora.pajari@punainenristi.fi


Seinäjoki

 • Duudson Activity Park, su 23.11.alkaen  klo 15. Duudson, luokanopettaja HP Parviainen, kirjailija, kirjavinkkaaja Marja-Leena Mäkelä

  Lisätietoja: Pohjanmaan leikkilähetti Anna Granlund, p. 044 591 9941, anna.granlund@mll.fi

 

Lisätietoja:

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen (2014–2016) suurhanke, joka innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään. Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.  Koko Suomi leikkii -hanke rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä ja kiinnittää huomiota leikin merkitykseen. Hankkeen tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen kuntaan sukupolvien kohtaamispaikka, Terhokerho.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs