Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lappi sai tänään oman rahan

Suomen Rahapaja Oy

Lappi sai tänään oman rahan

Tiedote.
Julkaistu: 02.11.2011 klo 09:56
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Suomen Rahapaja on laskenut tänään virallisesti liikkeelle Lapin maakuntarahan, jonka se on valmistanut valtiovarainministeriön valtuuttamana. Maakuntaraha on nimellisarvoltaan viisi euroa ja siinä kuvataan saamelaista kulttuuria.

Lapin maakuntarahan voi käydä vaihtamassa nimellisarvollaan Postin myymälöissä tai ostaa peilikiiltoisena rahan tarinan kertovaan pakkaukseen pakattuna Suomen Rahapajan tehtaanmyymälästä netissä. Maakuntarahat ovat virallisesti laillisia maksuvälineitä Suomessa.

Kahdeksas viiden euron juhlakolikko vaakunalla

Lapin maakuntaraha on kahdeksas julkaistava raha yhdeksänosaisessa sarjassa, jossa jokainen Suomen historiallinen maakunta saa rahan omalla vaakunallaan. Suomen ainoa metallirahan valmistaja Suomen Rahapaja valmistaa rahasarjan valtiovarainministeriön valtuuttamana.

Tähän mennessä sarjassa on julkaistu Varsinais-Suomen, Satakunnan, Hämeen, Savon, Uudenmaan, Karjalan ja Pohjanmaan maakuntarahat. Sarjassa viimeisenä julkaistaan Ahvenanmaan maakuntaraha 1.12.2011. Maakuntarahasarjan on suunnitellut kuvanveistäjä Nora Tapper.

Maakuntarahalla kunnioitetaan saamelaisuutta

Lapin maakuntarahassa muistetaan Lapin pitkäaikaisimpia asukkaita. Saamelaiset asuivat Lapissa jo kauan ennen suomalaisten tuloa. Saamelaiset ovat niiden ihmisten jälkeläisiä, jotka asuttivat Pohjois-Fennoskandian heti jääkauden jälkeen noin 10 000 vuotta sitten.

Maakuntaraha kuvaa shamaanin rumpua, joka oli saamelaisten tietäjän eeppisen laulannan ja mielen avain. Sen avulla shamaani ennusti suvun onnen ja paransi potilaansa.

Rumpu kuvasti elämää ja koko maailmankaikkeutta nykyisessä, menneessä ja tulevassa ajassa. Rumpukapula saatiin usein poronsarvesta.

Lapin maakuntarahaa lyödään peilikiiltoisena eli proof-laatuisena 20 000 ja käyttöraha- eli unc-laatuisena 100 000 kappaletta.  Painoltaan 9,8 grammainen maakuntaraha on alumiinipronssia ja kuparinikkeliä, ja sen halkaisija on 27,25 millimetriä.

 

Lisätietoja:

Henna Karjalainen
viestintäjohtaja
Suomen Rahapaja Oy
+ 358 50 575 9197
henna.karjalainen(at)mint.fi

Liitetiedostot

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa, AB Myntverketin Ruotsissa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2011 Suomen Rahapaja julkistaa kuusi uutta juhlarahaa ja seitsemän maakuntarahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2011 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs