Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lappeenrannan taistelun teemapäivä 23. elokuuta

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan taistelun teemapäivä 23. elokuuta

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2016 klo 08:15
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Jo kolmatta kertaa järjestettävä Lappeenrannan taistelun teemapäivä tarjoaa tiistaina 23.8. kaksi paikallishistoriallista ohjelmanumeroa. Päivän ohjelma alkaa klo 19 Lappeenrannan taistelun muistomerkiltä Linnoituksen edustalta osoitteesta Kristiinankatu 2. Esityksiin on vapaa pääsy. 

Lappeenrannan taistelu tunnetaan Hattujen sodan (1741–1743) ensimmäisenä yhteenottona. Venäläiset hyökkääjät löivät ruotsalais-suomalaiset puolustajat nopeasti sekasortoisessa taistelussa 23.8.1741. Venäläiset valtasivat Lappeenrannan linnoituksen ja hävittivät kaupunkia, mutta vetäytyivät sitten takaisin omalle puolelleen rajaa. Koko sodan tuloksena Ruotsi menetti Turun rauhassa (1743) alueita Kaakkois-Suomesta ja Lappeenranta liitettiin Venäjään. Muistona verisestä taistelusta on Lappeenrannan taistelun muistomerkki. 

Draamakierros 

"PÖLKKY ja muita sotajuttuja Lappeenrannan taistelusta pilvipoutaisena elokuun päivänä armottomana vuotena 1741” on historiaa kansanperinteen ja vapaiden tulkintojen kautta mukaileva draamakierros. Liikkuva esitys lähtee taistelun muistomerkiltä ja etenee viiden kohtauksen kautta linnoitukseen Ratsuväkimuseon taakse. Esitys kestää noin tunnin. 

Draamakierroksen käsikirjoituksen on tehnyt Aimo Vuorinen ja ohjaajina ovat Aapo Stavén ja Maria Fomin. Tuottajana toimii Mikko Europaeus, joka on kehittänyt myös kierroksen alkuperäisidean. 

Arkkiveisu 

Draamakierroksen ja lyhyen tauon jälkeen ilta huipentuu Lappeenrannan taistelusta propagandatarkoituksiin ruotsalaisella taholla kehitellyn historiallisen arkkiveisun esitykseen linnoituksessa Katariinan torilla.

Ennen kuulemattoman laulun kantaesittää sotilasyhtye Kelmikaupungin Karoliinit (Skelm Stadz Karoliner). 

Tuottajana toimii Mikko Europaeus. 

Kelmikaupungin Karoliinit (Skelm Stadz Karoliner)
Laulu: Jeremia Smalsencke (Jarmo Kaijansinkko)
Pikkolo: Tony Hård (Toni Kovanen)
Sousafoni: Peter Stenbacka (Petri Kivimäki)
Rumpali, sovittaja, puhemies: Mikael Europeisk (Mikko Europaeus) 

 

Kuvateksti kuva 1: Näyte arkkiveisusta. Kuva: Aimo Vuorinen
Kuvateksti kuva 2: Sotilasyhtye Kelmikaupungin Karoliinien rumpuosasto. Kuva: Mikko Europaeus

 

Lisätietoja: 

Tmi Traditionaali
FM kansanperinteen tutkija Mikko Europaeus
puh. 050 468 9758
mikko.europaeus@traditionaali.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs