Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Landskapens djur får jubileumsmynt. Karelen och Savolax inleder ny myntserie för landskapen

Suomen Rahapaja Oy

Landskapens djur får jubileumsmynt. Karelen och Savolax inleder ny myntserie för landskapen

Pressmeddelande.
Publicerad: 13.05.2014 kl. 12:46
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Djuren i Finlands historiska landskap får signaturmynt. Enligt beslut av finansministeriet publicerar Myntverket i Finland en serie på nio jubileumsmynt och de två första är Karelens och Savolax mynt, som ges ut den 27 maj. Jubileumsmynten har ett nominellt värde på fem euro per styck.

Den nya myntserien uppmärksammar landskapens signaturdjur. Landskapens djur är den tredje myntserien som hyllar de historiska landskapen i Finland.

"I landskapsmyntens metall förevigas en viktig del av finskheten, nämligen näringar, kultur och nu djur. Kanske är det därför så många finländare velat ha det egna landskapets mynt. Landskapens femmor hör till Myntverket i Finlands populäraste mynt", säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Myntverket i Finland började prägla landskapsmynt år 2010, med fullmakt av finansministeriet. Åren 2012–2013 behandlade serien de historiska landskapens betydelsefulla byggnader och åren 2010–2011 näringar och kultur.

Finansministeriets förordning om jubileumsmynt för landskapen 2014 finns här http://finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140363

Göken pryder Karelens mynt

Göken har en lång tradition som karelsk signaturfågel. Karelarnas landskapsmynt illustrerar göken med ett karelskt sjölandskap i bakgrunden. På jubileumsmyntets valörsida avbildas Karelens historiska vapen.

Karelarnas mynt år 2013 hedrade Imatraforsen och år 2011 traditionella karelska näverarbeten.

Storlommen på Savolax jubileumsmynt

Storlommen är savolaxarnas signaturfågel och en bekant syn på karga sjöar med klart vatten. Savolax jubileumsmynt illustrerar en storlom på vågorna i en savolaxisk sjö och i bakgrunden hägrar en ö vid horisonten. På jubileumsmyntets valörsida avbildas Savolax historiska vapen.

Savolaxarnas mynt år 2013 hedrade Olofsborg och år 2011 svedjebruk, en traditionell jordbruksteknik typisk för Savolax.

Endast 500 av landskapsdjurens mynt förpackas i numrerade äkthetsintyg

Myntserien Landskapens djur inleds med Karelens och Savolax jubileumsmynt som på publiceringsdagen den 27 maj kommer till försäljning i Myntverket i Finlands webbutik och hos återförsäljare. Nästa höst publiceras seriens jubileumsmynt för Egentliga Finland och Åland.

Landskapsmynt av basmetaller och nominella värdet 5 euro präglas i högst 35 000 exemplar i fabrikskvalitet och 10 000 exemplar som spegelblanka. Jubileumsmyntet har en diameter på 27,25 millimeter och väger 9,8 gram.

Polerade, spegelblanka jubileumsmynt finns förpackade i ett skyddande, genomskinligt plasthölje, sk. piller, och i en förpackning med myntets historia. Priset på ett spegelblankt jubileumsmynt är 22 euro.

Jubileumsmynt i fabrikskvalitet finns i 500 exemplar, förpackade i numrerade äkthetsintyg och med ett pris på 10 euro per styck. Du får landskapets mynt till nominellt värde när du skaffar en påse med tio exemplar till ett pris på 50 euro.

Närmare upplysningar:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland designar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Företaget ägs av finska staten. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 finns på adressen www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs