Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lämpövuori-taideteos lämmittää ohikulkijoita Mäntyharjussa

Suur-Savon Sähkö Oy

Lämpövuori-taideteos lämmittää ohikulkijoita Mäntyharjussa

Kutsu.
Julkaistu: 21.09.2015 klo 11:55
Julkaisija: Suur-Savon Sähkö Oy

Junaradan varrella, Mäntyharjun aseman tuntumassa Lämpövuori-taideteos luovuttaa lämpöä ohikulkijoille. Taideteos on kiinnitetty Suur-Savon Sähkön lämpökeskuksen seinään.

Lämpövuori syntyi Energiateollisuuden ja Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon opiskelijoiden järjestämän Lämpöä liikkeellä –kilpailun tuloksena. Kilpailu toi yhteen taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita ja energia-alan toimijoita. Tavoitteena oli löytää uusia ideoita rakennetun tilan käyttöön kaikkien iloksi sekä tehdä kaukolämpö näkyväksi.

Teoksen on tehnyt kuvataiteen opiskelija Enni Vekkeli. ”Kaukolämpö lämmönlähteenä hyödyntää vettä lämmön kuljetuksessa ja teoksessa lämpö virtaa kuin pisarat virrassa tai kipinät ilmassa tulen liekehtiessä”, kuvailee Vekkeli teostaan. ”Kaukolämpö syntyy aineesta, mutta lämmittäessään koteja ja työtiloja se mahdollistaa elämän ilmavampaa puolta, kaikkea kulttuuria, tiedettä ja taidetta. Teoksessa tätä symboloi raskaan punaisen muuntuminen keveämpään oranssiin ja lopulta keltaiseen, valonkaltaisimpaan väriin.”


94 palaa taidetta

Teos koostuu 94 peltilevystä, joista jokainen on neliömetrin suuruinen. Jokainen on maalattu yksitellen punaisen, keltaisen ja oranssin sävyin. Maalatut levyt on kiinnitetty metallikehikkoon, ja kehikko taas on kiinnitetty lämpövoimalan ulkoseinään. Lopputulos on maalauksellinen pinta, jonka monet lämpimät sävyt välittävät ajatusta rakennuksen sisällä syntyvästä lämmöstä.

Teos on vaatinut paljon suunnittelua. Vekkeli on muun muassa rakentanut pienoismallin lämpökeskuksesta sekä tehnyt digitaalisia havainnekuvia. Koska työ sijoittuu junaradan varteen, on sen toteutustapaan kysytty myös VR:n näkemys. Teoksen toteutuksessa on ollut mukana paikallinen yritys Kongan Konepaja, joka on valmistanut peltilevyt ja kehikon niitä varten. Syksyn pimeiden saapuessa teos valaistaan.

Vekkeli opiskelee kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla ja Lämpövuori on hänen ensimmäinen julkiseen tilaan suunniteltu teoksensa. Tulevan talven Vekkeli opiskelee kuvanveistoa, jonka hän on valinnut pääaineekseen kolmelle viimeiselle opiskeluvuodelle.

Kutsumme median edustajat taideteoksen julkistamistilaisuuteen perjantaina 25.9. klo 11. Lohikeittotarjoilu. Osoite: Suur-Savon Sähkön lämpölaitos, Omakotitie 1, 52700 Mäntyharju. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Heikki Tirkkonen, liiketoimintajohtaja, Suur-Savon Sähkö, p. 010 210 4533
Enni Vekkeli p. 044-521 8262

Liitetiedostot

Suur-Savon Sähkö on energiakonserni, joka myy ja tuottaa energiaa sekä huolehtii sen toimituksesta Päijänteen itäpuolisella Järvi-Suomen alueella. Konserni toimittaa sähkö- ja lämpöenergiaa yli 100 000 asiakkaalle yhteensä 2 500 GWh vuodessa. Konsernin liikevaihto on 170 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 260.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs